Miksuję truskawki z tym napojem. Dla jelit to ulga, a dla serca wzmocnienie

Sezon na truskawki w pełni, dlatego fajnie jest korzystać z ich dobrodziejstw. Nie musisz robić ciast i deserów, możesz po prostu się nimi objadać lub zrobić specjalny koktajl. Ten napój sprawi, że twoje jelita ci podziękują. Warto go pić regularnie.

Serwatka z truskawkamiSerwatka z truskawkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Serwatka z truskawkami to nie tylko smaczny koktajl, ale także źródło wielu korzyści zdrowotnych. Połączenie tych dwóch składników tworzy napój, który wspomaga układ pokarmowy, sercowo-naczyniowy i dostarcza cennych witamin oraz minerałów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Jak serwatka z truskawkami wpływa na twój organizm?

Połączenie serwatki i świeżych truskawek to nie tylko smaczny napój, ale też solidna porcja zdrowia. Regularne picie takiego koktajlu przynosi wiele korzyści dla organizmu.


Wspiera pracę jelit

Serwatka zawiera naturalne probiotyki, które wspomagają mikroflorę jelitową, łagodzą stany zapalne przewodu pokarmowego i poprawiają trawienie. Truskawki z kolei dostarczają błonnika, który wspiera perystaltykę jelit.

Odciąża wątrobę i nerki

Dzięki zawartości cysteiny, serwatka wspomaga procesy detoksykacyjne. Ułatwia usuwanie toksyn z organizmu i wspiera prawidłowe funkcjonowanie nerek.


Chroni serce i układ krążenia

Truskawki są bogate w antocyjany, które chronią serce i wzmacniają naczynia krwionośne. Serwatka uzupełnia poziom elektrolitów i wspomaga regulację ciśnienia krwi.

Nawadnia i regeneruje

Serwatka zawiera wapń, magnez, potas i sód – to naturalne elektrolity, które nawadniają organizm. Taki napój świetnie sprawdzi się po wysiłku fizycznym jako domowy izotonik.


Wzmacnia odporność

Zarówno serwatka, jak i truskawki zawierają przeciwutleniacze oraz witaminę C, które wspierają odporność i chronią przed infekcjami.


Pomaga w odchudzaniu

Niskokaloryczny, sycący napój wspiera metabolizm i procesy spalania tłuszczu. To dobra opcja dla osób dbających o linię lub szukających zdrowych zamienników słodkich przekąsek.

Serwatka z truskawkami na gorące dni

Skoro już wiesz, co z twoim organizmem robi serwatka z truskawkami, to teraz pora by ją przygotować. Produktów potrzebnych do wykonania tego napoju jest niewiele, bo zawrotne trzy.


Składniki:

  • truskawki,
  • serwatka,
  • opcjonalnie cukier.

Sposób wykonania:

  • Truskawki umyj, pokrój na mniejsze części i przełóż do wysokiego naczynia.
  • Zalej do połowy serwatką, dodaj trochę słodzidła.
  • Zmiksuj koktajl i wypij. Możesz też włożyć do lodówki, by serwatka z truskawkami fajnie się schłodziła.

Serwatkę możesz przygotować samodzielnie w domu. Do tego potrzebujesz tylko mleka i śmietany. Mleko podgrzej do 22-28°C i dodaj 3-4 łyżki śmietany. Napój odstaw na 2 dni w ciepłe miejsce. Wtedy powstanie zsiadłe mleko, które należy podgrzać do momentu, w którym pojawi się twaróg. Miksturę wyrzuć na sito i odsączaj przez całą noc. Płyn przelej do słoika i przechowuj w lodówce. Jest jeszcze jeden sposób, trochę szybszy. Zamiast śmietany użyj cytryny. Mleko podgrzej do 80°C. Dodaj dwie łyżeczki soku z cytryny i delikatnie mieszaj. Przecedź przez sitko.


Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku