Buraki w twojej kuchni są zwiotczałe? Zastosuj ten trik i nigdy ich nie wyrzucaj!

Czy zdarzyło ci się kiedyś znaleźć w swojej kuchni zwiotczałe buraki? Popularne warzywa mają to do siebie, że po kilku dniach nie są już jędrne i twarde. Jeśli wyrzucasz je do kosza, to popełniasz wielki błąd. Poznaj prosty patent, dzięki któremu będziesz w stanie przywrócić świeżość buraków. Co musisz zrobić?

ObrazekBuraki czerwone - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Buraki - popularne warzywo, które wykorzystasz na kilka pysznych sposobów

Jesteś fanem buraków? Dobrze się składa, bo jest to dość popularne warzywo, które chętnie spożywa się właśnie teraz — jesienią, zimą i na przednówku. Są podstawą popularnego barszczu czerwonego, przygotowujesz z nich popularne buraczki zasmażane, które są uzupełnieniem tradycyjnego obiadu z kotletem mielonym w roli głównej. Wykorzystuje się je również do sałatek, zapiekanek, a nawet ciast.

Obrazek
Jak gotować buraki? - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli zastanawiasz się nad tym, dlaczego warto jeść buraki czerwone, to warto podkreślić, że stanowią one źródło witamin i niezwykle ważnych składników. Wystarczy zaznaczyć, że witamina B1 pozytywnie wpływa na działanie układu krwionośnego, na poprawę pamięci, czy działanie układu mięśniowego. Spożywanie tego warzywa pozwala wyrównać gospodarkę wodną organizmu, wzmacnia zęby, wspiera kości, czy też wspomaga funkcjonowanie mózgu.

Jak uratować zwiotczałe buraki?

Kupując buraki w sklepie, czy na targu, najpewniej wybierasz te twarde i jędrne. To warzywo ma jednak to do siebie, że po kilku dniach stają się zwiotczałe. W takiej sytuacji niektórzy po prostu je wyrzucają. Okazuje się jednak, że można je uratować w bardzo prosty sposób. W przypadku, gdy nie mają pędów, nie pojawiła się na nich pleśń i nie są miękkie, to możesz je spokojnie wykorzystać w swojej kuchni.

Wystarczy, że wrzucisz je do miski i zalejesz lodowatą wodą. Możesz dodać również kilka kostek lodu. Do miski wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i odstaw na chwilę. Taki patent sprawi, że buraki po kilku miesiącach będą chrupiące i twarde. W przypadku, gdy nie masz pod ręką mąki ziemniaczanej, to idealnie sprawdzi się również ocet winny. W jakich proporcjach go dodać? Na litr wody, w zupełności wystarczą 3 łyżki produktu.

Jak wykorzystać odświeżone buraki?

Skoro już wiesz, jak uratować zwiotczałe buraki, to dobrze będzie je w końcu wykorzystać, do przygotowania czegoś pysznego. Pamiętaj, że po zastosowaniu powyższej wskazówki, będziesz mógł je ugotować z dodatkiem łyżki zwykłego cukru. Dzięki niemu będą ładne, smaczne i wyróżniające się pięknym kolorem.

Obrazek
Starte buraki - Pyszności; Foto: Canva.com

Z powodzeniem przygotujesz z nich barszcz czerwony, pasty kanapkowe, czy sałatki. Będą chrupiące i wyróżniające się tym najlepszym smakiem!

Szukasz inspiracji na coś słodkiego i dietetycznego? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na dietetyczne batoniki bounty:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"