Jest napakowany białkiem i witaminami. Robię w 10 sekund, kiedy nie mam rano czasu na smażenie jajecznicy
Nie zawsze chce mi się smażyć jajecznicę, nie mówiąc już o staniu przy gofrownicy. Czasem też i owsianka się przeje. Co w takiej sytuacji robię? Wysokobiałkowy koktajl i to bez odżywki serwatkowej! 10 sekund i mam gotowe śniadanie.
Kocham proste i pożywne posiłki, nad którymi nie muszę się godzinami modlić. A koktajl do takich należy. Możesz do niego wrzucić wszystko: mleko, owoce, jogurty, orzechy, warzywa. Taka mieszanka doda ci energii na cały dzień i sprawdzi się też jako lekka kolacja. Ja często przygotowuję koktajl z 6 składników. Jest napakowany białkiem niczym kulturysta kreatyną. A taki napój robi się w okamgnieniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczarki z boczkiem na imprezową przystawkę. Łatwe i smakowite
Jak zrobić bogaty w białko koktajl?
Główną rolę w tym posiłku gra mój ulubiony jogurt, czyli skyr. Co prawda, w przepisie dietetyka Michała Wrzoska mamy wymieniony jogurt waniliowy, ale ja uważam, że można trochę bardziej zaszaleć i wypróbować różne smaki. Moim faworytem jest słony karmel, ale do tego przepisu najczęściej używam skyru o smaku mango z marakują. Dzięki temu jogurtowi i innym składnikom koktajl ten jest bombą witaminowo-białkową.
Składniki:
- 1/3 paczki mrożonego mango,
- skyr (może być waniliowy lub jakiś owocowy),
- banan,
- 1 łyżeczka masła orzechowego,
- 1 łyżeczka nasion chia,
- 1 szklanka wody kokosowej.
Sposób przygotowania:
- Nie będzie odkryciem Ameryki to, że powinieneś to wszystko ze sobą zblendować. Dlatego fajnie będzie, jeśli mango zaczniesz rozmrażać wcześniej, żeby przestało być twarde jak skała.
Taki koktajl dostarcza nam wielu ważnych i potrzebnych związków odżywczych. Mango i banan to źródło witaminy C i potasu, skyr dostarcza białka oraz probiotyków. Nasiona chia to przede wszystkim błonnik, a masło orzechowe zapewnia nam podaż zdrowych tłuszczów. Została jeszcze woda kokosowa - to świetny produkt do nawadniania i uzupełnienia poziomu elektrolitów.
Dlaczego skyr jest taki dobry?
Napisać, że jest smaczny i zdrowy, to jak nic nie napisać. To świetny produkt dla osób dbających o linię, wręcz obowiązkowy na redukcji (chyba że masz alergię na mleko lub nie tolerujesz laktozy, to musisz go czymś innym zastąpić). Zawiera więcej białka niż zwykły jogurt, dzięki czemu szybciej odczuwamy sytość. Do tego ma niewiele cukru i jest niskotłuszczowy, a całość dopełnia jego gładki, kremowy smak, który wręcz tańczy po podniebieniu. Skyr zawiera też wspierające mikroflorę jelitową probiotyki. Jogurt świetnie komponuje się z owocami i innymi zdrowymi składnikami. Stworzyć z niego możesz na przykład pożywny koktajl, owsiankę, naleśniki lub omlet. Ja jestem ogromną fanką takich rozwiązań, bo nie muszę się męczyć z gotowaniem, smażeniem lub pieczeniem.