Świąteczna szynka z jabłkami. Przepis na rodzinny obiad
Świąteczna szynka z jabłkami to nasz sprawdzony pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Nie może jej zabraknąć podczas grudniowego świętowania w gronie najbliższych.
01.12.2021 | aktual.: 09.12.2021 12:27
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przychodzimy z genialnym przepisem na przepyszną szynkę w miodowo-musztardowej glazurze. Smak naszej świątecznej szynki podkręciliśmy przy pomocy zielonych jabłek. Takiej kombinacji smakowej po prostu nie możesz przegapić!
Szynka z jabłkami na święta. Jak zrobić?
Dzięki aromatycznej marynacie i odpowiedniemu czasowi pieczenia, taka szynka pozostaje soczysta, a aromat i smak znajdziesz w każdym kawałku.
Musztardowo-miodowa glazura i goździki sprawiają, że w całym domu pachnie pysznym obiadem.
Świąteczną szynkę z jabłkami upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips. Dzięki temu urządzeniu przygotujesz go 1,5 raza szybciej niż w piekarniku. Co więcej, nie musisz czekać na nagrzanie kuchennego sprzętu.
Zobacz także
Składniki
Szynka z jabłkami – składniki do glazury
- 1/2 szklanki miodu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1,5 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 goździki
- 1,5 kg szynki wieprzowej gotowanej/wędzonej
- 2 jabłka
Przygotowanie glazury do szynki z jabłkami
Zacznij od przygotowania aromatycznej glazury miodowo-musztardowej.
W misce połącz ze sobą musztardę dijon, drobno posiekany czosnek, musztardę francuską, suszony majeranek, goździki, mielony kardamon oraz pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
Musztarda francuska jest umiarkowanie ostra i gruboziarnista, a musztarda dijon jest ostrzejsza i najczęściej zawiera jeszcze wino lub sok winogronowy. Razem stanowią idealny duet do musztardowych marynat i sosów.
Zanim przejdziemy do kolejnego etapu przepisu, warto wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy marynatą, a glazurą do mięsa. Otóż marynowanie to proces, który odbywa się przed obróbką termiczną. Mięso w takim przypadku zanurzamy w marynacie i odstawiamy je do lodówki na jakiś czas, aby marynata miała czas zacząć pracować. Natomiast wykorzystanie drugiej metody ma właśnie miejsce, kiedy dochodzi natychmiast do obróbki termicznej lub bezpośrednio po niej.
Następnie przejdź do przygotowania zielonych jabłek i szynki wieprzowej.
Jabłka dokładnie umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plastry. Ponacinaj szynkę przez całą jej długość w taki sposób, aby powstały kieszonki.
Świetnie tutaj sprawdzą się "stołowe" odmiany jabłek. Są kwaśno-słodkie i nie rozpadają się podczas pieczenia. Sięgnij na przykład po Cortlandy, Idaredy.
I tu mamy dla Ciebie kolejną przydatną radę. Jeśli boisz się, że podczas nacinania mięsa, przetniesz je na pół i tym samym je uszkodzisz, od góry i dołu ułóż dwie drewniane łyżki. Dzięki takiemu zabezpieczeniu w szybki i prosty sposób uzyskasz idealne efekty!
Kiedy już przygotujesz wszystkie kieszonki, w powstałych otworach umieść plastry zielonych jabłek.
Pieczenie i podanie
Nafaszerowaną po brzegi szynkę, umieść na folii aluminiowej. Następnie polej kawałek mięsa wcześniej przygotowaną glazurą.
Teraz obtocz szynkę folią aluminiową dookoła. Tak przygotowane mięso piecz w Ovi Smart przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. 20 minut przed końcem pieczenia zrób nacięcie w folii aluminiowej, aby szynka mogła nabrać rumianych kolorów i pięknie przypiekła się od góry.
I to wszystko! Teraz już wiesz, jak przygotować soczystą szynkę w miodowo-musztardowej glazurze z dodatkiem zielonych jabłek.
Gotowe danie możesz podać solo, z ugotowaną kaszą, sałatką lub ziemniakami. Mięso możesz udekorować dodatkowo posiekaną natką pietruszki.
Taka szynka sprawdzi się również na kanapkach. Jest jednak tak pyszne, że rzadko zostaje cokolwiek na następny dzień.
Na koniec musimy dodać, że na naszej stronie www czeka na Ciebie wiele ciekawych, sprawdzonych i przede wszystkim smacznych świątecznych przepisów. Inspiracji na zbliżające się święta na pewno Ci nie zabraknie.