Słodko-pikantne steki robią furorę. Aż trudno uwierzyć, że nie mają ani grama mięsa
Szukasz pomysłu na ciekawy i smaczny obiad w jesiennym klimacie? Wypróbuj warzywne steki. Są pyszne i cudownie aromatyczne.
15.10.2023 07:59
Jeśli w kuchni dopadła cię chwilowa niemoc na tworzenie oryginalnych obiadów, które będą nie tylko smaczne, ale sprawią niezłą frajdę całej rodzinie, przychodzę z pomocą. Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie codziennie kreatywnego i pysznego posiłku to nie lada wyzwanie. Dlatego dzisiaj prezentuję ci przepis na danie w jesiennym klimacie, które będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Steki bez grama mięsa
Okres jesienny obfituje w dużą ilość owoców i warzyw, dlatego nie można zmarnować takiej okazji. Dziś zajmiemy się dynią. Nie dość, że ma ona wiele wartości odżywczych, to jeszcze fenomenalnie smakuje. Jeśli to świetne warzywo nie pojawiło się dotąd w twojej kuchni, czas najwyższy to zmienić. Z dyni można przygotować m.in. słodko-pikantne steki.
Jak zrobić dyniowe steki krok po kroku?
Składniki:
- 1 dynia,
- 25 ml miodu,
- 40 ml sosu sojowego,
- sok z połówki cytryny,
- 30 ml oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania dyni i podzielenia jej na mniejsze części.
- Następnie przygotuj domową marynatę. W tym celu połącz pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj.
- Dopiero wtedy możesz rozprowadzić miksturę na każdym kawałku dyni.
- Odstaw je na chwilę na bok, aby marynata miała czas zadziałać.
- W międzyczasie przygotuj pozostałe dodatki do obiadu.
- Na koniec wstaw steki dyniowe do rozgrzanego piekarnika. Piecz je ok. 45 minut w temp. 200 stopni Celsjusza. Dynię możesz przygotować też na grillu lub patelni grillowej. Smacznego!
Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś na twoim stole pojawił się ciekawy i smaczny obiad bez grama mięsa. Tak przygotowaną dynię możesz serwować z lekką sałatką, kaszą, ryżem lub frytkami.