Szybkie bułeczki twarogowe bez drożdży. Mają dużo białka i sycą na długo

Domowe bułeczki mają wiele zalet. Przede wszystkim są o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż pełne spulchniaczy, rozmrażane pieczywo z marketów. Kolejnym plusem jest to, że możesz cieszyć się nimi nawet w niedzielę i święta, kiedy piekarnie są zamknięte. Moja rodzina docenia takie myślenie na zapas.

Bułeczki twarogowe przygotujesz w 30 minutBułeczki twarogowe przygotujesz w 30 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bułeczki twarogowe w odróżnieniu od wielu podobnych produktów ze sklepu, to nie są puste kalorie. Dzięki zawartości pełnotłustego sera stanowią wartościowe źródło białka, które jest niezbędne do budowy mięśni i kości, a także tłuszczu, w którym rozpuszczają się witaminy. Bułeczki są treściwe i na długo zaspokajają apetyt, co jest korzystne dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ zapobiegają przekąskom pomiędzy posiłkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem

Jak zrobić bułeczki twarogowe?

Jeśli chcesz, aby bułeczki były jeszcze bardziej wartościowe i przyjemnie chrupiące, tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj je białkiem i posyp nasionami. Świetnie smakują z czarnuszką, sezamem lub makiem. Do środka możesz dodać drobno posiekane warzywne dodatki, na przykład suszone pomidory, smażoną paprykę lub cebulę. Dzięki dodatkom nabiorą nieoczywistego wyrazu i będą bardziej kolorowe.

Składniki:

  • 200 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 50 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, żółtko jajka, roztopione masło i szczyptę soli.
  3. Ciasto wyrób ręcznie do uzyskania spójnej masy.
  4. W dłoniach oprószonych mąką formuj zgrabne bułeczki i układaj je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Gotowe bułeczki posmaruj po wierzchu białkiem jajka.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20-25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟