Mini serniczki świętego Mikołaja. Świąteczny przepis na słodkości

Mikołajki i Boże Narodzenie to idealny czas, żeby przygotować nasze małe serniczki. Ich dekoracja skradnie serce każdemu!

Obrazek
Pyszności

Serniczki na święta

Grudniowa, świąteczna atmosfera to coś, na co czekamy cały rok. Tego klimatu nie mogło zabraknąć również w naszych kuchniach. Uwielbiamy tworzyć świąteczne przepisy, również te mniej typowe. W ten sposób stworzyliśmy deser w wersji mini z mikołajowym twistem.

Mini deser dla rodziny

Desery w wersji mini to hit każdego spotkania rodzinnego. Ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi być czasochłonne, a efekt jest po prostu niesamowity. Ten przepis na mini serniki to baza, z której możesz korzystać cały rok, zmieniając jedynie dekoracje.

Prosty przepis, krok po kroku prezentujemy poniżej. Z tym przepisem serniki będą puszyste i nie opadną.

Spód do naszego przepisu przygotowaliśmy w robocie ręcznym On the go marki Philips.

Składniki

Spód

  1. 220 g herbatników maślanych
  2. 4 łyżki kakao
  3. 80 g roztopionego masła

Masa sernikowa

  1. 9 jajek
  2. 270 g drobnego cukru
  3. 80 g roztopionego masła
  4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  5. 4 łyżki mąki pszennej
  6. 1 kg twarogu półtłustego

Dodatki

  1. truskawki
  2. bita śmietana

Spód

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania spodu naszych serniczków.

W tym celu zblenduj herbatniki maślane. Następnie połącz je z kakao oraz roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej łyżki, po czym powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia.

Zamiast dodawania kakao możesz również użyć herbatników kakaowych. Świetnie sprawdzą się również ciastka zbożowe typu digestive.

mini serniczki świętego mikołaja

Pamiętaj, aby formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia zarówno na spodzie, jak i bokach kuchennego gadżetu. Dopiero wtedy możesz przełożyć do środka mieszankę na bazie herbatników. W przeciwnym razie wyciągnięcie sernika z formy może sprawić Ci dużo problemu.

Aby stworzyć zwarty spód, ubij i wyrównaj mieszankę przy pomocy szklanki.

mini serniczki świętego mikołaja

Tak przygotowaną formę odstaw na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu przepisu.

Masa sernikowa

Spód na nasze mini serniczki już mamy. Teraz czas zająć się masą sernikową.

W tym celu w czystej i suchej misce ubij jajka z drobnym cukrem. Cukier dodawaj porcjami, cały czas ubijając, aż powstanie błyszcząca, jasna masa. Miksuj przez ok. 5 minut na wysokich obrotach.

mini serniczki świętego mikołaja

Następnie dodaj do mieszanki małymi partiami roztopione i przestudzone masło, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 4 łyżki mąki pszennej. Nie zapomnij dodać do mieszanki również twarogu. Pamiętaj, rób to w małych porcjach, aby zmiksowane składniki ładnie się połączyły.

mini serniczki świętego mikołaja

Gotową mieszankę przelej bezpośrednio na wcześniej przygotowany spód, po czym wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować 1,5 godziny w temperaturze 150 stopi Celsjusza. Do tego zadania wybierz program "tylko dół".

Dekorowanie

Upieczony i ostudzony sernik ustaw na środku blatu kuchennego.

Następnie wytnij z ciasta mini serniczki. W tym zadaniu przydatna okaże się wysoka metalowa foremka, dzięki której bez problemu podzielisz wypiek na mniejsze kawałki.

mini serniczki świętego mikołaja

Na każdym mini serniczku ułóż po jednej truskawce (bez szypułki), po czym udekoruj dookoła bitą śmietaną, aby przypominała czapeczkę Mikołaja. Przydatny do tego zadania z pewnością okaże się rękaw cukierniczy, z którym bez problemu stworzysz idealne dekoracje.

mini serniczki świętego mikołaja

I to wszystko! Nasze świąteczne wypieki w wydaniu mini są już gotowe. Mamy nadzieję, że przepis zrobi prawdziwą furorę również w Twoim domu. U nas stał się prawdziwym hitem!

mini serniczki świętego mikołaja

Po więcej przepisów w świątecznym klimacie zapraszamy na naszą stronę www, gdzie czeka na Ciebie wiele ciekawych inspiracji kulinarnych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej