W maju zawsze robię te pyszne pierogi. Moglibyśmy je jeść cały sezon

Pierogi to nie tylko te ruskie czy z mięsem. Letni owoc wypełni je charakterystycznym, kwaśnym smakiem, który wspaniale kontrastuje z delikatnym ciastem.

Ten owoc świetnie sprawdzi się w pierogachTen owoc świetnie sprawdzi się w pierogach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pierogi z owocami to pyszny przepis na letni obiad. Najczęściej sięgamy po jagody, czasem pod ciastem skrywają się truskawki czy słodki twaróg. Ja stawiam jednak na rabarbar. Soczyste, słodko-kwaśne łodygi świetnie sprawdzą się nie tylko w połączeniu z kruchym ciastem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków

Pierogi z rabarbarem

Pierogi na słodko z dodatkiem rabarbaru szybko rozkochają w sobie miłośników wyrazistych smaków. Rabarbar po ugotowaniu i posłodzeniu staje się miękki, lekko ciągliwy i intensywnie kwaskowaty. Świetnie sprawdzi się w pierogach, wypełniając smakiem delikatne ciasto.

Pierogi na słodko z rabarbarem i sokiem z owoców
Pierogi na słodko z rabarbarem i sokiem z owoców © Adobe Stock | Dmytro Smaglov

Najlepsze pierogi z rabarbarem przygotowuje się w sezonie na rabarbar, czyli od wczesnej wiosny do wczesnego lata. Wtedy jest on najświeższy i ma najlepszy smak. To prawdziwie wiosenno-letnie cudo, które łączy w sobie słodycz i orzeźwiającą kwaskowość.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • woda,
  • 250-300 g rabarbaru,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki bułki tarte,
  • masło,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Na blat przesiej mąkę i uformuj kopczyk.
  2. Zrób na środku wgłębienie, wbij jajko, wlej olej i wymieszaj wszystko, stopniowo dodając wodę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
  3. Odstaw ciasto, aby odpoczęło przez 10-15 minut.
  4. Rabarbar obierz i pokrój drobno.
  5. Posyp bułką tartą i cukrem, wymieszaj. Ilość cukru możesz dopasować do swoich własnych preferencji.
  6. Ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki wytnij koła.
  7. Wykładaj porcje farszu i zalepiaj dobrze brzegi.
  8. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzucaj partiami pierogi.
  9. Gotuj przez około 2-3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

Jak podać pierogi z rabarbarem?

Gotowe pierogi możesz polać masłem lub śmietanką. W lżejszej wersji możesz sięgnąć również po jogurt naturalny. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem lub zwykłym cukrem. Ciekawym uzupełnieniem może być też ciepły sos waniliowy lub mus truskawkowy.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na święta przygotuję to fit ciasto. Pozbawione tony cukru i oleju
Na święta przygotuję to fit ciasto. Pozbawione tony cukru i oleju
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀