Biorę twaróg i kilka składników. Pizza na takim spodzie jest lepsza niż tradycyjna

Pizza na spodzie z twarogu to świetna alternatywa dla klasycznego ciasta – zawiera więcej białka, mniej węglowodanów i sprawdzi się w diecie osób dbających o sylwetkę. Lekka, a jednocześnie sycąca, zachowuje smak i charakter tradycyjnej wersji.

Pizza na spodzie z twarogiem smakuje wyborniePizza na spodzie z twarogiem smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sawyer0

Klasyczna pizza to przysmak, który zdobył serca ludzi na całym świecie. Jest smaczna, sycąca, a odpowiednio przygotowana — może okazać się również zdrowa. Wystarczy dodać do spodu jeden składnik, który uczyni ją znacznie bardziej pożywną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Dlaczego warto wybrać pizzę na twarogowym spodzie?

To zdrowsza alternatywa dla zwykłej pizzy. Zamiast tradycyjnego ciasta bogatego w węglowodany, możesz użyć twarogu, który dostarcza więcej białka, wapnia oraz witamin z grupy B, wspierając tym samym zdrowie kości, mięśni i układu nerwowego. Dzięki temu dodatkowi, twoja pizza będzie znacznie bardziej pożywna i wartościowa oraz świetnie się sprawdzi, jeśli chcesz dodać do swojego posiłku coś nowego.

Jak zbilanować pizze?

Chociaż pizza na pierwszy rzut oka nie kojarzy się ze zdrowym jedzeniem, z łatwością można ją zbilansować. Warto postawić na wersję neapolitańską, która zawiera mniej sera, a tym samym mniej tłuszczu. Dobrym wyborem będzie mozzarella – lekka i nie tak tłusta jak klasyczny żółty ser, dzięki czemu nie obciąża organizmu.

Nawet jeśli decydujesz się na pizzę na klasycznym cieście, postaw na cienki spód — puszyste ciasto, choć smaczne, jest znacznie bardziej kaloryczne. Oczywiście raz na jakiś czas warto pozwolić sobie na ulubioną wersję, ale jeśli pizza często gości w twoim menu, znacznie lepszym wyborem będzie ta z cienkim ciastem twarogowym i mozzarellą.

Przepis na pizzę ze spodem z twarogu

Składniki:

  • 100 g półtłustego twarogu,
  • 1 łyżka mąki,
  • jajko,
  • ząbek czosnku,
  • passata pomidorowa,
  • dobrej jakości mozzarella,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 g pieczarek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Twaróg wrzuć do miski i dokładnie rozgnieć widelcem.
  3. Wsyp do tej samej miski mąkę i jajko. Wymieszaj dokładnie, aby w cieście nie było grudek.
  4. Następnie wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia.
  5. Posmaruj ciasto cienką warstwą oliwy z oliwek.
  6. Piecz przez około 15 minut.
  7. W tym czasie przygotuj sos: w rondelku na małym ogniu podgrzej passatę, dodaj sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  8. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Pokrój pieczarki w plasterki i smaż, póki się nie zarumienią.
  9. Pokrój mozzarellę na plasterki lub zetrzyj na tarce.
  10. Na podpieczony spód wylej sos, ułóż mozzarellę i pieczarki.
  11. Piecz przez kolejne 8 minut.
  12. Podawaj z listkami świeżej bazylii.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje