Makosernik z OVI

Genialny makosernik to połączenie dwóch tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych. Z naszym przepisem stworzysz więc idealną kombinację. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Świąteczne ciasto przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Warstwa makowa

  1. 600 g masa makowa
  2. 50 g masło miękkie
  3. 1 szt. jajko

Warstwa sernikowa

  1. 500 g ser twarogowy
  2. 100 g cukier drobny
  3. 2 szt. jajka
  4. 3 łyżki ekstrakt waniliowy

Dodatki

  1. 300 g masa kajmakowa
  2. 10 szt. czereśnie w zalewie

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj mieszankę makową. W tym celu połącz w robocie kuchennym: masę makową, miękkie masło i jajko.

Obrazek

2. Powstałą mieszankę przełóż do formy i odstaw na bok.

Obrazek

3. Czas na serowy miks. Tym razem zmiksuj w robocie kuchennym: jajka, cukier, ser twarogowy i ekstrakt waniliowy.

Obrazek

4. Przełóż mieszankę do formy i piecz w Ovi przez 40-50 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Na upieczonym i ostudzonym cieście rozprowadź masę kajmakową. Na koniec udekoruj czereśniami w zalewie.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji