Nadziewam, zawijam i zapiekam. Ekspresowy deser robię w kilka minut
Bez długich przygotowań, skomplikowanego przepisu i zbędnego bałaganu. Ten deser z bananami w roli głównej przygotujesz w mgnieniu oka.
Połączenie bananów z czekoladą to absolutny klasyk. Jeśli dodatkowo zawiniemy całość w chrupiące, listkujące ciasto francuskie, to otrzymamy prosty i smaczny deser. Idealnie sprawdzi się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy lub wpaść mają niespodziewani wcześniej goście.
Banan z czekoladą w cieście francuskim
Ten deser to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Płynna czekolada, słodki banan i chrupiące ciasto to prosta przyjemność dla podniebienia i połączenie różnych tekstur w jednym deserze.
Wystarczy naciąć banany, włożyć do środka kostki czekolady, owinąć ciastem francuskim i upiec. Podczas pieczenia czekolada rozpuszcza się, tworząc pyszne, kremowe nadzienie. Deser można podawać na ciepło, zaraz po upieczeniu, posypany cukrem pudrem. Do szczęścia nie potrzeba wiele, ale jeśli chcesz dodatkowo rozpieścić się porcją słodyczy, podaj ciepłe banany z gałką lodów śmietankowych.
Składniki:
- 3 banany,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 90 g mlecznej czekolady,
- 1 jajko do posmarowania,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Banany obierz ze skórki. Przy pomocy ostrego, cienkiego noża wydrąż wąskie korytko na środku. Na wideo z przepisem dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Krok 2. Mleczną czekoladę roztop w kąpieli wodnej i przełóż do worka cukierniczego. Wypełnij wnętrze bananów. Najłatwiej zrobić to bez żadnych końcówek, bo mogą być za szerokie.
Krok 3. Ciasto francuskie pokrój w cienkie, długie pasy i owiń nimi banany. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
Krok 4. Gotowe ciastka podawaj na ciepło. Gdy przestygną, możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!