Farsz pieczarkowy odchodzi do lamusa. W tym roku przygotuję lepsze nadzienie do jajek
09.03.2024 15:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli znudziły ci się klasyczne jajka faszerowane na Wielkanoc, czyli z pieczarkami lub chrzanową pastą, koniecznie zerknij na poniższy przepis. Delikatność tego farszu z chrupiącymi elementami i jego atrakcyjny kolor oraz wspaniały smak mówią same za siebie.
Jajka faszerowane na Wielkanoc to nie tylko zgrabny poczęstunek dla gości i domowników, ale też poniekąd ozdoba stołu. Zadbaj więc o to, by oczarować wszystkich nie tylko smakiem przekąski, ale też jej nietuzinkowym wyglądem. I jedno, i drugie gwarantują jajka faszerowane pastą dyniową. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym można faszerować jajka na święta wielkanocne?
To pytanie z gatunku nieoczywistych, bo jajka faszerowane na Wielkanoc można zrobić na wiele różnych sposobów. Mamy przecież jajka faszerowane pieczonymi warzywami i serkiem, jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą, jajka faszerowane tuńczykiem, jajka faszerowane szynką, jajka faszerowane guacamole czy sałatką jarzynową, chrzanową lub po tatarsku. Inne będą wersje fit, inne typowo świąteczne, jeszcze inne dla osób na specjalnych dietach.
Jeśli jednak zależy ci na tym, by oczarować gości i zaprezentować im coś, z czym zapewne jeszcze nie mieli do czynienia, wypróbuj przepis na jajka faszerowane dyniowym purée. Potrzebujesz niewiele: niewielkiej dyni, odrobiny masła i kilku szczypt przypraw. Natka pietruszki pozbawi pastę mdłości, natomiast prażone pestki dyni dodadzą lekko jej orzechowych nut oraz chrupkości.
Zobacz także
Jajka faszerowane dynią i kurkumą. Przepis
Składniki:
- 200 g purée z dyni,
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 10 g masła,
- 20 g majonezu,
- 5 g kurkumy,
- 1 ząbek czosnku,
- mały pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: pestki dyni, papryka słodka mielona.
Przygotowanie:
- Jajka ugotowane na twardo przekrój na pół i wyjmij z nich żółtka.
- Żółtka połącz z masłem, majonezem i purée dyniowym. Zblednuj całość na gładką masę. Dodaj w międzyczasie przyprawy: sól, pieprz, kurkumę, a także świeżą natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Białka wypełni powstałym farszem. Gotowe posyp prażonymi pestkami dyni (możesz je posiekać) lub oprósz posiekaną natką pietruszki i słodką papryką mieloną.