PrzepisDeseryMakosernik z OVI

Makosernik z OVI

Genialny makosernik to połączenie dwóch tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych. Z naszym przepisem stworzysz więc idealną kombinację. Po prostu palce lizać!

Makosernik z OVI
Pyszności

11.12.2020 | aktual.: 11.12.2020 17:34

Świąteczne ciasto przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Warstwa makowa

  1. 600 g masa makowa
  2. 50 g masło miękkie
  3. 1 szt. jajko

Warstwa sernikowa

  1. 500 g ser twarogowy
  2. 100 g cukier drobny
  3. 2 szt. jajka
  4. 3 łyżki ekstrakt waniliowy

Dodatki

  1. 300 g masa kajmakowa
  2. 10 szt. czereśnie w zalewie

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj mieszankę makową. W tym celu połącz w robocie kuchennym: masę makową, miękkie masło i jajko.

Obraz

2. Powstałą mieszankę przełóż do formy i odstaw na bok.

Obraz

3. Czas na serowy miks. Tym razem zmiksuj w robocie kuchennym: jajka, cukier, ser twarogowy i ekstrakt waniliowy.

Obraz

4. Przełóż mieszankę do formy i piecz w Ovi przez 40-50 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Na upieczonym i ostudzonym cieście rozprowadź masę kajmakową. Na koniec udekoruj czereśniami w zalewie.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie