Nie zrażaj się ostrym smakiem. Reguluje ciśnienie i zapobiega anemii
Czy jadłeś kiedykolwiek czarną rzepę? A może odrzuciłeś ją już na samym starcie przez zbyt ostry smak? To duży błąd i już za moment wyjaśnię dlaczego.
16.10.2023 11:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Żyjemy w czasach kiedy mamy łatwy dostęp do całej masy pożywnych i smacznych warzyw. Czasami jednak z jakiegoś powodu sami robimy sobie krzywdę i świadomie rezygnujemy z potencjału tego typu produktów. Takie zachowanie może wynikać z kilku rzeczy. Po pierwsze, czegoś po prostu nie znamy i mamy obawy, żeby się odtworzyć na nowe smaki. Po drugie, możemy kierować się jakimś złym skojarzeniem lub wspomnieniem. No i w końcu brak pomysłów jak wykorzystać dane warzywo w kuchni.
Od tego właśnie masz mnie. Już za chwilę postaram się przekonać cię do przetestowania w swojej kuchni mało popularnego, ale jednocześnie bardzo wartościowego warzywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto postawić na czarną rzepę
Nie wiem, czy wiesz, ale trwa obecne sezon na zbieranie plonów czarnej rzepy. I to właśnie ona jest bohaterką dzisiejszego artykułu. Okazuje się bowiem, że drzemie w niej ogromny potencjał.
Zacznę od tego, że czarna rzepa bogata jest w błonnik, który jak wiesz, wpływa korzystnie na układ trawienny. Co więcej, to bardzo pożywne warzywo, dlatego uczucie głodu nie będzie ci doskwierać przez długi czas. Tym samym nie będziesz podjadał pomiędzy posiłkami. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo czarna rzepa jest jednocześnie niskokalorycznym warzywem, dlatego tym bardziej powinna być wprowadzona do codziennej diety.
W bohaterce dzisiejszego artykułu można znaleźć też witaminy: A, z grupy B, C oraz K, jak i minerały: żelazo, potas, wapń, cynk i magnez. Dzięki takiemu pakietowi jest ona skutecznym sposobem na walkę z anemią. Na koniec warto dodać, że spożywanie czarnej rzepy może też skutecznie obniżyć poziom ciśnienia we krwi.
Jak wykorzystać czarną rzepę w kuchni?
Skoro już wiesz, na jakie korzyści możesz liczyć, jedząc czarną rzepę, czas przejść do kulinarnych inspiracji. Od razu podkreślę, że warzywo, o którym dziś mowa, ma faktycznie ostry smak. To jednak nie skreśla go zupełnie w kuchni. Wręcz przeciwnie z takim dodatkiem twoje dania nabiorą dodatkowych walorów smakowych.
Wracając jednak do pomysłów na wykorzystanie czarnej rzepy w kuchni, to jest ich cała masa. Możesz spokojnie użyć jej jako składnika domowej sałatki, warzywnej zupy czy dodatek do kremowego sosu lub dipu. Jednocześnie możesz stosować ją jako składnik placków warzywnych, jak i łączyć z różnego rodzaju kęskami mięsnymi, jak chociażby wieprzowina, wołowina, jagnięcina, czy drób. Możliwości się nie kończą!