PrzepisCiastaZamiast dodać do mielonych, robię z niej ciasteczka. Śląski przepis za grosze

Zamiast dodać do mielonych, robię z niej ciasteczka. Śląski przepis za grosze

Śląskie makruny -  Pyszności
Śląskie makruny - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.06.2024 10:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż kuchnia śląska kojarzy się przede wszystkim z roladami i kluskami, to nie brakuje w niej innych przysmaków, również w słodkim wydaniu. Żaden odpust nie może obejść się bez makronów, czyli prostych ciasteczek. Przypominają nieco popularniejsze kokosanki, jednak skrywają w sobie jeden nietypowy składnik.

Ich przygotowanie to naprawdę bułka z masłem. Wystarczy kilka prostych składników i można cieszyć się słodkim smakiem ciasteczek. Poza Śląskiem ten przepis nie jest znany, jednak na południu obowiązkowo gościł na odpustach parafialnych, w czasie świąt i innych specjalnych okazji. Przypominają znane kokosanki, ponieważ w obu przepisach bazą jest białko. W makronach do masy trafiają jednak nie wiórki kokosowe, a bułka tarta i aromat migdałowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śląski makrony - przepis na ciasteczka z bułką tartą

Dawniej znało je każde dziecko ze Śląska, jednak tradycyjny przepis odszedł nieco w zapomnienie, ustępując gotowym ciasteczkom z supermarketów. Warto jednak odświeżyć sobie recepturę i przywołać smak dzieciństwa lub odkryć słodką stroną kuchni śląskiej.

Śląskie makrony -  Pyszności
Śląskie makrony - Pyszności© Canva | berkay08

Tradycja to nie tylko zwyczaje i obrzędy, ale również smaki i aromaty. Kuchnia stanowi ważną część dziedzictwa kulturowego, przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Pielęgnując stare przepisy, nie tylko odtwarzamy dawne smaki, ale również opowiadamy historie o życiu naszych przodków, ich zwyczajach i wartościach. Śląskie makrony są świetnym przykładem zaradności i umiejętności gospodyń, które potrafiły wyczarować coś z niczego.

Składniki:

  • 6 białek,
  • 240 g cukru pudru,
  • 240 g bułki tartej,
  • kilka kropli olejku migdałowego.

Sposób przygotowania:

  1. Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  2. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder.
  3. Do ubitej piany dodaj bułkę tartą oraz olejek migdałowy i wymieszaj całość szpatułką lub łyżką.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje masy. Kształt nie musi być idealny.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, aż delikatnie się zarumienią.
  6. Upieczone makrony wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.

Gotowe makrony możesz podawać od razu lub przechowywać w szczelnym pojemniku. Makrony możesz piec krócej (około 15 minut), aby były miękkie i delikatne, lub dłużej (około 40 minut), aby były twardsze i bardziej zwarte. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl