Ścieram ziemniaki i dodaję sezonowe warzywo. Placki wychodzą niewiarygodnie chrupiące i pyszne
16.10.2023 08:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szukasz pomysłu na smaczny i prosty obiad, który świetnie wpisywałby się w jesienne menu? Tak się składa, że mam coś wyjątkowego na tę okazję!
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to na pewno już wiesz, że nie znoszę nudy w kuchni. Dlatego też ciągle szukam ciekawych i oryginalnych przepisów, które pozwalają odkryć mi nowe kombinacje smakowe. Jednocześnie staram się brać też pod uwagę sezon, jaki obecnie mamy. A, że jesień obfituje w całą masę owoców i warzyw, to właśnie na ich bazie tworzę teraz domowe menu.
Nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment podzielę się z tobą moim sprawdzonym patentem na genialny obiad, który zrobisz w mgnieniu oka z kilku podstawowych produktów, które na pewno masz pod ręką nawet teraz. Zabieramy się więc do pracy!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Genialne placuszki warzywne
Nie wiem, jak ty, ale ja, choć lubię mięsne obiady, to od czasu do czasu potrzebuje jakiejś odmiany. W takich przypadkach lubię robić obiady, w których główną bazę stanowią pyszne warzywa.
A skoro o takich pomysłach już mowa, to dziś chciałabym podzielić się z tobą moim najnowszym odkryciem. Będzie to przepis na mega chrupiące placuszki, które zrobisz na bazie dwóch smacznych warzyw. Oprócz ziemniaków w roli głównej wystąpi dziś iście jesienne warzywo, a mianowicie dynia. Uwierz mi na słowo, takie połączenie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Zobacz także
Jak zrobić pyszny obiad krok po kroku?
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała, że przygotowanie całego obiadu jest proste jak bułka z masłem. Dlatego nawet jeśli stawiasz w kuchni swoje pierwsze kroki, sukces masz już gwarantowany na samym starcie!
Składniki:
- 1 mała dynia,
- 4 ziemniaki,
- 150 g żółtego sera,
- 2 jajka,
- ¼ szkl. mąki,
- ½ cebuli,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i starcia na tarce na dużych oczkach ziemniaków. Aby szybko nie ściemniały, możesz polać je delikatnie sokiem z cytryny.
- Następnie zajmij się przygotowaniem dyni. Najpierw ją obierz i usuń pestki. Teraz możesz albo drobno ją pokroić, albo zetrzeć na tarce, podobnie jak ziemniaki. Wybierz opcję, która bardziej ci odpowiada.
- Do warzyw dodaj następnie jajka, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starty na tarce ser, mąkę oraz przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj powstałą mieszankę, aby smaki dobrze się połączyły.
- Następnie rozgrzej i dobrze natłuść patelnię. Dopiero wtedy zacznij formować na patelni małe placki. Smaż je po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistych rumieńców. Smacznego!
Po zdjęciu gotowych placuszków z patelni polecam odsączyć je na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Danie możesz serwować solo lub z dodatkiem ulubionego sosu, bądź kolorową sałatką.