PrzepisWegetariańskaSłodko-pikantne steki robią furorę. Aż trudno uwierzyć, że nie mają ani grama mięsa

Słodko-pikantne steki robią furorę. Aż trudno uwierzyć, że nie mają ani grama mięsa

Szukasz pomysłu na ciekawy i smaczny obiad w jesiennym klimacie? Wypróbuj warzywne steki. Są pyszne i cudownie aromatyczne.

Jesienią to będzie prawdziwy hit
Jesienią to będzie prawdziwy hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

15.10.2023 07:59

Jeśli w kuchni dopadła cię chwilowa niemoc na tworzenie oryginalnych obiadów, które będą nie tylko smaczne, ale sprawią niezłą frajdę całej rodzinie, przychodzę z pomocą. Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie codziennie kreatywnego i pysznego posiłku to nie lada wyzwanie. Dlatego dzisiaj prezentuję ci przepis na danie w jesiennym klimacie, które będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Steki bez grama mięsa

Okres jesienny obfituje w dużą ilość owoców i warzyw, dlatego nie można zmarnować takiej okazji. Dziś zajmiemy się dynią. Nie dość, że ma ona wiele wartości odżywczych, to jeszcze fenomenalnie smakuje. Jeśli to świetne warzywo nie pojawiło się dotąd w twojej kuchni, czas najwyższy to zmienić. Z dyni można przygotować m.in. słodko-pikantne steki.

Dyniowe steki zachwycą największego niejadka
Dyniowe steki zachwycą największego niejadka© Adobe Stock | Olivia

Jak zrobić dyniowe steki krok po kroku?

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 25 ml miodu,
  • 40 ml sosu sojowego,
  • sok z połówki cytryny,
  • 30 ml oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania dyni i podzielenia jej na mniejsze części.
  2. Następnie przygotuj domową marynatę. W tym celu połącz pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. 
  3. Dopiero wtedy możesz rozprowadzić miksturę na każdym kawałku dyni
  4. Odstaw je na chwilę na bok, aby marynata miała czas zadziałać. 
  5. W międzyczasie przygotuj pozostałe dodatki do obiadu. 
  6. Na koniec wstaw steki dyniowe do rozgrzanego piekarnika. Piecz je ok. 45 minut w temp. 200 stopni Celsjusza. Dynię możesz przygotować też na grillu lub patelni grillowej. Smacznego!

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś na twoim stole pojawił się ciekawy i smaczny obiad bez grama mięsa. Tak przygotowaną dynię możesz serwować z lekką sałatką, kaszą, ryżem lub frytkami. 

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad bez mięsaprzepis na stek
Wybrane dla Ciebie