Makaron z truskawkami to hit naszego dzieciństwa. Dzięki Idze Świątek mówi o nim cały świat
Lato, beztroska i całe godziny spędzane na świeżym powietrzu - tak wspominamy nasze dzieciństwo. Jedną z potraw, którą serwowała babcia w ciepłe dni, był pyszny makaron z truskawkami. Zajadało się nim całe podwórko, bo zawsze przygotowywała go w takiej ilości, aby każdy mógł dostać dokładkę. Teraz dzięki Idze Świątek wie o nim cały świat.
Iga Świątek to polska tenisistka, która zdobyła serca kibiców na całym świecie dzięki swoim imponującym osiągnięciom na korcie. Ostatnio triumfowała na Wimbledonie, co było jej szóstym wielkoszlemowym tytułem. Jej sukcesy są wynikiem nie tylko umiejętności, ale także siły mentalnej, którą podkreślają eksperci.
Jak się jednak okazuje, nawet Świątek ma swoją kulinarną słabość. W jednym z wywiadów przyznała, że jej ulubionym daniem z dzieciństwa jest makaron z truskawkami. To proste danie jest dla niej nie tylko smaczną potrawą, ale także sentymentalnym wspomnieniem z dzieciństwa.
Do niedawna makaron z truskawkami znali głównie Polacy. Jednak po rekomendacji tenisistki, ludzie na całym świecie zaczęli przygotowywać owocową pastę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Przepis na makaron z truskawkami jak za dawnych lat
Szybko, prosto, tanio - takie przepisy po prostu uwielbiamy. Nie ma tu zbyt dużo do przygotowania. Makaron możesz ugotować nawet dzień wcześniej lub wykorzystać ten, który został ci z poprzedniego obiadu. Postawiliśmy na świderki, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj tagliatelle, penne czy kokardki. My stawiamy na połączenie twarogu i śmietany z owocami, jak to robiła babcia. Jednak Iga Świątek zjada makaron z truskawkami polany jogurtem naturalnym.
Składniki:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 100 g twarogu,
- porcja makaronu,
- łyżka cukru,
- szczypta cukru waniliowego,
- garść świeżych truskawek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż twaróg i rozgnieć go widelcem razem z kwaśną śmietaną. Dodaj również cukier i cukier waniliowy. Nada on dodatkowy smak i aromat naszej potrawie. Jeśli nie znajdziesz cukru z prawdziwą wanilią w swoim sklepie, to możesz oczywiście sięgnąć po cukier wanilinowy.
Krok 2. Zblenduj truskawki na sos. Nie musisz do nich nic dodawać - nawet jeśli nie są bardzo słodkie, to cukier znajduje się już w twarogu. Podobnie możesz zblendować też inne owoce, np. borówki, maliny czy jagody i tworzyć inne owocowe sosy. Najlepiej sprawdzą się tutaj oczywiście owoce leśne i jagodowe.
Krok 3. Na talerz wyłóż ugotowany makaron. Dodaj przygotowany wcześniej twaróg i polej całość pysznym, świeżym sosem truskawkowym. Możesz podać zarówno ciepły, jak i zimny makaron - tak jak lubisz najbardziej. Na górze ułóż kawałki truskawek i gotowe. Taki obiad świetnie sprawdzi się w ciepłe dni, gdy mamy mniej chęci i czasu do gotowania. Pokochają go nie tylko dorośli, ale również dzieci. Smacznego!