Zamiast dodać do mielonych, robię z niej ciasteczka. Śląski przepis za grosze

Chociaż kuchnia śląska kojarzy się przede wszystkim z roladami i kluskami, to nie brakuje w niej innych przysmaków, również w słodkim wydaniu. Żaden odpust nie może obejść się bez makronów, czyli prostych ciasteczek. Przypominają nieco popularniejsze kokosanki, jednak skrywają w sobie jeden nietypowy składnik.

Śląskie makruny -  PysznościŚląskie makruny - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ich przygotowanie to naprawdę bułka z masłem. Wystarczy kilka prostych składników i można cieszyć się słodkim smakiem ciasteczek. Poza Śląskiem ten przepis nie jest znany, jednak na południu obowiązkowo gościł na odpustach parafialnych, w czasie świąt i innych specjalnych okazji. Przypominają znane kokosanki, ponieważ w obu przepisach bazą jest białko. W makronach do masy trafiają jednak nie wiórki kokosowe, a bułka tarta i aromat migdałowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka z kremem Oreo, które zrobisz na patelni

Śląski makrony - przepis na ciasteczka z bułką tartą

Dawniej znało je każde dziecko ze Śląska, jednak tradycyjny przepis odszedł nieco w zapomnienie, ustępując gotowym ciasteczkom z supermarketów. Warto jednak odświeżyć sobie recepturę i przywołać smak dzieciństwa lub odkryć słodką stroną kuchni śląskiej.

Śląskie makrony -  Pyszności
Śląskie makrony - Pyszności © Canva | berkay08

Tradycja to nie tylko zwyczaje i obrzędy, ale również smaki i aromaty. Kuchnia stanowi ważną część dziedzictwa kulturowego, przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Pielęgnując stare przepisy, nie tylko odtwarzamy dawne smaki, ale również opowiadamy historie o życiu naszych przodków, ich zwyczajach i wartościach. Śląskie makrony są świetnym przykładem zaradności i umiejętności gospodyń, które potrafiły wyczarować coś z niczego.

Składniki:

  • 6 białek,
  • 240 g cukru pudru,
  • 240 g bułki tartej,
  • kilka kropli olejku migdałowego.

Sposób przygotowania:

  1. Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  2. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder.
  3. Do ubitej piany dodaj bułkę tartą oraz olejek migdałowy i wymieszaj całość szpatułką lub łyżką.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje masy. Kształt nie musi być idealny.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, aż delikatnie się zarumienią.
  6. Upieczone makrony wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.

Gotowe makrony możesz podawać od razu lub przechowywać w szczelnym pojemniku. Makrony możesz piec krócej (około 15 minut), aby były miękkie i delikatne, lub dłużej (około 40 minut), aby były twardsze i bardziej zwarte. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯