Kremowy sernik z trzech składników. Z przepisu Ani Starmach wychodzi za każdym razem i nie opada
Oto znalazłeś przepis na sernik idealny. Przygotujesz go dosłownie z trzech produktów, ale wśród nich nie znajdziesz serka z wiaderka czy twarogu do zmielenia. Główny składnik zaskakuje, ale sprawdza się w tej wariacji idealnie.
11.04.2024 18:32
Szybciej i pyszniej się nie da. Przepisy Ani Starmach na desery są absolutnym hitem, a ten sernik należy do czołówki. Kremowy, delikatny, puszysty... czego chcieć więcej? Może tego, żeby był łatwy w przygotowaniu? Żeby nie opadał? Z tym przepisem masz to jak w banku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik, który wychodzi każdemu. Wystarczą trzy składniki
Ania Starmach proponuje tym razem przepis na całkiem nietypowy sernik, bo jego bazą nie jest tradycyjny mielony twaróg czy gotowy ser z wiaderka, a kremowy serek (typu Philadelphia), którym zwykle smarujemy pieczywo. Przepis jest bardzo prosty, ale niech to was nie zwiedzie, gdyż efekt nie daje tego po sobie poznać.
Lista składników jest okrojona do minimum. Poza wspomnianym serkiem potrzebujesz kilku jajek i białej czekolady. Tyle wystarczy, by przygotować puszysty sernik o kremowej konsystencji. Dodatkowym plusem deseru jest to, że zawsze się udaje i nie opada. Taki przepis to skarb.
Prosty przepis na sernik z trzech składników. Przepis Ani Starmach
Składniki:
- 4 jajka,
- 160 g białej czekolady,
- 160 g serka kremowego (typu Philadelphia).
DODATKOWO
- szklanka gorącej wody,
- masło do wysmarowania formy,
- cukier puder do posypania,
- ulubione owoce do dekoracji.
Przygotowanie:
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą).
- Rozpuszczoną czekoladę ostudź, a następnie delikatnie wmieszaj ją w serek (oba produkty powinny mieć podobną temperaturę).
- Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do masy z serka i białej czekolady i zamieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Również dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
- Całość przelej do formy (śr. 18 cm) wysmarowanej masłem. Brzegi formy wyłóż papierem (wytnij pasek i przyklej go do wysmarowanej masłem obręczy).
- Formę z ciastem przełóż na blachę do pieczenia. Na blachę wylej szklankę gorącej wody.
- Włóż całość do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz 20 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku, by ostygło (na co najmniej godzinę).
- Gotowe ciasto podawaj udekorowane ulubionymi owocami i cukrem pudrem.