Zamiast dodawać do zupy, ukiś na zimę jak ogórki. Znikną ze spiżarni zanim się obejrzysz

Zamiast dodawać do zupy, ukiś na zimę jak ogórki. Znikną ze spiżarni zanim się obejrzysz

Kiszona dynia
Kiszona dynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alliance
15.10.2023 18:22

Już za moment dowiesz się, jak przygotować domowe kiszonki z jesiennym warzywem w roli głównej. To będzie prawdziwy hit!

Choć lato to moja ulubiona pora roku pod względem pogody, to jeśli chodzi o kwestie kulinarne, jesień po prostu wymiata. I chyba domyślasz się dlaczego. Jest to okres wielu zbiorów, dlatego w kuchni pojawia się cała masa genialnych owoców i warzyw, które mają ogromny potencjał kulinarny.

Już od samego pisania na ten temat czuję ogromną ekscytację. Uwielbiam pracować w kuchni jesienią, bo wtedy tak wiele się dzieje. Co więcej, oprócz standardowych przepisów, pracuję jednocześnie nad domowymi przetworami. I dziś chciałabym namówić cię do przetestowania konkretnego przepisu. Na pewno nie pożałujesz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób domowe przetwory z dynią w roli głównej

Gdybym miała wskazać warzywo, które jest prawdziwym symbolem jesieni, na pewno byłaby to dynia. I choć nie pamiętam, aby często gościła w kuchniach jeszcze kilkadziesiąt lat temu, to obecnie jest naprawdę popularna. I bardzo dobrze, bo nie dość, że na jej bazie można wyczarować wiele genialnych przepisów, to jeszcze skrywa w sobie ogromny potencjał prozdrowotny

To jednak nie wszystko. Bo jak się okazuje, dynia może zostać z nami na dłuższy czas, a nie tylko przez krótki sezon. Wszystko, co musisz zrobić, w tym przypadku to ukisić dynię. Tak, dobrze przeczytałeś, dynię można spokojnie ukisić podobnie jak ogórki czy kapustę. Jak to zrobić? Już wyjaśniam!

Dynia w kiszonej wersji smakuje genialnie
Dynia w kiszonej wersji smakuje genialnie© Adobe Stock | marysckin

Kiszenie dyni krok po kroku

  • 1 dynia (najlepiej hokkaido),
  • 1 mały korzeń chrzanu,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 litr wody.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij już w sklepie od wyboru odpowiedniej dyni. Najlepiej w tej roli sprawdzi się średniej wielkości dynia hokkaido. 
  2. Obierz warzywo i podziel je na mniejsze kawałki.
  3. Następnie przygotuj domową solankę. W tym celu zagotuj wodę wraz z solą. 
  4. Kawałki dyni umieść w dużym słoiku. Oczywiście wcześniej dobrze go wyparz razem z pokrywką. 
  5. Pomiędzy kawałkami dyni umieść też pozostałe składniki — liście laurowe, laskę cynamonu, obrany korzeń chrzanu oraz ząbek czosnku bez łupiny. 
  6. Na koniec wlej do słoika zalewę. Pamiętaj, musi ona zakrywać w całości wszystkie kawałki dyni. 
  7. Po upewnieniu się, że wszystkie warunki zostały spełnione, zamknij szczelnie słoik i odstaw je ciemne miejsce. 

Dynia powinna nadawać się do jedzenia po kilkunastu dniach. Możesz użyć jej zarówno do mięsnych przepisów — tworząc m.in. ciekawy farsz, jak i serwować w formie oryginalnej przekąski. Dynia po kiszeniu może trafić również na kanapki, jak i do sałatek. W każdym wydaniu na pewno wzbogaci smak całego dania. 

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także