Twoje jelita pokochają ten sok. Efekty poczujesz już po 3 dniach

Zacznij pić codziennie szklankę tego soku, a na efekty nie trzeba będzie długo czekać. To prawdziwa skarbnica cennych wartości odżywczych!

Ten sok warto wprowadzić do codziennej dietyTen sok warto wprowadzić do codziennej diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że mając na głowie całą masę obowiązków, łatwo zapomnieć o własnych potrzebach. Nie inaczej jest z naszym zdrowiem, które powinno być przecież priorytetem. Dlatego najwyższy czas to zmienić. 

Znajdź kilka wolnych minut, usiądź wygodnie i zapoznaj się z tym artykułem do końca. Już za moment przekonasz się, jak w szybki, prosty i naturalny sposób możesz wspomóc swoje zdrowie. I to przy pomocy jednego składnika!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Dlaczego warto postawić na sok z buraka?

Sok z buraka to cenne źródło witamin. Wymienić można tu zarówno witaminę A, C, E, K, jak i witaminy z grupy B. Co więcej, można znaleźć w nim minerały na czele z potasem, żelazem, magnezem, cynkiem oraz wapniem. To oczywiście nie koniec listy korzyści płynących z picia soku z buraków. 

W tym miejscu warto wspomnieć, że sok z buraka może wpływać korzystnie na poziom ciśnienia i cholesterolu we krwi. Nie brakuje tu również cennego błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Trawienie dzięki takiemu sokowi jest dużo prostszeprzebiega szybciej. Ponadto sok z buraków to idealny pomysł na pozbycie się toksyn z organizmu, jak i perfekcyjny sposób na łagodzenie stanów zapalnych.

Na koniec warto podkreślić, że burak to warzywo z małą ilością kalorii, dlatego tym bardziej warto wprowadzić go do codziennej diety. Chyba więc zgodzisz się ze mną, że przygotowanie posiłków z takim dodatkiem to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

Sok z buraków przygotujesz w mgnieniu oka
Sok z buraków przygotujesz w mgnieniu oka © Adobe Stock | Pixel-Shot

Jak przygotować sok z buraka i jak często go pić?

Przygotowanie soku z buraków jest bajecznie proste. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku to umyć i obrać buraki. Następnie włóż je do blendera i zmiksuj. Gdyby sok miał zbyt gęstą strukturę, możesz spokojnie dodać do niego odrobinę wody. I to wszystko!

Taki sok możesz pić codziennie. Warto zacząć od mniejszej dawki i obserwować swój organizm. Jeśli nie będzie działo się nic niepokojącego, możesz zwiększyć codzienną dawkę. Pamiętaj jednak, że tak jak na inny płaszczyznach życia, również tu należy zachować przede wszystkim umiar i kierować się rozsądkiem.

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o piciu soku z buraków? Piłeś go kiedykolwiek? A może dopiero wszystko przed tobą? I taka mała wisienka na torcie na koniec. Oczywiście na naszej stronie czeka na ciebie cała masa przepisów z wykorzystaniem czerwonych buraków. Po prostu palce lizać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni