Iga Świątek pokazała zdjęcie. W Polsce każdy się zajada, reszta świata w szoku

Mało kto się tego spodziewał, ale Iga Świątek pokazała, co je. Jej wybór obiadu wywołał lawinę komentarzy. Jedni się zachwycają, drudzy nie dowierzają, że można jeść coś takiego po wyczerpującym meczu.

KluskiIga Świątek pokazała swoje ulubione danie
Źródło zdjęć: © AKPA, Instagram
Paulina Hermann

To, co dla Polaków jest klasyką dzieciństwa, dla reszty świata bywa totalną kulinarną abstrakcją. Iga Świątek nie tylko wspomniała o swoim ulubionym daniu w pomeczowym wywiadzie, ale też chwilę później wrzuciła jego zdjęcie do sieci. Jaki był tego efekt? Zainteresowanie tym niepozornym daniem wzrosło błyskawicznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości

Iga Świątek zdradziła, co zjadła po meczu. Internet zareagował natychmiast

W sobotę 5 lipca Iga Świątek rozgromiła Danielle Collins 6:2, 6:3 w trzeciej rundzie Wimbledonu. Podczas pomeczowego wywiadu pojawiło się pytanie o to, co zamierza zjeść na kolację. I wtedy zaczęło się show.

"Mam swoje ulubione danie, które jadłam już jako dziecko. To makaron z truskawkami i jogurtem. Ludzie, powinniście tego spróbować" – powiedziała z entuzjazmem Iga Świątek.

Polka z uśmiechem tłumaczyła, że patrzy na swój zespół objadający się codziennie cheat mealami, a sama ma w głowie zupełnie inny smak dzieciństwa. Nie było to więc ani pizza, ani ryba z frytkami, tylko coś... co dla wielu kibiców z Zachodu było prawdziwym zaskoczeniem.

Kluski z truskawkami na kolacji mistrzyni

Kilka godzin później Iga Świątek opublikowała zdjęcie swojego wieczornego posiłku. Był to talerz klusek z truskawkami, polany delikatnie jogurtem. W podpisie tenisistka dodała: "Dawajcie ludzie, to polska specjalność", promując jednocześnie kuchnię, która dla wielu jest symbolem domowego ciepła.

Kluski z truskawkami
Kluski z truskawkami © Instagram

Internauci z Polski przyklasnęli, bo dla wielu to smak wakacji u babci. Ale anglojęzyczni komentujący byli mocno zaskoczeni. Jedni pisali, że "to dziwne połączenie", inni pytali o przepis, a jeszcze inni... zapowiedzieli, że sami spróbują. Jest jeszcze jeden obóz: Włosi, którzy są królami makaronów. Czy kluski z truskawkami wskoczą na ten sam poziom co pizza hawajska? W końcu pizza z ananasem to dla nich największa kulinarna herezja.

W poniedziałek, 7 lipca Iga Świątek zagra w IV rundzie Wimbledonu przeciwko Clarze Tauson. Po emocjonującym spotkaniu z Collins i wsparciu, jakie dostała od fanów po publikacji kulinarnego zdjęcia, można śmiało stwierdzić jedno: Polka wie, jak połączyć sportowe mistrzostwo z autentycznością. A kluski z truskawkami? Może i proste, ale z pewnością zyskały właśnie potężną ambasadorkę.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"