Nadziewam, zawijam i zapiekam. Ekspresowy deser robię w kilka minut

Bez długich przygotowań, skomplikowanego przepisu i zbędnego bałaganu. Ten deser z bananami w roli głównej przygotujesz w mgnieniu oka.

SKOMENTUJ

Połączenie bananów z czekoladą to absolutny klasyk. Jeśli dodatkowo zawiniemy całość w chrupiące, listkujące ciasto francuskie, to otrzymamy prosty i smaczny deser. Idealnie sprawdzi się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy lub wpaść mają niespodziewani wcześniej goście.

Banan z czekoladą w cieście francuskim

Ten deser to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Płynna czekolada, słodki banan i chrupiące ciasto to prosta przyjemność dla podniebienia i połączenie różnych tekstur w jednym deserze.

Wystarczy naciąć banany, włożyć do środka kostki czekolady, owinąć ciastem francuskim i upiec. Podczas pieczenia czekolada rozpuszcza się, tworząc pyszne, kremowe nadzienie. Deser można podawać na ciepło, zaraz po upieczeniu, posypany cukrem pudrem. Do szczęścia nie potrzeba wiele, ale jeśli chcesz dodatkowo rozpieścić się porcją słodyczy, podaj ciepłe banany z gałką lodów śmietankowych.

Składniki:

  • 3 banany,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 90 g mlecznej czekolady,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Banany obierz ze skórki. Przy pomocy ostrego, cienkiego noża wydrąż wąskie korytko na środku. Na wideo z przepisem dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Wydrążanie banana
Wydrążanie banana © Pyszności

Krok 2. Mleczną czekoladę roztop w kąpieli wodnej i przełóż do worka cukierniczego. Wypełnij wnętrze bananów. Najłatwiej zrobić to bez żadnych końcówek, bo mogą być za szerokie.

Nadziewanie czekoladą
Nadziewanie czekoladą © Pyszności

Krok 3. Ciasto francuskie pokrój w cienkie, długie pasy i owiń nimi banany. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.

Banany z czekoladą
Banany z czekoladą © Pyszności

Krok 4. Gotowe ciastka podawaj na ciepło. Gdy przestygną, możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Banany w czekoladzie
Banany w czekoladzie © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przed wojną gotowali z nich zupę. Dziś na targu można szukać ze świecą
Przed wojną gotowali z nich zupę. Dziś na targu można szukać ze świecą