Szybkie bułeczki twarogowe bez drożdży. Mają dużo białka i sycą na długo
Domowe bułeczki mają wiele zalet. Przede wszystkim są o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż pełne spulchniaczy, rozmrażane pieczywo z marketów. Kolejnym plusem jest to, że możesz cieszyć się nimi nawet w niedzielę i święta, kiedy piekarnie są zamknięte. Moja rodzina docenia takie myślenie na zapas.
Bułeczki twarogowe w odróżnieniu od wielu podobnych produktów ze sklepu, to nie są puste kalorie. Dzięki zawartości pełnotłustego sera stanowią wartościowe źródło białka, które jest niezbędne do budowy mięśni i kości, a także tłuszczu, w którym rozpuszczają się witaminy. Bułeczki są treściwe i na długo zaspokajają apetyt, co jest korzystne dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ zapobiegają przekąskom pomiędzy posiłkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem
Jak zrobić bułeczki twarogowe?
Jeśli chcesz, aby bułeczki były jeszcze bardziej wartościowe i przyjemnie chrupiące, tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj je białkiem i posyp nasionami. Świetnie smakują z czarnuszką, sezamem lub makiem. Do środka możesz dodać drobno posiekane warzywne dodatki, na przykład suszone pomidory, smażoną paprykę lub cebulę. Dzięki dodatkom nabiorą nieoczywistego wyrazu i będą bardziej kolorowe.
Składniki:
- 200 g twarogu tłustego lub półtłustego,
- 250 g mąki pszennej uniwersalnej,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 50 ml mleka,
- 1 jajko,
- 4 łyżki roztopionego masła,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, żółtko jajka, roztopione masło i szczyptę soli.
- Ciasto wyrób ręcznie do uzyskania spójnej masy.
- W dłoniach oprószonych mąką formuj zgrabne bułeczki i układaj je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotowe bułeczki posmaruj po wierzchu białkiem jajka.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20-25 minut.