Polacy nie doceniają tego warzywa. Zwalcza mokry kaszel lepiej niż syrop

Mało kto o tym wie, ale w kuchni mamy pod ręką warzywo, które może okazać się bardzo cenne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dlaczego? Otóż może pomóc z mokrym kaszlem oraz stanami zapalnymi.

Koper włoski skrywa ogromny potencjał prozdrowotnyKoper włoski skrywa ogromny potencjał prozdrowotny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | markskalny
Marzena Pęcak

Na co dzień pracujemy w kuchni z całą masą przypraw, owoców oraz warzyw. Bardzo często działamy na autopilocie i dodając do przygotowywanych dań konkretne składniki, nie zastanawiamy się nad ich szerszym potencjałem. W danej chwili stosujemy je, aby wzbogacić smak, strukturę lub aromat potrawy.

I oczywiście nie ma nic w tym złego. Z drugiej jednak strony warto od czasu do czasu znaleźć czas na głębszą refleksję. Dlaczego? Otóż może okazać się, że pod ręką mamy gotowe rozwiązanie na szereg naszych problemów. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Koper włoski — co warto o nim wiedzieć?

Dobrym przykładem w tym przypadku będzie koper włoski. Na pewno nie jeden raz wykorzystywałeś go w swojej kuchni czy to do kiszenia ogórków, marynaty do mięs, gotowania wielu potraw, jak i jako element smacznych sałatek. Tak, koper potrafi wzbogacić potencjał wielu przepisów. Jednocześnie warto pamiętać, że drzemie w nim ogromna moc prozdrowotna

Zacznę może od tego, że koper włoski jest skarbnicą wielu wartości odżywczych. Wymienić należy tu takie witaminy jak: A, z grupy B, C, K oraz wiele minerałów z żelazem, wapniem i magnezem na czele. Co więcej, koper pomoże też przy problemach trawiennych. Świetnie radzi sobie z kolkami, niestrawnością, wzdęciami oraz zaparciami. 

Pisząc o właściwościach kopru, nie sposób nie wspomnieć również o fakcie, że może on łagodzić stany zapalne, jak i wspomagać naszą odporność. Świetnie sprawdzi się również w przypadku walki z uciążliwym mokrym kaszlem. A to dlatego, że koper włoski przejawia działanie wykrztuśne. Co więcej, pomoże również przy stanach gorączkowych. Jak sam więc widzisz, jest on niezastąpionym produktem w kuchni zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy o przeziębienie nietrudno.

Koper włoski pomoże m.in. przy mokrym kaszlu
Koper włoski pomoże m.in. przy mokrym kaszlu © Adobe Stock | barmalini

Jak używać kopru włoskiego w kuchni?

Zanim się pożegnamy, warto zaznaczyć, ze koper w naszych kuchniach może być stosowany na wielu płaszczyznach. Bezpośrednio do przygotowywania wielu potraw marynat, jak i w formie herbatki, która pomoże przede wszystkim przy problemach trawiennych. Można również stosować go w formie olejku i wykorzystywać m.in. do domowych inhalacji.  

Jak sam więc widzisz, niepozorny koper włoski ma niesamowitą moc, która może wspomóc nasze zdrowie. Tym bardziej warto o nim pamiętać i stosować w kuchni dużo częściej. Oczywiście z głową, bo nic w dużych ilościach nie jest dla nas dobrym rozwiązaniem. W razie jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się również ze specjalistą, bo jak wiadomo, każdy przypadek jest inny, a ostrożności nigdy za wiele!

Wybrane dla Ciebie
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik