WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

W maju zawsze robię te pyszne pierogi. Moglibyśmy je jeść cały sezon

Pierogi to nie tylko te ruskie czy z mięsem. Letni owoc wypełni je charakterystycznym, kwaśnym smakiem, który wspaniale kontrastuje z delikatnym ciastem.

Ten owoc świetnie sprawdzi się w pierogachTen owoc świetnie sprawdzi się w pierogach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pierogi z owocami to pyszny przepis na letni obiad. Najczęściej sięgamy po jagody, czasem pod ciastem skrywają się truskawki czy słodki twaróg. Ja stawiam jednak na rabarbar. Soczyste, słodko-kwaśne łodygi świetnie sprawdzą się nie tylko w połączeniu z kruchym ciastem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków

Pierogi z rabarbarem

Pierogi na słodko z dodatkiem rabarbaru szybko rozkochają w sobie miłośników wyrazistych smaków. Rabarbar po ugotowaniu i posłodzeniu staje się miękki, lekko ciągliwy i intensywnie kwaskowaty. Świetnie sprawdzi się w pierogach, wypełniając smakiem delikatne ciasto.

Pierogi na słodko z rabarbarem i sokiem z owoców
Pierogi na słodko z rabarbarem i sokiem z owoców © Adobe Stock | Dmytro Smaglov

Najlepsze pierogi z rabarbarem przygotowuje się w sezonie na rabarbar, czyli od wczesnej wiosny do wczesnego lata. Wtedy jest on najświeższy i ma najlepszy smak. To prawdziwie wiosenno-letnie cudo, które łączy w sobie słodycz i orzeźwiającą kwaskowość.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • woda,
  • 250-300 g rabarbaru,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki bułki tarte,
  • masło,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Na blat przesiej mąkę i uformuj kopczyk.
  2. Zrób na środku wgłębienie, wbij jajko, wlej olej i wymieszaj wszystko, stopniowo dodając wodę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
  3. Odstaw ciasto, aby odpoczęło przez 10-15 minut.
  4. Rabarbar obierz i pokrój drobno.
  5. Posyp bułką tartą i cukrem, wymieszaj. Ilość cukru możesz dopasować do swoich własnych preferencji.
  6. Ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki wytnij koła.
  7. Wykładaj porcje farszu i zalepiaj dobrze brzegi.
  8. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzucaj partiami pierogi.
  9. Gotuj przez około 2-3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

Jak podać pierogi z rabarbarem?

Gotowe pierogi możesz polać masłem lub śmietanką. W lżejszej wersji możesz sięgnąć również po jogurt naturalny. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem lub zwykłym cukrem. Ciekawym uzupełnieniem może być też ciepły sos waniliowy lub mus truskawkowy.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze