Dzięki tej prostej sztuczce z pokrywką domowe przetwory na pewno się udadzą. Moja mama zawsze tak robi

Jesteś w trakcie robienia domowych przetworów? Powinieneś poznać prostą sztuczkę z pokrywką. Dzięki niej będziesz mieć pewność, że się nie zepsują. Koniec z wszelkimi obawami i wątpliwościami!

Ogórki kiszoneOgórki kiszone w słoikach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | diesirae

Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. A wraz z nim wzmożona praca nad domowymi przetworami. I nie ma co się oszukiwać, proces ten jest wymagający i czasochłonny. Bo nie dość, że trzeba zgromadzić wszystkie produkty, to jeszcze należy je dobrze upchać w słoikach i zalać domową mieszanką

A to ciągle nie koniec, bo jeszcze trzeba przecież szczelnie zakręcić każdy słoik i poddać go procesowi pasteryzacji. Skoro już o słoiku i zakrętce mowa, to one też potrzebują odpowiedniego przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do sałatki, wsypuję do bulionu. Poznaj przepis na pyszną zupę dla całej rodziny

Kiszenie ogórków

Jak więc widzisz, lista tego, co trzeba zrobić i o czym należy pamiętać przy kiszeniu ogórków, ciągle się wydłuża. Nie pomaga również fakt, że gdzieś z tyłu głowy ciągle pojawia się pytanie, czy wszystko na pewno się powiedzie. 

Skąd takie myśli? Pewnie nie raz spotkałeś się z sytuacją, że po otwarciu słoika i wyjęciu kiszonych ogórków okazywało się, że nadają się jedynie do kosza. Wtedy moja siostra zazwyczaj mówi, że widocznie coś było nie tak ze słoikiem lub nakrętką, skoro ogórki z innych słoików są w porządku. 

Patent mamy na udane przetwory

W ubiegły weekend wraz z rodziną odwiedziłam moich rodziców. Mama jak zwykle ugościła nas po królewsku. Podczas spotkania zdradziła mi również cenną poradę kulinarną. 

W trakcie rozmowy wspomniałam, że będę brała się za domowe przetwory, lecz boję się, że zawartość niektórych ze słoików nie będzie się później do niczego nadawać. Mama z uśmiechem na twarzy powiedziała, że jeśli wykorzystam jej sposób na kiszenie ogórków, sukces mam gwarantowany i na pewno nic się nie zmarnuje. 

Sezon na kiszenie ogórków w pełni
Sezon na kiszenie ogórków w pełni © Pixabay | PhotoMIX-Company

Cały sekret mojej rodzicielki tkwi w odpowiednim przygotowaniu słoików i nakrętek. Bo, jak pokazuje m.in. przykład mojej siostry, klasyczne wyparzanie kuchennych gadżetów nie zawsze kończy się sukcesem

Mama od wielu lat przygotowuje słoiki i nakrętki do kiszenia w zupełnie inny sposób. Kluczem do sukcesu w jej przypadku jest spirytus 70 proc. Jej zdaniem alkohol skuteczniej pozbywa się potencjalnych bakterii niż wrząca woda. Dlatego też co roku przemywa słoiki w spirytusie. Z kolei zakrętki do słoika czyści dokładnie przy pomocy nasączonego w alkoholu wacika

Jednak na tym nie koniec. Trik z wacikiem i spirytusem stosuje także tuż przed zamknięciem każdego słoika. Wtedy to dokładnie przeciera ich ranty i ponownie przemywa pokrywkę. Mama twierdzi, że jej domowe rozwiązanie jest niezawodne. Kisi tak ogórki od lat i nigdy nie wyrzuciła do kosza zawartości choćby jednego słoika.

Słyszałeś wcześniej o tej metodzie? A może jest to dla ciebie coś zupełnie nowego? Ja na pewno przetestuje maminy trik w swojej kuchni. Kto wie, może zostanie ze mną na dłużej!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat