Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd

Sezon na truskawki w pełni, ceny spadają, a stragany kuszą słodkimi owocami. Gdy już wybierzesz idealną kobiałkę wypełnioną po brzegi letnimi pysznościami, zadbaj o ich odpowiednie umycie.

Jak myć truskawki?Jak myć truskawki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Truskawki zdecydowanie królują w sezonie letnim. Trafiają do ciast, deserów i koktajli, ale najlepiej smakują zjadane samodzielnie, podkradane prosto z miski. Już od dziecka słyszymy, że owoce i warzywa bezwzględnie należy umyć przed zjedzeniem. Wielu z nas, z przyzwyczajenia, po prostu płucze je pod bieżącą wodą, wierząc, że to wystarczy, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Niestety, taka metoda jest często niewystarczająca. Aby w pełni cieszyć się smakiem i zdrowotnymi właściwościami truskawek, warto zastosować sprawdzoną metodę dokładnego czyszczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Woda to za mało

Truskawki, ze względu na swoją porowatą strukturę i fakt, że często leżą bezpośrednio na ziemi, są szczególnie narażone na wchłanianie zanieczyszczeń. Co więcej, w uprawach konwencjonalnych powszechnie stosuje się środki ochrony roślin, czyli pestycydy, które mogą osadzać się na powierzchni owoców. Bieżąca woda jest w stanie usunąć piasek czy widoczne zabrudzenia, ale w walce z niewidocznymi gołym okiem chemikaliami i mikroorganizmami okazuje się niewystarczająca.

Pamiętajmy, że sezon na truskawki trwa od czerwca do września, a najlepsze są te gruntowe, które rosną na polu. Kupując truskawki, zwracajmy uwagę na ich jędrność i brak plam. Sezonowe owoce są nie tylko tańsze, ale i smaczniejsze.

Jak dokładnie umyć truskawki?

Aby skutecznie oczyścić truskawki, zaleca się zastosowanie prostego, dwuetapowego procesu mycia. Rozpocznij od przygotowania roztworu wody z octem. W dużej misce połącz wodę z octem w proporcji 3:1 (np. 3 szklanki wody na 1 szklankę octu). Delikatnie włóż truskawki do tej mieszanki i pozostaw je na około pięć minut. Ocet, dzięki swoim kwasowym właściwościom, doskonale radzi sobie z usuwaniem bakterii, pleśni i innych mikroorganizmów.

Mycie truskawek pod samą wodą nie wystarczy
Mycie truskawek pod samą wodą nie wystarczy © Getty Images

Po namoczeniu w occie przygotuj drugi roztwór. Do kolejnej miski wlej wodę i dodaj do niej łyżeczkę sody oczyszczonej na każdy litr wody. Przenieś truskawki z roztworu octowego do tego z sodą i pozostaw je tam na kolejne pięć minut. Soda oczyszczona jest znana ze swoich właściwości neutralizujących pestycydy, pomagając w usunięciu ich pozostałości z powierzchni owoców.

Po obu kąpielach, truskawki należy bardzo dokładnie opłukać pod strumieniem czystej, bieżącej wody. Upewnij się, że nie ma już na nich śladów ani octu, ani sody. Następnie delikatnie osusz owoce papierowym ręcznikiem. To zapobiegnie ich szybkiemu psuciu się i pozwoli cieszyć się ich świeżością.

Zawsze myj truskawki z nieoderwanymi szypułkami. Ich usunięcie przed myciem sprawia, że woda może dostać się do wnętrza owocu, co przyspieszy jego psucie się i wypłucze cenne składniki odżywcze.

Z okazji 30. lat Wirtualnej Polski zapraszamy do udziału w konkursie "Za co kochasz internet?". Do wygrania aż kilkaset podwójnych biletów na wyjątkowy koncert sanah, który odbędzie się 19 września 2025 r. na PGE Narodowym. Pokaż swoją kreatywność i świętuj razem z nami! Szczegóły i formularz zgłoszeniowy znajdziesz na stronie 30lat.wp.pl/konkurs

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Ze znanego warzywa zrobisz chrupiące placki. Nie potrzebujesz ani ziemniaków, ani cukinii
Ze znanego warzywa zrobisz chrupiące placki. Nie potrzebujesz ani ziemniaków, ani cukinii