PoradyWeź widelec i wbij w pomidora. To najlepszy trik ułatwiający przyrządzanie jedzenia

Weź widelec i wbij w pomidora. To najlepszy trik ułatwiający przyrządzanie jedzenia

Wbij widelec w pomidora. To ułatwi krojenie go w plastry
Wbij widelec w pomidora. To ułatwi krojenie go w plastry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.10.2023 09:53, aktual.: 15.10.2023 13:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ślizgający się po desce pomidor, nierówne i poszarpane plastry, rozlewający się miąższ - jeśli tak wygląda twoja rzeczywistość związana z krojeniem pomidorów, koniecznie przetestuj poniższy trik. Plastry będą idealnie okrągłe i o równej grubości.

Większość robi to (niemalże) na co dzień, ale nie wszyscy wiedzą, jak pokroić pomidora w plastry bez niepotrzebnego szargania sobie nerwów, bez ciapy z miąższu na desce i porozgniatanej tępym nożem skórki. Wypróbuj ten popularny patent z widelcem. Łatwiej się nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak pokroić pomidora w równe plastry?

Po pierwsze nóż powinien być naostrzony. Tępym ostrzem tylko zgnieciesz produkt, a na desce zostawisz cały miąższ. Najlepiej postawić na nóż o ząbkowanym ostrzu - takim z łatwością uporasz się z problematycznymi pomidorami. Co więcej, jeśli potrzebujesz zdjąć skórkę z tych owoców, skorzystaj z obieraczki (koniecznie z ząbkami). Zobaczysz, jakie to proste.

Pomidora najlepiej jest położyć na desce na boku i w plastry kroić od końca, czyli zaczynając od miejsca, w którym jest mała ciemna kropeczka. Ten sposób krojenia pomidorów pozwoli zachować strukturę produktu (miąższ zostanie w plasterku), a także uzyskać duże kształtne, okrągłe plastry, idealne do przygotowania np. caprese.

Pomidora najlepiej jest kroić w poprzek
Pomidora najlepiej jest kroić w poprzek© Adobe Stock

Idealnie pokrojony pomidor. Oto najlepszy patent

Do caprese jednak plastry powinny mieć taką samą grubość, a nie każdy potrafi wykroić z pomidora równiuteńkie kawałki. Czy jest i na to sposób? Okazuje się, że przy pomocy widelca można wyznaczyć linie cięcia, dzięki czemu każde przesunięcie nożem da nam takiej samej grubości plastry.

Wystarczy, że położysz pomidora na desce na boku (tak, jak wyjaśniłam wyżej) i delikatnie wbijesz w niego widelec (ząbkami skierowanymi pionowo ku górze, w stronę szypułki). Przerwy między ząbkami widelca wyznaczają miejsca, w których powinieneś przesunąć nożem po pomidorze (na pewno wygodniejszy będzie nóż o wąskim ostrzu). Ponadto dzięki temu pomidor nie ślizga się po desce, ponieważ jest przytrzymywany widelcem. Patent ten możesz wykorzystać też przy krojeniu innych warzyw lub owoców w plastry.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także