Pogromca cholesterolu i wysokiego ciśnienia. Polscy sadownicy już uprawiają jeden z najzdrowszych owoców świata

Owoc kaki inaczej nazywa się persymona
Owoc kaki inaczej nazywa się persymona
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nishihama

15.10.2023 17:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy wiesz, że na rynku jest dostępny owoc, który wpływa pozytywnie na stan zdrowia. Nie jest on dość popularny, a szkoda, bo ma naprawdę sporo do zaoferowania.

Jestem ogromną fanką wszystkich owocówwarzyw. Im ich więcej, tym lepiej. Uwielbiam je nie tylko za wyjątkowe smaki, ale i piękne kolory oraz potencjał prozdrowotny. Jednocześnie nie zamykam się tylko na kilka wybranych odmian. Staram się kupować i wprowadzać do kuchni również mniej znane owoce i warzywa.

Jeszcze kilka lat temu nie miałam pojęcia, jak smakuje np. batat. Dziś bardzo często pojawia się on w mojej kuchni i to pod wieloma formami. Z ostatnich odkryć tego typu muszę wspomnieć o pewnej perełce. Jest to genialny owoc, który totalnie podbił moje serce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaki - co to za owoc?

Bohaterem dzisiejszego artykułu jest kaki. I wiem, że początkowo nazwa ta może brzmieć wręcz egzotycznie. W ogóle nie kojarzy się z polskimi uprawami. A jak się okazuje, to nieprawda. Bo coraz częściej kaki zaczyna być uprawiane w naszym kraju. I w sumie nie ma się co dziwić, jeśli weźmiemy pod uwagę ogromny potencjał opisywanego owocu.

Zacznę jednak od początku, kiedy po raz pierwszy miałam styczność z kaki, od razu przyszło mi na myśl, że trochę przypomina pomidora. Jego znakiem rozpoznawczym jest piękna pomarańczowa skórka. A co skrywa w środku? Słodki i miękki miąższ. Palce lizać!

A tak kaki prezentują się w naturalnym środowisku
A tak kaki prezentują się w naturalnym środowisku© Adobe Stock | torjrtrx

Jakie właściwości ma kaki?

Oprócz walorów smakowych, kaki to również cenne źródło wielu wartości odżywczych. Wspomnieć należy tu, chociażby o bardzo ważnym błonniku. Ma on ogromne znaczenie dla prawidłowego procesu trawienia. Jeśli zapewnisz go swojemu organizmowi, wszelkie wzdęcia i zaparcia odejdą w niepamięć. 

Kaki jest bogate również w witaminy takie jak: A, B6, C, E oraz K. Znaleźć można tu również minerały na czele z potasem, fosforem, wapnień i magnezem. W opisywanym owocu nie brakuje też kwasu foliowego, który jest ważny przede wszystkim dla kobiet w ciąży. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Kaki pomoże również w obniżeniu ciśnienia i cholesterolu we krwi. Ma również dobry wpływ na nasz wzrok

Zanim się pożegnamy, warto zaznaczyć, że kaki możesz wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Idealnie sprawdzi się przy domowych wypiekach i deserach. Może również stać się bazą pożywnego smoothie. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść owoc solo, jako zdrową przekąskę. 

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także