Pomoże na zgagę i nudności. Zbiory właśnie ruszyły

Dobrej jakości miody można uznać za nasz skarb. Wraz z przełomem maja i czerwca ruszyły zbiory jednego z nich. Warto zaopatrzyć się w słoiczek i dodawać go nie tylko do zimowej herbaty.

Świeży miód -  PysznościŚwieży miód - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce, ceniony za wyjątkowy smak, bogactwo wartości odżywczych i dobroczynny wpływ na zdrowie. Łatwo odróżnić go od innych miodów - w trakcie krystalizacji nabiera jasny, kremowy i niemal żółty kolor. Dla niektórych bywa to nieco mylące i uznają, że miód nie nadaje się już do spożycia. Nic bardziej mylnego, taki słoiczek to prawdziwa skarbnica zdrowia, po którą warto sięgać nie tylko zimą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Jak powstaje miód rzepakowy?

Świeżo zebrany ma jasnosłomkowy kolor, a po skrystalizowaniu staje się niemal biały, ma słodki i delikatny smak, a niektórzy koneserzy wyczuwają w nim bukiet kwiatowy. Produkowany jest przez pszczoły wczesną wiosną, podczas kwitnienia rzepaku. To jeden z pierwszych miodów dostępnych po zimie.

Miody na stoisku na targu w Dywitach.
Miody na stoisku na targu w Dywitach. © Licencjodawca | foto DG

Pszczoły zbierają pyłek z rozległych, kwitnących na żółto pól rzepaku. Złocisty nektar staje się bazą dla pszczelego miodu o niepowtarzalnych właściwościach.

Dlaczego warto sięgnąć po miód rzepakowy?

Miód rzepakowy od wieków ceniony jest nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale również za bogactwo właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Już nasze babcie i dziadkowie wierzyli w jego niezwykłą moc - często gościł w medycynie ludowej.

Wysoka zawartość glukozy i innych cukrów prostych zapewnia szybki zastrzyk energii i odżywia organizm. Szczególnie polecany jest osobom osłabionym chorobą, rekonwalescentom, sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia. W medycynie ludowej miód rzepakowy stosowany był na problemy trawienne, takie jak niestrawność, wzdęcia i biegunka. Uważa się, że wspomaga on pracę układu pokarmowego, reguluje przemianę materii i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Pozwoli pożegnać problem nudności i zgagi w smaczny sposób.

Masło możesz połączyć z miodem - Pyszności
Masło możesz połączyć z miodem - Pyszności © Canva | Kralanko93

Stymuluje również nasz układ odpornościowy, dzięki czemu w naturalny sposób potrafi zabezpieczyć przed chorobami. Działa antybakteryjnie i zwalcza grzyby, co dodatkowo zabezpiecza go przed zepsuciem się. Miód rzepakowy od dawna stosowany był w leczeniu przeziębień, grypy i zapalenia gardła. Bogaty jest w minerały, takie jak potas, magnez i wapń, które pozytywnie wpływają na kości i układu odpornościowego.

Miód rzepakowy to nie tylko pyszny dodatek do herbaty czy deserów, ale również naturalny środek o wielu właściwościach prozdrowotnych. Warto włączyć go do swojej codziennej diety.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska