Czarna morwa - niezwykły skarb natury. Bogactwo ukryte w niepozornym owocu

Czarna morwa, owoc który został nieco przez nas zapomniany. Szkoda! Ma w sobie naprawdę dużo wartości odżywczych. Owoce morwy mogą mieć kolor biały, różowy, fioletowy, a nawet czarny. Dziś o właściwościach tej czarnej oraz możliwościach wykorzystania. 

Obrazek
Paulina

Co kryje w sobie czarna morwa?

Morwa czarna to cenne źródło witamin, mikroelementów oraz związków chemicznych wykazujących pozytywny wpływ na organizm. Za ciemnofioletowy wygląd owoców odpowiadają garbniki, będące silnymi substancjami przeciwutleniającymi. Można również znaleźć bogactwo witamin z grupy B oraz mikroelementów, głównie potasu, żelaza, magnezu, fosforu oraz wapnia. Co, więcej jest to owoc o dużej zawartości witaminy C.

Obrazek

Morwa wspomaga obniżanie cholesterolu

Duże korzyści mogą mieć z niej osoby z cukrzycą, ze względu na jej działanie stabilizujące glikemię. Korzystne zmiany zaobserwowano w profilu lipidowym właśnie u osób z cukrzycą. Już po 30 dniach stosowania ekstraktu z morwy zauważono obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, „złego cholesterolu”, czyli frakcji LDL oraz podwyższenie stężenia „dobrego cholesterolu” – HDL.

Liście morwy- właściwości

Oprócz owoców możemy skorzystać z liści tej rośliny. Liście morwy obfitują także w związki polifenolowe o wysokim potencjale przeciwutleniającym takie jak flawonoidy (m.in. kwercetynę). Znajduje zastosowanie w terapii zaburzeń gospodarki węglowodanowej – cukrzycy. Warto natomiast wspomnieć, że obok właściwości hipoglikemicznych ekstrakty z liści morwy wykazują także działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne.

Obrazek

Do czego używać morwę czarną w kuchni?

Ten owoc można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest konfitura z czarnej morwy lub sok. Przygotowanie soku czy konfitury to nic trudnego. Na dodatek nie potrzeba tu wielu składników. Konfiturę przygotujesz z 1 kilograma owoców, 0,5 kg cukru i 250-300 ml wody. Jeśli zmagamy się z cukrzyca to lepiej wymienić cukier na słodzik. 

W przypadku soku proporcje wyglądają bardzo podobnie. Wystarczy tylko trochę więcej wody około 1 litra. Oczyszczone i umyte owoce zasypujemy cukrem. Dodajemy do nich wodę i podgrzewamy na małym ogniu przez około 2-2,5 godziny. Orzeźwiające i bardzo aromatyczne owoce jeszcze idealnie sprawdzają się jako dodatek do lodów oraz deserów.

Oto nasze propozycje na przygotowanie letnich soków:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat