To, gdzie przechowujesz czosnek, ma ogromne znaczenie. Wiele osób popełnia podstawowy błąd
Czosnek to niezastąpiony produkt w każdej kuchni. Tylko niestety nie zawsze wiemy, jak go przechowywać. O czym należy pamiętać?
15.10.2023 15:26
Na pewno zgodzisz się ze mną, że w przypadku niektórych produktów, nie sposób wyobrazić sobie bez nich codziennego funkcjonowania w kuchni. Na mojej liście niezastąpionych składników z pewnością znalazłby się czosnek, który nadaje wyjątkowego aromatu i smaku wielu potrawom.
I choć mogłoby się wydawać, że akurat z przechowywaniem czosnku nie ma większych problemów, już za moment przekonasz się, że to tylko pozory. Ba, wiele osób żyje w błogiej nieświadomości i przechowuje go w nieprawidłowy sposób. Ale dziś raz na zawsze to naprawimy!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cała główka czosnku
Zazwyczaj kupujemy czosnek w całych główkach. I tu właśnie pojawia się główny problem. Bo dopóki główka jest nienaruszona, nie należy wkładać jej do lodówki. Dlaczego? W wyniku działania niskiej temperatury nie tylko skrócisz okres przydatności warzywa, ale też straci ono swoje cenne walory aromatyczne i smakowe. Może nawet przejąć silne zapachy innych produktów przechowywanych w lodówce. A tego na pewno chcesz uniknąć.
Tak naprawdę, najlepsza dla czosnku będzie temperatura pokojowa. Jednocześnie pamiętaj, że czosnek dobrze przechowywać w zaciemnionym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Lepiej unikać też wilgoci w pobliżu opisywanego warzywa, ponieważ w takich warunkach może zacząć pleśnieć. Co więcej, główki czosnku nie wolno przechowywać w szczelnym opakowaniu. Wręcz przeciwnie, potrzebuje ona stałego dostępu do powietrza.
Zobacz także
Co z ząbkami czosnku?
Kluczowe znaczenie w tym przypadku ma fakt, czy ząbki nadal znajdują się w łupinie, czy są już bez niej. Jeśli nadal są w łupinie, lepiej przechowywać je tak jak całą główkę.
Z kolei jeśli ząbki czosnku są obrane, to najlepiej umieścić je w szczelnym pojemniku i włożyć do lodówki. Z doświadczenia jednak wiem, że sporo osób tuż po zakupach wkłada czosnek od razu do lodówki. I trzyma go tam zarówno w całej główce, jak i odrębnych ząbkach. Myślę jednak, że przedstawione wyżej argumenty dały ci do myślenia i teraz dokładnie będziesz wiedział, jak przechowywać czosnek.