Pierwszy na świecie wegański cheddar z arbuza. Tak wygląda przyszłość!
Wegańskie zamienniki stają się coraz popularniejsze, a kolejne firmy szukają alternatyw dla produktów odzwierzęcych. Start-up z Indii stworzył innowacyjny wegański ser cheddar. Do jego przygotowania wykorzystano...arbuzy!
16.07.2022 | aktual.: 16.10.2023 10:53
Startup Katharos z Bombaju niedawno wprowadził na rynek jedyny w swoim rodzaju asortyment wegańskich serów na bazie nasion arbuza, który obejmuje cheddar i mozzarellę. Ssery są wytwarzane są ze składników takich jak: olej kokosowy, karagen (ekstrakt z wodorostów), ocet jabłkowy, skrobia kukurydziana i ziemniaczana i drożdże. Wyrób topi się na pizzy i pasuje do kanapek, burgerów oraz fondue.
Wegański ser cheddar z arbuza
Założona w 2019 roku przez Jasmine Bharuchę firma Katharos (co po grecku oznacza „czysty”) ma na celu zrewolucjonizowanie wegańskiego przemysłu spożywczego w Indiach poprzez wykorzystanie nowoczesnej biochemii roślin i nauk o żywności do tworzenia roślinnych alternatyw dla produktów mlecznych.
mówi założycielka firmy.
Oprócz nowego sera na bazie nasion arbuza, marka oferuje również sos do pizzy na bazie orzechów nerkowca; miękkie pasty serowe o smakach takich jak peri-peri, prażony kminek, jalapeno i nacho; sery feta na bazie migdałów; oraz kulki energetyczne z daktylami, orzechami nerkowca i pestkami słonecznika.
Jak powstają wegańskie zamienniki?
Wegańskie zamienniki nabiału nie są niczym zaskakującym, chociaż sam fakt stworzenia sera z arbuza jest zaskakujący. Niektóre firmy stawiają na wysokobiałkowe zamienniki na bazie fasoli. Powstają one dzięki stworzeniu mleka roślinnego z fasoli fava i żywych kultur bakterii. Dzięki temu wegańska gouda z fasoli do złudzenia przypomina jej pełnomleczny zamiennik.
Z arbuza powstał również... twarożek! Amerykańska firma Miyoko’s Creamery połączyła ze sobą ekologiczne mleko z pestek arbuza i słonecznika. Rezultat przeszedł ich najśmielsze oczekiwania.
powiedziała Miyoko Schinner, założycielka Miyoko’s Creamery