Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd

Sezon na truskawki w pełni, ceny spadają, a stragany kuszą słodkimi owocami. Gdy już wybierzesz idealną kobiałkę wypełnioną po brzegi letnimi pysznościami, zadbaj o ich odpowiednie umycie.

Jak myć truskawki?Jak myć truskawki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Truskawki zdecydowanie królują w sezonie letnim. Trafiają do ciast, deserów i koktajli, ale najlepiej smakują zjadane samodzielnie, podkradane prosto z miski. Już od dziecka słyszymy, że owoce i warzywa bezwzględnie należy umyć przed zjedzeniem. Wielu z nas, z przyzwyczajenia, po prostu płucze je pod bieżącą wodą, wierząc, że to wystarczy, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Niestety, taka metoda jest często niewystarczająca. Aby w pełni cieszyć się smakiem i zdrowotnymi właściwościami truskawek, warto zastosować sprawdzoną metodę dokładnego czyszczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Woda to za mało

Truskawki, ze względu na swoją porowatą strukturę i fakt, że często leżą bezpośrednio na ziemi, są szczególnie narażone na wchłanianie zanieczyszczeń. Co więcej, w uprawach konwencjonalnych powszechnie stosuje się środki ochrony roślin, czyli pestycydy, które mogą osadzać się na powierzchni owoców. Bieżąca woda jest w stanie usunąć piasek czy widoczne zabrudzenia, ale w walce z niewidocznymi gołym okiem chemikaliami i mikroorganizmami okazuje się niewystarczająca.

Pamiętajmy, że sezon na truskawki trwa od czerwca do września, a najlepsze są te gruntowe, które rosną na polu. Kupując truskawki, zwracajmy uwagę na ich jędrność i brak plam. Sezonowe owoce są nie tylko tańsze, ale i smaczniejsze.

Jak dokładnie umyć truskawki?

Aby skutecznie oczyścić truskawki, zaleca się zastosowanie prostego, dwuetapowego procesu mycia. Rozpocznij od przygotowania roztworu wody z octem. W dużej misce połącz wodę z octem w proporcji 3:1 (np. 3 szklanki wody na 1 szklankę octu). Delikatnie włóż truskawki do tej mieszanki i pozostaw je na około pięć minut. Ocet, dzięki swoim kwasowym właściwościom, doskonale radzi sobie z usuwaniem bakterii, pleśni i innych mikroorganizmów.

Mycie truskawek pod samą wodą nie wystarczy
Mycie truskawek pod samą wodą nie wystarczy © Getty Images

Po namoczeniu w occie przygotuj drugi roztwór. Do kolejnej miski wlej wodę i dodaj do niej łyżeczkę sody oczyszczonej na każdy litr wody. Przenieś truskawki z roztworu octowego do tego z sodą i pozostaw je tam na kolejne pięć minut. Soda oczyszczona jest znana ze swoich właściwości neutralizujących pestycydy, pomagając w usunięciu ich pozostałości z powierzchni owoców.

Po obu kąpielach, truskawki należy bardzo dokładnie opłukać pod strumieniem czystej, bieżącej wody. Upewnij się, że nie ma już na nich śladów ani octu, ani sody. Następnie delikatnie osusz owoce papierowym ręcznikiem. To zapobiegnie ich szybkiemu psuciu się i pozwoli cieszyć się ich świeżością.

Zawsze myj truskawki z nieoderwanymi szypułkami. Ich usunięcie przed myciem sprawia, że woda może dostać się do wnętrza owocu, co przyspieszy jego psucie się i wypłucze cenne składniki odżywcze.

Z okazji 30. lat Wirtualnej Polski zapraszamy do udziału w konkursie "Za co kochasz internet?". Do wygrania aż kilkaset podwójnych biletów na wyjątkowy koncert sanah, który odbędzie się 19 września 2025 r. na PGE Narodowym. Pokaż swoją kreatywność i świętuj razem z nami! Szczegóły i formularz zgłoszeniowy znajdziesz na stronie 30lat.wp.pl/konkurs

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem