Zauważyłeś zdeformowane truskawki? Mało kto wie, co jest powodem i czy można je jeść

Zdeformowane truskawki wzbudzają niepokój u wielu ogrodników i konsumentów. Mają dziwne kształty, czasem są twarde, kwaśne i wyglądają, jakby coś je już raz zjadło. Ale czy rzeczywiście są niezdrowe i trzeba je od razu wyrzucać? Dowiedz się, co tak naprawdę oznacza ich zniekształcony wygląd.

Zdeformowane truskawkiZdeformowane truskawki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Truskawki to jeden z najbardziej wyczekiwanych owoców sezonowych, ale ich wygląd nie zawsze spełnia oczekiwania. Nierówny kształt, zielone czubki, brak jędrności to częste objawy deformacji. Wiele osób zastanawia się, co powoduje taki wygląd i czy takie owoce nadają się w ogóle do spożycia. Temat warto rozgryźć raz a dobrze, bo truskawki o nietypowym wyglądzie nie zawsze oznaczają problem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Dlaczego trafiasz na zdeformowane truskawki?

Głównym powodem zniekształcenia truskawek są zmieniki, czyli niewielkie owady. Żerują one na młodych kwiatach i pąkach, wysysając soki z rozwijających się owoców. Efekt? Truskawki nie dojrzewają równomiernie, są twarde, mają dziwny kształt i często zielone zakończenia. Częściej dotyczy to odmian powtarzających owocowanie, np. Selva czy Albion. Deformacje mogą również wynikać z niewłaściwego zapylania, zbyt suchego podłoża czy braku składników odżywczych.

Co robić, gdy w twoim ogrodzie pojawiają się zdeformowane truskawki?

Profilaktyka to podstawa. Warto sadzić truskawki z dala od chwastów, które przyciągają szkodniki. Dobrze sprawdza się towarzystwo roślin je odstraszających, np. aksamitek. W czasie kwitnienia można stosować opryski naturalne, np. na bazie czosnku czy krwawnika, które odstraszają owady bez szkody dla owoców. Regularne sprawdzanie kwiatów i pąków pozwala wcześnie wykryć problem i go ograniczyć.

Czy zdeformowane truskawki można jeść?

Zdeformowane truskawki nie są szkodliwe, choć ich smak pozostawia wiele do życzenia. Są zazwyczaj kwaśniejsze i mniej soczyste, ale nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Jeśli nie ma pleśni ani oznak gnicia, to spokojnie można je jeść. Warto jednak przyjrzeć się całej uprawie i w razie potrzeby zareagować.

Zdeformowane truskawki można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Świetnie nadają się na przetwory, na przykład dżemy, konfitury czy kompoty. Ich kształt i konsystencja nie mają wtedy znaczenia. Sprawdzą się też w koktajlach, bo po zblendowaniu różnice w strukturze znikają, a jak dodasz cukier, słodzik lub miód, to i smak nie będzie aż tak przeszkadzał. Jeśli truskawki są już bardzo zdeformowane, ale nie spleśniałe, można dodać je do kompostu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał