Mini serniczki świętego Mikołaja. Świąteczny przepis na słodkości
Mikołajki i Boże Narodzenie to idealny czas, żeby przygotować nasze małe serniczki. Ich dekoracja skradnie serce każdemu!
03.12.2021 | aktual.: 06.12.2021 17:05
Serniczki na święta
Grudniowa, świąteczna atmosfera to coś, na co czekamy cały rok. Tego klimatu nie mogło zabraknąć również w naszych kuchniach. Uwielbiamy tworzyć świąteczne przepisy, również te mniej typowe. W ten sposób stworzyliśmy deser w wersji mini z mikołajowym twistem.
Mini deser dla rodziny
Desery w wersji mini to hit każdego spotkania rodzinnego. Ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi być czasochłonne, a efekt jest po prostu niesamowity. Ten przepis na mini serniki to baza, z której możesz korzystać cały rok, zmieniając jedynie dekoracje.
Prosty przepis, krok po kroku prezentujemy poniżej. Z tym przepisem serniki będą puszyste i nie opadną.
Spód do naszego przepisu przygotowaliśmy w robocie ręcznym On the go marki Philips.
Składniki
Spód
- 220 g herbatników maślanych
- 4 łyżki kakao
- 80 g roztopionego masła
Masa sernikowa
- 9 jajek
- 270 g drobnego cukru
- 80 g roztopionego masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 kg twarogu półtłustego
Dodatki
- truskawki
- bita śmietana
Spód
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania spodu naszych serniczków.
W tym celu zblenduj herbatniki maślane. Następnie połącz je z kakao oraz roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej łyżki, po czym powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia.
Zamiast dodawania kakao możesz również użyć herbatników kakaowych. Świetnie sprawdzą się również ciastka zbożowe typu digestive.
Pamiętaj, aby formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia zarówno na spodzie, jak i bokach kuchennego gadżetu. Dopiero wtedy możesz przełożyć do środka mieszankę na bazie herbatników. W przeciwnym razie wyciągnięcie sernika z formy może sprawić Ci dużo problemu.
Aby stworzyć zwarty spód, ubij i wyrównaj mieszankę przy pomocy szklanki.
Tak przygotowaną formę odstaw na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu przepisu.
Masa sernikowa
Spód na nasze mini serniczki już mamy. Teraz czas zająć się masą sernikową.
W tym celu w czystej i suchej misce ubij jajka z drobnym cukrem. Cukier dodawaj porcjami, cały czas ubijając, aż powstanie błyszcząca, jasna masa. Miksuj przez ok. 5 minut na wysokich obrotach.
Następnie dodaj do mieszanki małymi partiami roztopione i przestudzone masło, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 4 łyżki mąki pszennej. Nie zapomnij dodać do mieszanki również twarogu. Pamiętaj, rób to w małych porcjach, aby zmiksowane składniki ładnie się połączyły.
Gotową mieszankę przelej bezpośrednio na wcześniej przygotowany spód, po czym wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować 1,5 godziny w temperaturze 150 stopi Celsjusza. Do tego zadania wybierz program "tylko dół".
Dekorowanie
Upieczony i ostudzony sernik ustaw na środku blatu kuchennego.
Następnie wytnij z ciasta mini serniczki. W tym zadaniu przydatna okaże się wysoka metalowa foremka, dzięki której bez problemu podzielisz wypiek na mniejsze kawałki.
Na każdym mini serniczku ułóż po jednej truskawce (bez szypułki), po czym udekoruj dookoła bitą śmietaną, aby przypominała czapeczkę Mikołaja. Przydatny do tego zadania z pewnością okaże się rękaw cukierniczy, z którym bez problemu stworzysz idealne dekoracje.
I to wszystko! Nasze świąteczne wypieki w wydaniu mini są już gotowe. Mamy nadzieję, że przepis zrobi prawdziwą furorę również w Twoim domu. U nas stał się prawdziwym hitem!
Po więcej przepisów w świątecznym klimacie zapraszamy na naszą stronę www, gdzie czeka na Ciebie wiele ciekawych inspiracji kulinarnych.