Te owoce są zbawienne dla wątroby. Trzeba tylko pamiętać o ważnej zasadzie, by się nie zatruć

Jesienią, jarzębina pojawia się na drzewach. Część z nas po prostu cieszy się z jej widoku, a inni zacierają ręce na myśl o przygotowaniu jarzębinowych przetworów. Ale zaraz... od lat mówi się, że spożycie choćby kilku owoców może skończyć się zatruciem. Jaka jest prawda? Wyjaśniamy.

Chleb z konfiturą z jarzębinyChleb z konfiturą z jarzębiny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leonid Iastremskyi

Owocami jarzębu, czyli jarzębiną, można się zatruć, ze względu na wysoką zawartość kwasu parasorbowego, który wywołuje wymioty i zaburzenia pracy układu pokarmowego. Dlaczego więc na półkach sklepowych można znaleźć dżemy z dodatkiem jarzębiny, a niekiedy nawet nalewki?

Ten związek przekształca się w kwas sorbowy po obróbce termicznej, np. gotowaniu, pieczeniu czy smażeniu. Taka jarzębina nadaje się do spożycia. Wyjaśniamy, do czego jak wykorzystać jarzębinę w kuchni i kiedy warto zacząć ją zbierać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Dlaczego warto jeść jarzębinę?

Owoce jarzębiny to źródło wielu cennych składników odżywczych. Osoby, które cierpią na zaburzenia widzenia, powinny włączyć je do swojej codziennej diety, bowiem obfitują one w ogromne ilości prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Beta-karoten wspiera prawidłową pracę układu wzrokowego, chroni oczy przed zmęczeniem i nawilża śluzówki. Oprócz prowitaminy A, w jarzębinie znajdziemy też wysoką zawartość witaminy C, która wspiera odporność, a także liczne przeciwutleniacze, w tym antocyjany, zapobiegające rozwojowi groźnych chorób. Zdaniem osób specjalizujących się w medycynie naturalnej, owoce jarzębiny wspierają pracę wątroby i nerek.

Jak włączyć jarzębinę do diety?

Choć jarzębina zaczyna mienić się kolorami już w sierpniu, zbiór powinno przeprowadzić się na przełomie września i października, kiedy to owoce są już w pełni dojrzałe. Powinno się ścinać całe baldachy, a tuż po zbiorze, jarzębinę należy poddać obróbce termicznej. Można ją ugotować, upiec, ususzyć, a nawet usmażyć. Ze względu na specyficzny, słodko-cierpki smak, warto połączyć ją z czymś słodkim, np. z musem jabłkowym. Dodana do miodu, stanowi fantastyczny dodatek do herbaty, którą można pić codziennie.

Koneserzy alkoholów smakowych przygotowują z niej jarzębinówkę. Jak przygotować taką nalewkę? Kilogram ususzonych owoców zasyp kilogramem cukru, zalej 500 ml wody i 500 ml spirytusu. Butelkę z nalewką odstaw na trzy tygodnie w ciemne i suche miejsce. Po trzech tygodniach przelej nalewkę przez sito, a odsączone owoce ponownie zalej wodą i spirytusem, w tych samych proporcjach co poprzednim razem. Tak przygotowaną nalewkę odstaw na kolejne trzy tygodnie. Po upływie tego czasu zmieszaj oba alkohole ze sobą i rozlej je do butelek. Nalewka jest gotowa do wypicia dopiero po miesiącu "dojrzewania" w szafce.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat