Te owoce są zbawienne dla wątroby. Trzeba tylko pamiętać o ważnej zasadzie, by się nie zatruć

Jesienią, jarzębina pojawia się na drzewach. Część z nas po prostu cieszy się z jej widoku, a inni zacierają ręce na myśl o przygotowaniu jarzębinowych przetworów. Ale zaraz... od lat mówi się, że spożycie choćby kilku owoców może skończyć się zatruciem. Jaka jest prawda? Wyjaśniamy.

Chleb z konfiturą z jarzębinyChleb z konfiturą z jarzębiny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leonid Iastremskyi
SKOMENTUJ

Owocami jarzębu, czyli jarzębiną, można się zatruć, ze względu na wysoką zawartość kwasu parasorbowego, który wywołuje wymioty i zaburzenia pracy układu pokarmowego. Dlaczego więc na półkach sklepowych można znaleźć dżemy z dodatkiem jarzębiny, a niekiedy nawet nalewki?

Ten związek przekształca się w kwas sorbowy po obróbce termicznej, np. gotowaniu, pieczeniu czy smażeniu. Taka jarzębina nadaje się do spożycia. Wyjaśniamy, do czego jak wykorzystać jarzębinę w kuchni i kiedy warto zacząć ją zbierać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Dlaczego warto jeść jarzębinę?

Owoce jarzębiny to źródło wielu cennych składników odżywczych. Osoby, które cierpią na zaburzenia widzenia, powinny włączyć je do swojej codziennej diety, bowiem obfitują one w ogromne ilości prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Beta-karoten wspiera prawidłową pracę układu wzrokowego, chroni oczy przed zmęczeniem i nawilża śluzówki. Oprócz prowitaminy A, w jarzębinie znajdziemy też wysoką zawartość witaminy C, która wspiera odporność, a także liczne przeciwutleniacze, w tym antocyjany, zapobiegające rozwojowi groźnych chorób. Zdaniem osób specjalizujących się w medycynie naturalnej, owoce jarzębiny wspierają pracę wątroby i nerek.

Jak włączyć jarzębinę do diety?

Choć jarzębina zaczyna mienić się kolorami już w sierpniu, zbiór powinno przeprowadzić się na przełomie września i października, kiedy to owoce są już w pełni dojrzałe. Powinno się ścinać całe baldachy, a tuż po zbiorze, jarzębinę należy poddać obróbce termicznej. Można ją ugotować, upiec, ususzyć, a nawet usmażyć. Ze względu na specyficzny, słodko-cierpki smak, warto połączyć ją z czymś słodkim, np. z musem jabłkowym. Dodana do miodu, stanowi fantastyczny dodatek do herbaty, którą można pić codziennie.

Koneserzy alkoholów smakowych przygotowują z niej jarzębinówkę. Jak przygotować taką nalewkę? Kilogram ususzonych owoców zasyp kilogramem cukru, zalej 500 ml wody i 500 ml spirytusu. Butelkę z nalewką odstaw na trzy tygodnie w ciemne i suche miejsce. Po trzech tygodniach przelej nalewkę przez sito, a odsączone owoce ponownie zalej wodą i spirytusem, w tych samych proporcjach co poprzednim razem. Tak przygotowaną nalewkę odstaw na kolejne trzy tygodnie. Po upływie tego czasu zmieszaj oba alkohole ze sobą i rozlej je do butelek. Nalewka jest gotowa do wypicia dopiero po miesiącu "dojrzewania" w szafce.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu