Szybkie bułeczki twarogowe bez drożdży. Mają dużo białka i sycą na długo

Domowe bułeczki mają wiele zalet. Przede wszystkim są o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż pełne spulchniaczy, rozmrażane pieczywo z marketów. Kolejnym plusem jest to, że możesz cieszyć się nimi nawet w niedzielę i święta, kiedy piekarnie są zamknięte. Moja rodzina docenia takie myślenie na zapas.

Bułeczki twarogowe przygotujesz w 30 minutBułeczki twarogowe przygotujesz w 30 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bułeczki twarogowe w odróżnieniu od wielu podobnych produktów ze sklepu, to nie są puste kalorie. Dzięki zawartości pełnotłustego sera stanowią wartościowe źródło białka, które jest niezbędne do budowy mięśni i kości, a także tłuszczu, w którym rozpuszczają się witaminy. Bułeczki są treściwe i na długo zaspokajają apetyt, co jest korzystne dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ zapobiegają przekąskom pomiędzy posiłkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem

Jak zrobić bułeczki twarogowe?

Jeśli chcesz, aby bułeczki były jeszcze bardziej wartościowe i przyjemnie chrupiące, tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj je białkiem i posyp nasionami. Świetnie smakują z czarnuszką, sezamem lub makiem. Do środka możesz dodać drobno posiekane warzywne dodatki, na przykład suszone pomidory, smażoną paprykę lub cebulę. Dzięki dodatkom nabiorą nieoczywistego wyrazu i będą bardziej kolorowe.

Składniki:

  • 200 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 50 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, żółtko jajka, roztopione masło i szczyptę soli.
  3. Ciasto wyrób ręcznie do uzyskania spójnej masy.
  4. W dłoniach oprószonych mąką formuj zgrabne bułeczki i układaj je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Gotowe bułeczki posmaruj po wierzchu białkiem jajka.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20-25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy