W maju zawsze robię te pyszne pierogi. Moglibyśmy je jeść cały sezon
Pierogi to nie tylko te ruskie czy z mięsem. Letni owoc wypełni je charakterystycznym, kwaśnym smakiem, który wspaniale kontrastuje z delikatnym ciastem.
Pierogi z owocami to pyszny przepis na letni obiad. Najczęściej sięgamy po jagody, czasem pod ciastem skrywają się truskawki czy słodki twaróg. Ja stawiam jednak na rabarbar. Soczyste, słodko-kwaśne łodygi świetnie sprawdzą się nie tylko w połączeniu z kruchym ciastem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Pierogi z rabarbarem
Pierogi na słodko z dodatkiem rabarbaru szybko rozkochają w sobie miłośników wyrazistych smaków. Rabarbar po ugotowaniu i posłodzeniu staje się miękki, lekko ciągliwy i intensywnie kwaskowaty. Świetnie sprawdzi się w pierogach, wypełniając smakiem delikatne ciasto.
Najlepsze pierogi z rabarbarem przygotowuje się w sezonie na rabarbar, czyli od wczesnej wiosny do wczesnego lata. Wtedy jest on najświeższy i ma najlepszy smak. To prawdziwie wiosenno-letnie cudo, które łączy w sobie słodycz i orzeźwiającą kwaskowość.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- woda,
- 250-300 g rabarbaru,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki bułki tarte,
- masło,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Na blat przesiej mąkę i uformuj kopczyk.
- Zrób na środku wgłębienie, wbij jajko, wlej olej i wymieszaj wszystko, stopniowo dodając wodę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
- Odstaw ciasto, aby odpoczęło przez 10-15 minut.
- Rabarbar obierz i pokrój drobno.
- Posyp bułką tartą i cukrem, wymieszaj. Ilość cukru możesz dopasować do swoich własnych preferencji.
- Ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki wytnij koła.
- Wykładaj porcje farszu i zalepiaj dobrze brzegi.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzucaj partiami pierogi.
- Gotuj przez około 2-3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Jak podać pierogi z rabarbarem?
Gotowe pierogi możesz polać masłem lub śmietanką. W lżejszej wersji możesz sięgnąć również po jogurt naturalny. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem lub zwykłym cukrem. Ciekawym uzupełnieniem może być też ciepły sos waniliowy lub mus truskawkowy.