PoradyTo, gdzie przechowujesz czosnek, ma ogromne znaczenie. Wiele osób popełnia podstawowy błąd

To, gdzie przechowujesz czosnek, ma ogromne znaczenie. Wiele osób popełnia podstawowy błąd

Jak należy przechowywać czosnek?
Jak należy przechowywać czosnek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Botamochy, Eugene Put
15.10.2023 15:26

Czosnek to niezastąpiony produkt w każdej kuchni. Tylko niestety nie zawsze wiemy, jak go przechowywać. O czym należy pamiętać?

Na pewno zgodzisz się ze mną, że w przypadku niektórych produktów, nie sposób wyobrazić sobie bez nich codziennego funkcjonowania w kuchni. Na mojej liście niezastąpionych składników z pewnością znalazłby się czosnek, który nadaje wyjątkowego aromatusmaku wielu potrawom

I choć mogłoby się wydawać, że akurat z przechowywaniem czosnku nie ma większych problemów, już za moment przekonasz się, że to tylko pozory. Ba, wiele osób żyje w błogiej nieświadomości i przechowuje go w nieprawidłowy sposób. Ale dziś raz na zawsze to naprawimy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała główka czosnku

Zazwyczaj kupujemy czosnek w całych główkach. I tu właśnie pojawia się główny problem. Bo dopóki główka jest nienaruszona, nie należy wkładać jej do lodówki. Dlaczego? W wyniku działania niskiej temperatury nie tylko skrócisz okres przydatności warzywa, ale też straci ono swoje cenne walory aromatyczne i smakowe. Może nawet przejąć silne zapachy innych produktów przechowywanych w lodówce. A tego na pewno chcesz uniknąć. 

Tak naprawdę, najlepsza dla czosnku będzie temperatura pokojowa. Jednocześnie pamiętaj, że czosnek dobrze przechowywać w zaciemnionym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Lepiej unikać też wilgoci w pobliżu opisywanego warzywa, ponieważ w takich warunkach może zacząć pleśnieć. Co więcej, główki czosnku nie wolno przechowywać w szczelnym opakowaniu. Wręcz przeciwnie, potrzebuje ona stałego dostępu do powietrza

Czosnek w kuchni
Czosnek w kuchni© Adobe Stock | Milan

Co z ząbkami czosnku?

Kluczowe znaczenie w tym przypadku ma fakt, czy ząbki nadal znajdują się w łupinie, czy są już bez niej. Jeśli nadal są w łupinie, lepiej przechowywać je tak jak całą główkę.

Z kolei jeśli ząbki czosnku są obrane, to najlepiej umieścić je w szczelnym pojemniku i włożyć do lodówki. Z doświadczenia jednak wiem, że sporo osób tuż po zakupach wkłada czosnek od razu do lodówki. I trzyma go tam zarówno w całej główce, jak i odrębnych ząbkach. Myślę jednak, że przedstawione wyżej argumenty dały ci do myślenia i teraz dokładnie będziesz wiedział, jak przechowywać czosnek. 

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także