Zamiast dodać do mielonych, robię z niej ciasteczka. Śląski przepis za grosze
Chociaż kuchnia śląska kojarzy się przede wszystkim z roladami i kluskami, to nie brakuje w niej innych przysmaków, również w słodkim wydaniu. Żaden odpust nie może obejść się bez makronów, czyli prostych ciasteczek. Przypominają nieco popularniejsze kokosanki, jednak skrywają w sobie jeden nietypowy składnik.
04.06.2024 10:58
Ich przygotowanie to naprawdę bułka z masłem. Wystarczy kilka prostych składników i można cieszyć się słodkim smakiem ciasteczek. Poza Śląskiem ten przepis nie jest znany, jednak na południu obowiązkowo gościł na odpustach parafialnych, w czasie świąt i innych specjalnych okazji. Przypominają znane kokosanki, ponieważ w obu przepisach bazą jest białko. W makronach do masy trafiają jednak nie wiórki kokosowe, a bułka tarta i aromat migdałowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śląski makrony - przepis na ciasteczka z bułką tartą
Dawniej znało je każde dziecko ze Śląska, jednak tradycyjny przepis odszedł nieco w zapomnienie, ustępując gotowym ciasteczkom z supermarketów. Warto jednak odświeżyć sobie recepturę i przywołać smak dzieciństwa lub odkryć słodką stroną kuchni śląskiej.
Tradycja to nie tylko zwyczaje i obrzędy, ale również smaki i aromaty. Kuchnia stanowi ważną część dziedzictwa kulturowego, przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Pielęgnując stare przepisy, nie tylko odtwarzamy dawne smaki, ale również opowiadamy historie o życiu naszych przodków, ich zwyczajach i wartościach. Śląskie makrony są świetnym przykładem zaradności i umiejętności gospodyń, które potrafiły wyczarować coś z niczego.
Składniki:
- 6 białek,
- 240 g cukru pudru,
- 240 g bułki tartej,
- kilka kropli olejku migdałowego.
Sposób przygotowania:
- Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
- Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder.
- Do ubitej piany dodaj bułkę tartą oraz olejek migdałowy i wymieszaj całość szpatułką lub łyżką.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje masy. Kształt nie musi być idealny.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, aż delikatnie się zarumienią.
- Upieczone makrony wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
Gotowe makrony możesz podawać od razu lub przechowywać w szczelnym pojemniku. Makrony możesz piec krócej (około 15 minut), aby były miękkie i delikatne, lub dłużej (około 40 minut), aby były twardsze i bardziej zwarte. Smacznego!