Nie wyrzucaj do kosza szypułek z truskawek. Prawda o nich odmieni twoje życie

Powoli zaczyna się sezon na truskawki. To jedne z naszych ulubionych owoców. Jemy je ze śmietaną i cukrem. Dodajemy do pierogów lub koktajli. Są pyszne, a dodatkowo mają w sobie moc witamin i składników mineralnych. Jednak przygotowując je do spożycia, każdy z nas popełnia poważny błąd. Chodzi o usuwanie szypułek.

Truskawki z szypułkami - Pyszności; źródło: AdobeTruskawki z szypułkami - Pyszności; źródło: Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Truskawki są soczyste i aromatyczne. Doskonale smakują same i jako składnik ciast lub deserów. To nie koniec ich zalet, bo te popularne owoce to prawdziwa bomba zdrowia. Zwierają potas, wapń, żelazo, magnez i kwas foliowy. Jedząc je, dostarczamy organizmowi także witaminy: A, E i te z grupy B. Truskawki zawierają również pektynę, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie. Przyśpiesza on przemianę materii i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Mogą je jeść również ci, którzy pilnują diety, ponieważ są niskokaloryczne (zaledwie 29 kcal w 100 g) i mają niski indeks glikemiczny.

Truskawki z szypułkami - Pyszności; źródło: Adobe
Truskawki z szypułkami - Pyszności; źródło: Adobe

Jak myć truskawki?

Przygotowując truskawki, zwyczajowo najpierw usuwasz z nich szypułki, a potem myjesz je pod bieżącą wodą, prawda? Okazuje się, że to olbrzymi błąd. Po pierwsze, w ten sposób wypłukujesz z owoców niektóre z ich cennych składników odżywczych. Truskawki stają się też wodniste i mocno tracą na smaku. Powinieneś najpierw opłukać owoce i ewentualnie później pozbyć się "ogonków".

Wyrzucanie szypułek jest jednak błędem, ponieważ tak samo jak owoce nie tylko są jadalne, ale też bardzo cenne dla zdrowia. Zawarty w nich chlorofil chroni organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten oczyszcza z toksyn i wyrównuje poziom cukru we krwi. Szypułki truskawek są więc idealne dla diabetyków. Zawarte w nich składniki zbawiennie działają też na cerę. Wygładzają ją oraz niwelują wypryski i trądzik.

Kwiaty i liście truskawek; źródło: Adobe
Kwiaty i liście truskawek; źródło: Adobe

Szypułki z truskawek są wartościowe. Nie wyrzucaj ich!

Warto jeść owoce z szypułkami. A jeśli ten pomysł wydaje ci się nieco przesadzony, możesz przygotować z nich zdrowotny napar. Zalej szypułki truskawek gorącą wodą i pij po przestygnięciu. Taki napar jest pomocny w zapaleniach jamy ustnej. Pomaga też przy dolegliwościach ze strony układu moczowego (w tym kamicy żółciowej). Łagodzi również infekcyjne bóle gardła.

Podobne działanie mają również liście truskawek. Dlatego w sezonie warto przygotować z nich susz, który będziesz mógł wykorzystać jesienią i zimą. Oczywiście istotne, by takie liście pochodziły ze sprawdzonej plantacji, na której uprawa truskawek odbywa się bez użycia chemicznych oprysków. Co warte zapamiętania, świeże liście truskawek pomagają w leczeniu ran i owrzodzeń.

Sprawdź nasz przepis na zieloną szakszukę. Smakuje rewelacyjnie!

Wybrane dla Ciebie

Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie