Farsz pieczarkowy odchodzi do lamusa. W tym roku przygotuję lepsze nadzienie do jajek

Jeśli znudziły ci się klasyczne jajka faszerowane na Wielkanoc, czyli z pieczarkami lub chrzanową pastą, koniecznie zerknij na poniższy przepis. Delikatność tego farszu z chrupiącymi elementami i jego atrakcyjny kolor oraz wspaniały smak mówią same za siebie.

Jajka faszerowane na Wielkanoc Jajka faszerowane na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka faszerowane na Wielkanoc to nie tylko zgrabny poczęstunek dla gości i domowników, ale też poniekąd ozdoba stołu. Zadbaj więc o to, by oczarować wszystkich nie tylko smakiem przekąski, ale też jej nietuzinkowym wyglądem. I jedno, i drugie gwarantują jajka faszerowane pastą dyniową. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Czym można faszerować jajka na święta wielkanocne?

To pytanie z gatunku nieoczywistych, bo jajka faszerowane na Wielkanoc można zrobić na wiele różnych sposobów. Mamy przecież jajka faszerowane pieczonymi warzywami i serkiem, jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą, jajka faszerowane tuńczykiem, jajka faszerowane szynką, jajka faszerowane guacamole czy sałatką jarzynową, chrzanową lub po tatarsku. Inne będą wersje fit, inne typowo świąteczne, jeszcze inne dla osób na specjalnych dietach.

Jeśli jednak zależy ci na tym, by oczarować gości i zaprezentować im coś, z czym zapewne jeszcze nie mieli do czynienia, wypróbuj przepis na jajka faszerowane dyniowym purée. Potrzebujesz niewiele: niewielkiej dyni, odrobiny masła i kilku szczypt przypraw. Natka pietruszki pozbawi pastę mdłości, natomiast prażone pestki dyni dodadzą lekko jej orzechowych nut oraz chrupkości.

Czym można faszerować jajka na Wielkanoc?
Czym można faszerować jajka na Wielkanoc? © Pixabay

Jajka faszerowane dynią i kurkumą. Przepis

Składniki:

  • 200 g purée z dyni,
  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 10 g masła,
  • 20 g majonezu,
  • 5 g kurkumy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: pestki dyni, papryka słodka mielona.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotowane na twardo przekrój na pół i wyjmij z nich żółtka.
  2. Żółtka połącz z masłem, majonezem i purée dyniowym. Zblednuj całość na gładką masę. Dodaj w międzyczasie przyprawy: sól, pieprz, kurkumę, a także świeżą natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3. Białka wypełni powstałym farszem. Gotowe posyp prażonymi pestkami dyni (możesz je posiekać) lub oprósz posiekaną natką pietruszki i słodką papryką mieloną.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione