Pogromca cholesterolu i wysokiego ciśnienia. Polscy sadownicy już uprawiają jeden z najzdrowszych owoców świata
Czy wiesz, że na rynku jest dostępny owoc, który wpływa pozytywnie na stan zdrowia. Nie jest on dość popularny, a szkoda, bo ma naprawdę sporo do zaoferowania.
15.10.2023 17:31
Jestem ogromną fanką wszystkich owoców i warzyw. Im ich więcej, tym lepiej. Uwielbiam je nie tylko za wyjątkowe smaki, ale i piękne kolory oraz potencjał prozdrowotny. Jednocześnie nie zamykam się tylko na kilka wybranych odmian. Staram się kupować i wprowadzać do kuchni również mniej znane owoce i warzywa.
Jeszcze kilka lat temu nie miałam pojęcia, jak smakuje np. batat. Dziś bardzo często pojawia się on w mojej kuchni i to pod wieloma formami. Z ostatnich odkryć tego typu muszę wspomnieć o pewnej perełce. Jest to genialny owoc, który totalnie podbił moje serce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kaki - co to za owoc?
Bohaterem dzisiejszego artykułu jest kaki. I wiem, że początkowo nazwa ta może brzmieć wręcz egzotycznie. W ogóle nie kojarzy się z polskimi uprawami. A jak się okazuje, to nieprawda. Bo coraz częściej kaki zaczyna być uprawiane w naszym kraju. I w sumie nie ma się co dziwić, jeśli weźmiemy pod uwagę ogromny potencjał opisywanego owocu.
Zacznę jednak od początku, kiedy po raz pierwszy miałam styczność z kaki, od razu przyszło mi na myśl, że trochę przypomina pomidora. Jego znakiem rozpoznawczym jest piękna pomarańczowa skórka. A co skrywa w środku? Słodki i miękki miąższ. Palce lizać!
Jakie właściwości ma kaki?
Oprócz walorów smakowych, kaki to również cenne źródło wielu wartości odżywczych. Wspomnieć należy tu, chociażby o bardzo ważnym błonniku. Ma on ogromne znaczenie dla prawidłowego procesu trawienia. Jeśli zapewnisz go swojemu organizmowi, wszelkie wzdęcia i zaparcia odejdą w niepamięć.
Kaki jest bogate również w witaminy takie jak: A, B6, C, E oraz K. Znaleźć można tu również minerały na czele z potasem, fosforem, wapnień i magnezem. W opisywanym owocu nie brakuje też kwasu foliowego, który jest ważny przede wszystkim dla kobiet w ciąży.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Kaki pomoże również w obniżeniu ciśnienia i cholesterolu we krwi. Ma również dobry wpływ na nasz wzrok.
Zanim się pożegnamy, warto zaznaczyć, że kaki możesz wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Idealnie sprawdzi się przy domowych wypiekach i deserach. Może również stać się bazą pożywnego smoothie. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść owoc solo, jako zdrową przekąskę.