Pomoże na zgagę i nudności. Zbiory właśnie ruszyły

Dobrej jakości miody można uznać za nasz skarb. Wraz z przełomem maja i czerwca ruszyły zbiory jednego z nich. Warto zaopatrzyć się w słoiczek i dodawać go nie tylko do zimowej herbaty.

Świeży miód -  PysznościŚwieży miód - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce, ceniony za wyjątkowy smak, bogactwo wartości odżywczych i dobroczynny wpływ na zdrowie. Łatwo odróżnić go od innych miodów - w trakcie krystalizacji nabiera jasny, kremowy i niemal żółty kolor. Dla niektórych bywa to nieco mylące i uznają, że miód nie nadaje się już do spożycia. Nic bardziej mylnego, taki słoiczek to prawdziwa skarbnica zdrowia, po którą warto sięgać nie tylko zimą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Jak powstaje miód rzepakowy?

Świeżo zebrany ma jasnosłomkowy kolor, a po skrystalizowaniu staje się niemal biały, ma słodki i delikatny smak, a niektórzy koneserzy wyczuwają w nim bukiet kwiatowy. Produkowany jest przez pszczoły wczesną wiosną, podczas kwitnienia rzepaku. To jeden z pierwszych miodów dostępnych po zimie.

Miody na stoisku na targu w Dywitach.
Miody na stoisku na targu w Dywitach. © Licencjodawca | foto DG

Pszczoły zbierają pyłek z rozległych, kwitnących na żółto pól rzepaku. Złocisty nektar staje się bazą dla pszczelego miodu o niepowtarzalnych właściwościach.

Dlaczego warto sięgnąć po miód rzepakowy?

Miód rzepakowy od wieków ceniony jest nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale również za bogactwo właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Już nasze babcie i dziadkowie wierzyli w jego niezwykłą moc - często gościł w medycynie ludowej.

Wysoka zawartość glukozy i innych cukrów prostych zapewnia szybki zastrzyk energii i odżywia organizm. Szczególnie polecany jest osobom osłabionym chorobą, rekonwalescentom, sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia. W medycynie ludowej miód rzepakowy stosowany był na problemy trawienne, takie jak niestrawność, wzdęcia i biegunka. Uważa się, że wspomaga on pracę układu pokarmowego, reguluje przemianę materii i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Pozwoli pożegnać problem nudności i zgagi w smaczny sposób.

Masło możesz połączyć z miodem - Pyszności
Masło możesz połączyć z miodem - Pyszności © Canva | Kralanko93

Stymuluje również nasz układ odpornościowy, dzięki czemu w naturalny sposób potrafi zabezpieczyć przed chorobami. Działa antybakteryjnie i zwalcza grzyby, co dodatkowo zabezpiecza go przed zepsuciem się. Miód rzepakowy od dawna stosowany był w leczeniu przeziębień, grypy i zapalenia gardła. Bogaty jest w minerały, takie jak potas, magnez i wapń, które pozytywnie wpływają na kości i układu odpornościowego.

Miód rzepakowy to nie tylko pyszny dodatek do herbaty czy deserów, ale również naturalny środek o wielu właściwościach prozdrowotnych. Warto włączyć go do swojej codziennej diety.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇