W maju zawsze robię te pyszne pierogi. Moglibyśmy je jeść cały sezon

Pierogi to nie tylko te ruskie czy z mięsem. Letni owoc wypełni je charakterystycznym, kwaśnym smakiem, który wspaniale kontrastuje z delikatnym ciastem.

Ten owoc świetnie sprawdzi się w pierogachTen owoc świetnie sprawdzi się w pierogach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pierogi z owocami to pyszny przepis na letni obiad. Najczęściej sięgamy po jagody, czasem pod ciastem skrywają się truskawki czy słodki twaróg. Ja stawiam jednak na rabarbar. Soczyste, słodko-kwaśne łodygi świetnie sprawdzą się nie tylko w połączeniu z kruchym ciastem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków

Pierogi z rabarbarem

Pierogi na słodko z dodatkiem rabarbaru szybko rozkochają w sobie miłośników wyrazistych smaków. Rabarbar po ugotowaniu i posłodzeniu staje się miękki, lekko ciągliwy i intensywnie kwaskowaty. Świetnie sprawdzi się w pierogach, wypełniając smakiem delikatne ciasto.

Pierogi na słodko z rabarbarem i sokiem z owoców
Pierogi na słodko z rabarbarem i sokiem z owoców © Adobe Stock | Dmytro Smaglov

Najlepsze pierogi z rabarbarem przygotowuje się w sezonie na rabarbar, czyli od wczesnej wiosny do wczesnego lata. Wtedy jest on najświeższy i ma najlepszy smak. To prawdziwie wiosenno-letnie cudo, które łączy w sobie słodycz i orzeźwiającą kwaskowość.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • woda,
  • 250-300 g rabarbaru,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki bułki tarte,
  • masło,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Na blat przesiej mąkę i uformuj kopczyk.
  2. Zrób na środku wgłębienie, wbij jajko, wlej olej i wymieszaj wszystko, stopniowo dodając wodę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
  3. Odstaw ciasto, aby odpoczęło przez 10-15 minut.
  4. Rabarbar obierz i pokrój drobno.
  5. Posyp bułką tartą i cukrem, wymieszaj. Ilość cukru możesz dopasować do swoich własnych preferencji.
  6. Ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki wytnij koła.
  7. Wykładaj porcje farszu i zalepiaj dobrze brzegi.
  8. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzucaj partiami pierogi.
  9. Gotuj przez około 2-3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

Jak podać pierogi z rabarbarem?

Gotowe pierogi możesz polać masłem lub śmietanką. W lżejszej wersji możesz sięgnąć również po jogurt naturalny. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem lub zwykłym cukrem. Ciekawym uzupełnieniem może być też ciepły sos waniliowy lub mus truskawkowy.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm