Zamówiłam obiad w Warsie. Niewygodnie, niekomfortowo, ale całkiem smacznie

Kolej to wciąż jeden z najpopularniejszych i najbardziej dostępnych środków komunikacji w Polsce. Opóźnienia nie odstraszają pasażerów, a pojawiający się wagon Wars pozwala na uciszenie burczenia w brzuchu na dłuższych trasach. Czy warto skorzystać z oferty i ile trzeba zapłacić za obiad?

Jedzenie w Warsie -  PysznościJedzenie w Warsie - Pyszności
Źródło zdjęć: © materiały prywatne
Ewa Malinowska

Podróż pociągiem wiele lat temu kojarzyła się z przygotowanymi przez mamę i skrzętnie zapakowanymi kanapkami. Nieraz ratowały one sytuację, gdy trasa niemiłosiernie się przeciągała, a głód zaczął doskwierać. Coraz popularniejsze staje się jednak korzystanie z usług wagonu restauracyjnego. Wars to nie tylko przekąski sprzedawane z jeżdżącego między przedziałami koszyka, ale również pełna oferta gastronomiczna. Czy warto skusić się na posiłek w Warsie, czy może lepiej wytrzymać do stacji końcowej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe rożki z pyszną niespodzianką są hitem na każdej imprezie

Jedzenie w Warsie - co można kupić?

Menu wygląda ciekawie. Można zamówić śniadania, skusić się na zupę lub drugie danie albo poprzestać na kawałku ciasta czy kawie. Są opcje dla wegetarian i wegan, jest też coś dla najmłodszych. Jest żurek (21,31 zł), tajemniczo brzmiąca zupa dnia w tej samej cenie, schabowy (46 zł), kotlet z kalafiora (33 zł) czy nawet gołąbek (36 zł). Skusić się można również na przekąski, takie jak panierowany camembert (31 zł) czy kanapki (między 15 a 23 zł). Miłośnicy słodkości mogą wybrać sernik, ciastko czekoladowe z sezamem lub szarlotkę (każde po 18,31 zł). Dla osób, które rano nie zjadły śniadania, serwowana jest m.in. jajecznica (24 zł) czy frankfurterki na ciepło (27 zł).

Pierwszą wadą wagonów restauracyjnych jest ich dostępność. O ile w składzie Pendolino znajdują się obowiązkowo, to już w przypadku IC nie zawsze trafić można na pociągową restaurację.

Jedzenie można zamówić przez aplikację prosto do przedziału, bez konieczności przeciskania się przez zatłoczone wagony. Czas oczekiwania? Bardzo długi. Pociąg wyruszył o 17.50, zamówienie zarejestrowano o 18, w aplikacji pojawił się komunikat o 15-minutowym czasie oczekiwania. Zapomniano chyba doliczyć godziny, bo jedzenie do mojego wagonu dotarło ok. 19.15. Warto wziąć to pod uwagę na krótszych trasach. Płatność na szczęście ma miejsce dopiero przy dostarczeniu, więc jedyne co tracimy, to nerwy w oczekiwaniu na jedzenie.

Oczekiwania i rzeczywistość -  Pyszności
Oczekiwania i rzeczywistość - Pyszności © materiały prywatne

Postawiłam na wegański makaron z sosem pomidorowym. I tutaj trzeba było się pospieszyć, bo opakowanie błyskawicznie rozmiękało i rozpadało się pod wpływem warzywnego sosu. Niewygodnie, niekomfortowo, ale całkiem smacznie. Nie jest to danie wybitne, a i na zdjęciu w aplikacji wygląda efektowniej.

Pierwsza klasa w Pendolino - czy warto?

Na specjalne traktowanie liczyć mogą pasażerowie pierwszej klasy. W (niemałej) cenie biletu dostają oni poczęstunek, który serwowany jest właśnie przez obsługę Warsu, prosto na miejsce. Do wyboru jest kilka opcji, między innymi dwie sałatki, pasty warzywne czy brioszki z kurczakiem. Do tego coś do picia - można wybrać dwa napoje z oferty.

Taki poczęstunek jest w cenie biletu - Pyszności
Taki poczęstunek jest w cenie biletu - Pyszności © materiały prywatne

Postawiłam na ostatnią opcję, spodziewając się mini croissantów. Po krótkiej chwili na moim stoliku pojawiły się dwa dorodne "laguny" z całkiem niezłą konfiturą wiśniową. Były bardzo świeże, chrupiące i naprawdę smaczne.

Poczęstunek w Pendolino - Pyszności
Poczęstunek w Pendolino - Pyszności © materiały prywatne

Czy warto jednak płacić dwa razy więcej za bilet? Jeśli chodzi o samą przekąskę, to odpowiedź jest oczywista - niekoniecznie. Pamiętajmy jednak, że pierwsza klasa to również więcej przestrzeni i wygody, którą niektórzy bardzo sobie cenią.

W Warsie zjeść można całkiem smacznie, chociaż lepiej przejść się bezpośrednio do wagonu restauracyjnego, aby skrócić czas oczekiwania. Na dłuższych trasach może być wybawieniem dla podróżujących i ratunkiem dla tych, którzy w porannym pośpiechu nie zdążyli wypić kawy lub zjeść śniadania. Ceny nie są okazyjne, ale czego innego można spodziewać się w miejscu, które nie ma żadnej konkurencji?

Ewa Malinowska dla Wirtualnej Polski

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki