Świąteczna szynka z jabłkami. Przepis na rodzinny obiad

Świąteczna szynka z jabłkami to nasz sprawdzony pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Nie może jej zabraknąć podczas grudniowego świętowania w gronie najbliższych.

Obrazek
Pyszności

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przychodzimy z genialnym przepisem na przepyszną szynkę w miodowo-musztardowej glazurze. Smak naszej świątecznej szynki podkręciliśmy przy pomocy zielonych jabłek. Takiej kombinacji smakowej po prostu nie możesz przegapić!

Szynka z jabłkami na święta. Jak zrobić?

Dzięki aromatycznej marynacie i odpowiedniemu czasowi pieczenia, taka szynka pozostaje soczysta, a aromat i smak znajdziesz w każdym kawałku.

Musztardowo-miodowa glazura i goździki sprawiają, że w całym domu pachnie pysznym obiadem.

Świąteczną szynkę z jabłkami upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips. Dzięki temu urządzeniu przygotujesz go 1,5 raza szybciej niż w piekarniku. Co więcej, nie musisz czekać na nagrzanie kuchennego sprzętu.

Składniki

Szynka z jabłkami – składniki do glazury

  1. 1/2 szklanki miodu
  2. 2 łyżki musztardy francuskiej
  3. 1,5 łyżeczki musztardy dijon
  4. 2 łyżki suszonego majeranku
  5. 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  6. 1 łyżeczka pieprzu
  7. 2 ząbki czosnku
  8. 3-4 goździki
  1. 1,5 kg szynki wieprzowej gotowanej/wędzonej
  2. 2 jabłka

Przygotowanie glazury do szynki z jabłkami

Zacznij od przygotowania aromatycznej glazury miodowo-musztardowej.

W misce połącz ze sobą musztardę dijon, drobno posiekany czosnek, musztardę francuską, suszony majeranek, goździki, mielony kardamon oraz pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj, żeby składniki się połączyły.

Musztarda francuska jest umiarkowanie ostra i gruboziarnista, a musztarda dijon jest ostrzejsza i najczęściej zawiera jeszcze wino lub sok winogronowy. Razem stanowią idealny duet do musztardowych marynat i sosów.

świąteczna szynka z jabłkami

Zanim przejdziemy do kolejnego etapu przepisu, warto wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy marynatą, a glazurą do mięsa. Otóż marynowanie to proces, który odbywa się przed obróbką termiczną. Mięso w takim przypadku zanurzamy w marynacie i odstawiamy je do lodówki na jakiś czas, aby marynata miała czas zacząć pracować. Natomiast wykorzystanie drugiej metody ma właśnie miejsce, kiedy dochodzi natychmiast do obróbki termicznej lub bezpośrednio po niej.

Następnie przejdź do przygotowania zielonych jabłek i szynki wieprzowej.

Jabłka dokładnie umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plastry. Ponacinaj szynkę przez całą jej długość w taki sposób, aby powstały kieszonki.

Świetnie tutaj sprawdzą się "stołowe" odmiany jabłek. Są kwaśno-słodkie i nie rozpadają się podczas pieczenia. Sięgnij na przykład po Cortlandy, Idaredy.

świąteczna szynka z jabłkami

I tu mamy dla Ciebie kolejną przydatną radę. Jeśli boisz się, że podczas nacinania mięsa, przetniesz je na pół i tym samym je uszkodzisz, od góry i dołu ułóż dwie drewniane łyżki. Dzięki takiemu zabezpieczeniu w szybki i prosty sposób uzyskasz idealne efekty!

Kiedy już przygotujesz wszystkie kieszonki, w powstałych otworach umieść plastry zielonych jabłek.

świąteczna szynka z jabłkami

Pieczenie i podanie

Nafaszerowaną po brzegi szynkę, umieść na folii aluminiowej. Następnie polej kawałek mięsa wcześniej przygotowaną glazurą.

świąteczna szynka z jabłkami

Teraz obtocz szynkę folią aluminiową dookoła. Tak przygotowane mięso piecz w Ovi Smart przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. 20 minut przed końcem pieczenia zrób nacięcie w folii aluminiowej, aby szynka mogła nabrać rumianych kolorów i pięknie przypiekła się od góry.

I to wszystko! Teraz już wiesz, jak przygotować soczystą szynkę w miodowo-musztardowej glazurze z dodatkiem zielonych jabłek.

świąteczna szynka z jabłkami

Gotowe danie możesz podać solo, z ugotowaną kaszą, sałatką lub ziemniakami. Mięso możesz udekorować dodatkowo posiekaną natką pietruszki.

Taka szynka sprawdzi się również na kanapkach. Jest jednak tak pyszne, że rzadko zostaje cokolwiek na następny dzień.

Na koniec musimy dodać, że na naszej stronie www czeka na Ciebie wiele ciekawych, sprawdzonych i przede wszystkim smacznych świątecznych przepisów. Inspiracji na zbliżające się święta na pewno Ci nie zabraknie.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji