PoradyNie wyrzucaj do kosza szypułek z truskawek. Prawda o nich odmieni twoje życie

Nie wyrzucaj do kosza szypułek z truskawek. Prawda o nich odmieni twoje życie

Truskawki z szypułkami - Pyszności; źródło: Adobe
Truskawki z szypułkami - Pyszności; źródło: Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk

28.04.2023 10:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Powoli zaczyna się sezon na truskawki. To jedne z naszych ulubionych owoców. Jemy je ze śmietaną i cukrem. Dodajemy do pierogów lub koktajli. Są pyszne, a dodatkowo mają w sobie moc witamin i składników mineralnych. Jednak przygotowując je do spożycia, każdy z nas popełnia poważny błąd. Chodzi o usuwanie szypułek.

Truskawki są soczyste i aromatyczne. Doskonale smakują same i jako składnik ciast lub deserów. To nie koniec ich zalet, bo te popularne owoce to prawdziwa bomba zdrowia. Zwierają potas, wapń, żelazo, magnez i kwas foliowy. Jedząc je, dostarczamy organizmowi także witaminy: A, E i te z grupy B. Truskawki zawierają również pektynę, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie. Przyśpiesza on przemianę materii i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Mogą je jeść również ci, którzy pilnują diety, ponieważ są niskokaloryczne (zaledwie 29 kcal w 100 g) i mają niski indeks glikemiczny.

Truskawki z szypułkami - Pyszności; źródło: Adobe
Truskawki z szypułkami - Pyszności; źródło: Adobe

Jak myć truskawki?

Przygotowując truskawki, zwyczajowo najpierw usuwasz z nich szypułki, a potem myjesz je pod bieżącą wodą, prawda? Okazuje się, że to olbrzymi błąd. Po pierwsze, w ten sposób wypłukujesz z owoców niektóre z ich cennych składników odżywczych. Truskawki stają się też wodniste i mocno tracą na smaku. Powinieneś najpierw opłukać owoce i ewentualnie później pozbyć się "ogonków".

Wyrzucanie szypułek jest jednak błędem, ponieważ tak samo jak owoce nie tylko są jadalne, ale też bardzo cenne dla zdrowia. Zawarty w nich chlorofil chroni organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten oczyszcza z toksyn i wyrównuje poziom cukru we krwi. Szypułki truskawek są więc idealne dla diabetyków. Zawarte w nich składniki zbawiennie działają też na cerę. Wygładzają ją oraz niwelują wypryski i trądzik.

Kwiaty i liście truskawek; źródło: Adobe
Kwiaty i liście truskawek; źródło: Adobe

Szypułki z truskawek są wartościowe. Nie wyrzucaj ich!

Warto jeść owoce z szypułkami. A jeśli ten pomysł wydaje ci się nieco przesadzony, możesz przygotować z nich zdrowotny napar. Zalej szypułki truskawek gorącą wodą i pij po przestygnięciu. Taki napar jest pomocny w zapaleniach jamy ustnej. Pomaga też przy dolegliwościach ze strony układu moczowego (w tym kamicy żółciowej). Łagodzi również infekcyjne bóle gardła.

Podobne działanie mają również liście truskawek. Dlatego w sezonie warto przygotować z nich susz, który będziesz mógł wykorzystać jesienią i zimą. Oczywiście istotne, by takie liście pochodziły ze sprawdzonej plantacji, na której uprawa truskawek odbywa się bez użycia chemicznych oprysków. Co warte zapamiętania, świeże liście truskawek pomagają w leczeniu ran i owrzodzeń.

Sprawdź nasz przepis na zieloną szakszukę. Smakuje rewelacyjnie!