Nie wyrzucaj do kosza szypułek z truskawek. Prawda o nich odmieni twoje życie

Powoli zaczyna się sezon na truskawki. To jedne z naszych ulubionych owoców. Jemy je ze śmietaną i cukrem. Dodajemy do pierogów lub koktajli. Są pyszne, a dodatkowo mają w sobie moc witamin i składników mineralnych. Jednak przygotowując je do spożycia, każdy z nas popełnia poważny błąd. Chodzi o usuwanie szypułek.

Truskawki z szypułkami - Pyszności; źródło: AdobeTruskawki z szypułkami - Pyszności; źródło: Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Truskawki są soczyste i aromatyczne. Doskonale smakują same i jako składnik ciast lub deserów. To nie koniec ich zalet, bo te popularne owoce to prawdziwa bomba zdrowia. Zwierają potas, wapń, żelazo, magnez i kwas foliowy. Jedząc je, dostarczamy organizmowi także witaminy: A, E i te z grupy B. Truskawki zawierają również pektynę, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie. Przyśpiesza on przemianę materii i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Mogą je jeść również ci, którzy pilnują diety, ponieważ są niskokaloryczne (zaledwie 29 kcal w 100 g) i mają niski indeks glikemiczny.

Truskawki z szypułkami - Pyszności; źródło: Adobe
Truskawki z szypułkami - Pyszności; źródło: Adobe

Jak myć truskawki?

Przygotowując truskawki, zwyczajowo najpierw usuwasz z nich szypułki, a potem myjesz je pod bieżącą wodą, prawda? Okazuje się, że to olbrzymi błąd. Po pierwsze, w ten sposób wypłukujesz z owoców niektóre z ich cennych składników odżywczych. Truskawki stają się też wodniste i mocno tracą na smaku. Powinieneś najpierw opłukać owoce i ewentualnie później pozbyć się "ogonków".

Wyrzucanie szypułek jest jednak błędem, ponieważ tak samo jak owoce nie tylko są jadalne, ale też bardzo cenne dla zdrowia. Zawarty w nich chlorofil chroni organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten oczyszcza z toksyn i wyrównuje poziom cukru we krwi. Szypułki truskawek są więc idealne dla diabetyków. Zawarte w nich składniki zbawiennie działają też na cerę. Wygładzają ją oraz niwelują wypryski i trądzik.

Kwiaty i liście truskawek; źródło: Adobe
Kwiaty i liście truskawek; źródło: Adobe

Szypułki z truskawek są wartościowe. Nie wyrzucaj ich!

Warto jeść owoce z szypułkami. A jeśli ten pomysł wydaje ci się nieco przesadzony, możesz przygotować z nich zdrowotny napar. Zalej szypułki truskawek gorącą wodą i pij po przestygnięciu. Taki napar jest pomocny w zapaleniach jamy ustnej. Pomaga też przy dolegliwościach ze strony układu moczowego (w tym kamicy żółciowej). Łagodzi również infekcyjne bóle gardła.

Podobne działanie mają również liście truskawek. Dlatego w sezonie warto przygotować z nich susz, który będziesz mógł wykorzystać jesienią i zimą. Oczywiście istotne, by takie liście pochodziły ze sprawdzonej plantacji, na której uprawa truskawek odbywa się bez użycia chemicznych oprysków. Co warte zapamiętania, świeże liście truskawek pomagają w leczeniu ran i owrzodzeń.

Sprawdź nasz przepis na zieloną szakszukę. Smakuje rewelacyjnie!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥