Weź widelec i wbij w pomidora. To najlepszy trik ułatwiający przyrządzanie jedzenia

Ślizgający się po desce pomidor, nierówne i poszarpane plastry, rozlewający się miąższ - jeśli tak wygląda twoja rzeczywistość związana z krojeniem pomidorów, koniecznie przetestuj poniższy trik. Plastry będą idealnie okrągłe i o równej grubości.

Wbij widelec w pomidora. To ułatwi krojenie go w plastryWbij widelec w pomidora. To ułatwi krojenie go w plastry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Większość robi to (niemalże) na co dzień, ale nie wszyscy wiedzą, jak pokroić pomidora w plastry bez niepotrzebnego szargania sobie nerwów, bez ciapy z miąższu na desce i porozgniatanej tępym nożem skórki. Wypróbuj ten popularny patent z widelcem. Łatwiej się nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Jak pokroić pomidora w równe plastry?

Po pierwsze nóż powinien być naostrzony. Tępym ostrzem tylko zgnieciesz produkt, a na desce zostawisz cały miąższ. Najlepiej postawić na nóż o ząbkowanym ostrzu - takim z łatwością uporasz się z problematycznymi pomidorami. Co więcej, jeśli potrzebujesz zdjąć skórkę z tych owoców, skorzystaj z obieraczki (koniecznie z ząbkami). Zobaczysz, jakie to proste.

Pomidora najlepiej jest położyć na desce na boku i w plastry kroić od końca, czyli zaczynając od miejsca, w którym jest mała ciemna kropeczka. Ten sposób krojenia pomidorów pozwoli zachować strukturę produktu (miąższ zostanie w plasterku), a także uzyskać duże kształtne, okrągłe plastry, idealne do przygotowania np. caprese.

Pomidora najlepiej jest kroić w poprzek
Pomidora najlepiej jest kroić w poprzek © Adobe Stock

Idealnie pokrojony pomidor. Oto najlepszy patent

Do caprese jednak plastry powinny mieć taką samą grubość, a nie każdy potrafi wykroić z pomidora równiuteńkie kawałki. Czy jest i na to sposób? Okazuje się, że przy pomocy widelca można wyznaczyć linie cięcia, dzięki czemu każde przesunięcie nożem da nam takiej samej grubości plastry.

Wystarczy, że położysz pomidora na desce na boku (tak, jak wyjaśniłam wyżej) i delikatnie wbijesz w niego widelec (ząbkami skierowanymi pionowo ku górze, w stronę szypułki). Przerwy między ząbkami widelca wyznaczają miejsca, w których powinieneś przesunąć nożem po pomidorze (na pewno wygodniejszy będzie nóż o wąskim ostrzu). Ponadto dzięki temu pomidor nie ślizga się po desce, ponieważ jest przytrzymywany widelcem. Patent ten możesz wykorzystać też przy krojeniu innych warzyw lub owoców w plastry.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej