Kremowy sernik z trzech składników. Z przepisu Ani Starmach wychodzi za każdym razem i nie opada

Oto znalazłeś przepis na sernik idealny. Przygotujesz go dosłownie z trzech produktów, ale wśród nich nie znajdziesz serka z wiaderka czy twarogu do zmielenia. Główny składnik zaskakuje, ale sprawdza się w tej wariacji idealnie.

Poznaj przepis Ani Starmach na sernik z trzech składnikówPoznaj przepis Ani Starmach na sernik z trzech składników
Źródło zdjęć: © Instagram: Ania Starmach (screenshot), Pixabay

Szybciej i pyszniej się nie da. Przepisy Ani Starmach na desery są absolutnym hitem, a ten sernik należy do czołówki. Kremowy, delikatny, puszysty... czego chcieć więcej? Może tego, żeby był łatwy w przygotowaniu? Żeby nie opadał? Z tym przepisem masz to jak w banku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Sernik, który wychodzi każdemu. Wystarczą trzy składniki

Ania Starmach proponuje tym razem przepis na całkiem nietypowy sernik, bo jego bazą nie jest tradycyjny mielony twaróg czy gotowy ser z wiaderka, a kremowy serek (typu Philadelphia), którym zwykle smarujemy pieczywo. Przepis jest bardzo prosty, ale niech to was nie zwiedzie, gdyż efekt nie daje tego po sobie poznać.

Lista składników jest okrojona do minimum. Poza wspomnianym serkiem potrzebujesz kilku jajek i białej czekolady. Tyle wystarczy, by przygotować puszysty sernik o kremowej konsystencji. Dodatkowym plusem deseru jest to, że zawsze się udaje i nie opada. Taki przepis to skarb.

Sernik z przepisu Ani Starmach rozpływa się w ustach
Sernik z przepisu Ani Starmach rozpływa się w ustach © Pixabay

Prosty przepis na sernik z trzech składników. Przepis Ani Starmach

Składniki:

DODATKOWO

  • szklanka gorącej wody,
  • masło do wysmarowania formy,
  • cukier puder do posypania,
  • ulubione owoce do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą).
  2. Rozpuszczoną czekoladę ostudź, a następnie delikatnie wmieszaj ją w serek (oba produkty powinny mieć podobną temperaturę).
  3. Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do masy z serka i białej czekolady i zamieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Również dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  4. Całość przelej do formy (śr. 18 cm) wysmarowanej masłem. Brzegi formy wyłóż papierem (wytnij pasek i przyklej go do wysmarowanej masłem obręczy).
  5. Formę z ciastem przełóż na blachę do pieczenia. Na blachę wylej szklankę gorącej wody.
  6. Włóż całość do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz 20 minut.
  7. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku, by ostygło (na co najmniej godzinę).
  8. Gotowe ciasto podawaj udekorowane ulubionymi owocami i cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny