Weź widelec i wbij w pomidora. To najlepszy trik ułatwiający przyrządzanie jedzenia

Ślizgający się po desce pomidor, nierówne i poszarpane plastry, rozlewający się miąższ - jeśli tak wygląda twoja rzeczywistość związana z krojeniem pomidorów, koniecznie przetestuj poniższy trik. Plastry będą idealnie okrągłe i o równej grubości.

Wbij widelec w pomidora. To ułatwi krojenie go w plastryWbij widelec w pomidora. To ułatwi krojenie go w plastry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Większość robi to (niemalże) na co dzień, ale nie wszyscy wiedzą, jak pokroić pomidora w plastry bez niepotrzebnego szargania sobie nerwów, bez ciapy z miąższu na desce i porozgniatanej tępym nożem skórki. Wypróbuj ten popularny patent z widelcem. Łatwiej się nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Jak pokroić pomidora w równe plastry?

Po pierwsze nóż powinien być naostrzony. Tępym ostrzem tylko zgnieciesz produkt, a na desce zostawisz cały miąższ. Najlepiej postawić na nóż o ząbkowanym ostrzu - takim z łatwością uporasz się z problematycznymi pomidorami. Co więcej, jeśli potrzebujesz zdjąć skórkę z tych owoców, skorzystaj z obieraczki (koniecznie z ząbkami). Zobaczysz, jakie to proste.

Pomidora najlepiej jest położyć na desce na boku i w plastry kroić od końca, czyli zaczynając od miejsca, w którym jest mała ciemna kropeczka. Ten sposób krojenia pomidorów pozwoli zachować strukturę produktu (miąższ zostanie w plasterku), a także uzyskać duże kształtne, okrągłe plastry, idealne do przygotowania np. caprese.

Pomidora najlepiej jest kroić w poprzek
Pomidora najlepiej jest kroić w poprzek © Adobe Stock

Idealnie pokrojony pomidor. Oto najlepszy patent

Do caprese jednak plastry powinny mieć taką samą grubość, a nie każdy potrafi wykroić z pomidora równiuteńkie kawałki. Czy jest i na to sposób? Okazuje się, że przy pomocy widelca można wyznaczyć linie cięcia, dzięki czemu każde przesunięcie nożem da nam takiej samej grubości plastry.

Wystarczy, że położysz pomidora na desce na boku (tak, jak wyjaśniłam wyżej) i delikatnie wbijesz w niego widelec (ząbkami skierowanymi pionowo ku górze, w stronę szypułki). Przerwy między ząbkami widelca wyznaczają miejsca, w których powinieneś przesunąć nożem po pomidorze (na pewno wygodniejszy będzie nóż o wąskim ostrzu). Ponadto dzięki temu pomidor nie ślizga się po desce, ponieważ jest przytrzymywany widelcem. Patent ten możesz wykorzystać też przy krojeniu innych warzyw lub owoców w plastry.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀