Większość myśli, że to chwast, a ja robię z niej nawóz i podlewam rabarbar. Rośnie jak szalony

Rabarbar to roślina, która wymaga odpowiedniego nawożenia, aby dobrze rosnąć i dawać smaczne łodygi. Oto jak naturalnie wspomóc jego rozwój.

RabarbarRabarbar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rabarbar to wytrzymałe warzywo wieloletnie, które potrzebuje kluczowych składników odżywczych, aby dobrze się rozwijać. Jednym z najważniejszych składników, na które rabarbar szczególnie liczy, jest azot. Ekspertka ogrodnicza z bloga "Homegrown Garden", Katrina, podkreśla, że pokrzywy są doskonałym źródłem azotu i mogą być używane do tworzenia naturalnego nawozu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto Morze Czarne

Jak przygotować nawóz z pokrzyw?

Pokrzywy są znane z tego, że ich głębokie korzenie pobierają wiele składników odżywczych z gleby, co czyni je bogatym źródłem azotu.

– Dzięki temu płynny nawóz z pokrzyw doskonale wspomaga wzrost smacznych i dorodnych owoców oraz warzyw o bujnych liściach, a także roślin wymagających dużej ilości składników odzywczych, jak rabarbar, dynie czy kabaczki – wyjaśnia ekspertka.

Aby przygotować nawóz z pokrzyw, załóż rękawice ogrodnicze i ostrożnie zbierz pokrzywy, chwytając je za łodygi. Ważne jest, aby zachować wszystkie liście i łodygi, ale nie korzenie. Katrina zauważa: „Im młodsze pokrzywy, tym lepiej, ale zbierz ich jak najwięcej.”

Po zebraniu odpowiedniej ilości pokrzyw dobrze je zgnieć lub podepcz. Następnie umieść pokrzywy w głębokim garnku lub wiadrze i połóż na nich cegłę lub coś ciężkiego, aby nie unosiły się na powierzchni. Zalej liście wodą (najlepiej deszczówką), pozostawiając trochę miejsca na górze, aby fermentujący płyn mógł się pienić. Przykryj i pozostaw na około trzy do czterech tygodni do fermentacji.

Katrina ostrzega: „Będzie to nieprzyjemnie pachnieć, więc umieść pojemnik z nawozem gdzieś na uboczu”. Po upływie miesiąca rozcieńcz jedną część nawozu w dziesięciu częściach wody, aby podlewać rośliny. Ogrodnicy mogą zostawić pokrzywy na dnie i dodawać wodę oraz więcej pokrzyw przez cały sezon. Jeśli jednak zapach jest zbyt intensywny, odcedź płyn i wrzuć resztki pokrzyw do kompostu.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi