Kremowy sernik z trzech składników. Z przepisu Ani Starmach wychodzi za każdym razem i nie opada

Oto znalazłeś przepis na sernik idealny. Przygotujesz go dosłownie z trzech produktów, ale wśród nich nie znajdziesz serka z wiaderka czy twarogu do zmielenia. Główny składnik zaskakuje, ale sprawdza się w tej wariacji idealnie.

Poznaj przepis Ani Starmach na sernik z trzech składnikówPoznaj przepis Ani Starmach na sernik z trzech składników
Źródło zdjęć: © Instagram: Ania Starmach (screenshot), Pixabay

Szybciej i pyszniej się nie da. Przepisy Ani Starmach na desery są absolutnym hitem, a ten sernik należy do czołówki. Kremowy, delikatny, puszysty... czego chcieć więcej? Może tego, żeby był łatwy w przygotowaniu? Żeby nie opadał? Z tym przepisem masz to jak w banku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Sernik, który wychodzi każdemu. Wystarczą trzy składniki

Ania Starmach proponuje tym razem przepis na całkiem nietypowy sernik, bo jego bazą nie jest tradycyjny mielony twaróg czy gotowy ser z wiaderka, a kremowy serek (typu Philadelphia), którym zwykle smarujemy pieczywo. Przepis jest bardzo prosty, ale niech to was nie zwiedzie, gdyż efekt nie daje tego po sobie poznać.

Lista składników jest okrojona do minimum. Poza wspomnianym serkiem potrzebujesz kilku jajek i białej czekolady. Tyle wystarczy, by przygotować puszysty sernik o kremowej konsystencji. Dodatkowym plusem deseru jest to, że zawsze się udaje i nie opada. Taki przepis to skarb.

Sernik z przepisu Ani Starmach rozpływa się w ustach
Sernik z przepisu Ani Starmach rozpływa się w ustach © Pixabay

Prosty przepis na sernik z trzech składników. Przepis Ani Starmach

Składniki:

DODATKOWO

  • szklanka gorącej wody,
  • masło do wysmarowania formy,
  • cukier puder do posypania,
  • ulubione owoce do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą).
  2. Rozpuszczoną czekoladę ostudź, a następnie delikatnie wmieszaj ją w serek (oba produkty powinny mieć podobną temperaturę).
  3. Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do masy z serka i białej czekolady i zamieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Również dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  4. Całość przelej do formy (śr. 18 cm) wysmarowanej masłem. Brzegi formy wyłóż papierem (wytnij pasek i przyklej go do wysmarowanej masłem obręczy).
  5. Formę z ciastem przełóż na blachę do pieczenia. Na blachę wylej szklankę gorącej wody.
  6. Włóż całość do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz 20 minut.
  7. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku, by ostygło (na co najmniej godzinę).
  8. Gotowe ciasto podawaj udekorowane ulubionymi owocami i cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"