Pomoże na zgagę i nudności. Zbiory właśnie ruszyły

Dobrej jakości miody można uznać za nasz skarb. Wraz z przełomem maja i czerwca ruszyły zbiory jednego z nich. Warto zaopatrzyć się w słoiczek i dodawać go nie tylko do zimowej herbaty.

Świeży miód -  PysznościŚwieży miód - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce, ceniony za wyjątkowy smak, bogactwo wartości odżywczych i dobroczynny wpływ na zdrowie. Łatwo odróżnić go od innych miodów - w trakcie krystalizacji nabiera jasny, kremowy i niemal żółty kolor. Dla niektórych bywa to nieco mylące i uznają, że miód nie nadaje się już do spożycia. Nic bardziej mylnego, taki słoiczek to prawdziwa skarbnica zdrowia, po którą warto sięgać nie tylko zimą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Jak powstaje miód rzepakowy?

Świeżo zebrany ma jasnosłomkowy kolor, a po skrystalizowaniu staje się niemal biały, ma słodki i delikatny smak, a niektórzy koneserzy wyczuwają w nim bukiet kwiatowy. Produkowany jest przez pszczoły wczesną wiosną, podczas kwitnienia rzepaku. To jeden z pierwszych miodów dostępnych po zimie.

Miody na stoisku na targu w Dywitach.
Miody na stoisku na targu w Dywitach. © Licencjodawca | foto DG

Pszczoły zbierają pyłek z rozległych, kwitnących na żółto pól rzepaku. Złocisty nektar staje się bazą dla pszczelego miodu o niepowtarzalnych właściwościach.

Dlaczego warto sięgnąć po miód rzepakowy?

Miód rzepakowy od wieków ceniony jest nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale również za bogactwo właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Już nasze babcie i dziadkowie wierzyli w jego niezwykłą moc - często gościł w medycynie ludowej.

Wysoka zawartość glukozy i innych cukrów prostych zapewnia szybki zastrzyk energii i odżywia organizm. Szczególnie polecany jest osobom osłabionym chorobą, rekonwalescentom, sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia. W medycynie ludowej miód rzepakowy stosowany był na problemy trawienne, takie jak niestrawność, wzdęcia i biegunka. Uważa się, że wspomaga on pracę układu pokarmowego, reguluje przemianę materii i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Pozwoli pożegnać problem nudności i zgagi w smaczny sposób.

Masło możesz połączyć z miodem - Pyszności
Masło możesz połączyć z miodem - Pyszności © Canva | Kralanko93

Stymuluje również nasz układ odpornościowy, dzięki czemu w naturalny sposób potrafi zabezpieczyć przed chorobami. Działa antybakteryjnie i zwalcza grzyby, co dodatkowo zabezpiecza go przed zepsuciem się. Miód rzepakowy od dawna stosowany był w leczeniu przeziębień, grypy i zapalenia gardła. Bogaty jest w minerały, takie jak potas, magnez i wapń, które pozytywnie wpływają na kości i układu odpornościowego.

Miód rzepakowy to nie tylko pyszny dodatek do herbaty czy deserów, ale również naturalny środek o wielu właściwościach prozdrowotnych. Warto włączyć go do swojej codziennej diety.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości