Większość myśli, że to chwast, a ja robię z niej nawóz i podlewam rabarbar. Rośnie jak szalony
Rabarbar to roślina, która wymaga odpowiedniego nawożenia, aby dobrze rosnąć i dawać smaczne łodygi. Oto jak naturalnie wspomóc jego rozwój.
Rabarbar to wytrzymałe warzywo wieloletnie, które potrzebuje kluczowych składników odżywczych, aby dobrze się rozwijać. Jednym z najważniejszych składników, na które rabarbar szczególnie liczy, jest azot. Ekspertka ogrodnicza z bloga "Homegrown Garden", Katrina, podkreśla, że pokrzywy są doskonałym źródłem azotu i mogą być używane do tworzenia naturalnego nawozu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warstwowe ciasto Morze Czarne
Jak przygotować nawóz z pokrzyw?
Pokrzywy są znane z tego, że ich głębokie korzenie pobierają wiele składników odżywczych z gleby, co czyni je bogatym źródłem azotu.
– Dzięki temu płynny nawóz z pokrzyw doskonale wspomaga wzrost smacznych i dorodnych owoców oraz warzyw o bujnych liściach, a także roślin wymagających dużej ilości składników odzywczych, jak rabarbar, dynie czy kabaczki – wyjaśnia ekspertka.
Aby przygotować nawóz z pokrzyw, załóż rękawice ogrodnicze i ostrożnie zbierz pokrzywy, chwytając je za łodygi. Ważne jest, aby zachować wszystkie liście i łodygi, ale nie korzenie. Katrina zauważa: „Im młodsze pokrzywy, tym lepiej, ale zbierz ich jak najwięcej.”
Po zebraniu odpowiedniej ilości pokrzyw dobrze je zgnieć lub podepcz. Następnie umieść pokrzywy w głębokim garnku lub wiadrze i połóż na nich cegłę lub coś ciężkiego, aby nie unosiły się na powierzchni. Zalej liście wodą (najlepiej deszczówką), pozostawiając trochę miejsca na górze, aby fermentujący płyn mógł się pienić. Przykryj i pozostaw na około trzy do czterech tygodni do fermentacji.
Katrina ostrzega: „Będzie to nieprzyjemnie pachnieć, więc umieść pojemnik z nawozem gdzieś na uboczu”. Po upływie miesiąca rozcieńcz jedną część nawozu w dziesięciu częściach wody, aby podlewać rośliny. Ogrodnicy mogą zostawić pokrzywy na dnie i dodawać wodę oraz więcej pokrzyw przez cały sezon. Jeśli jednak zapach jest zbyt intensywny, odcedź płyn i wrzuć resztki pokrzyw do kompostu.
Źródło: Express