Od tego ciasta zaczynam sezon na rabarbar. To najlepszy przepis z notatnika mamy
Choć ciasta ze świeżymi owocami możemy piec przez cały rok, to te z rabarbarem są szczególne. Przede wszystkim rabarbar to jednak warzywo, a jego smak jest cierpko-słodki. Według mnie idealnie nadaje się on do wypieków i nadaje im niepowtarzalny charakter.
Przepisów na ciasta z rabarbarem jest mnóstwo. To warzywo jest coraz częściej wykorzystywane do nowoczesnych deserów, zestawiane z przyprawami, jak imbir czy kardamon. Jednak jeśli zależy ci na klasycznym smaku, czyli delikatnym, śmietankowym cieście z warstwą słodko-cierpkiego rabarbaru pod maślaną kruszonką, receptura mojej mamy jest niezawodna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana
Sprawdzony patent na wilgotność
Upieczenie takiego ciasta nie jest pracochłonne, zabiera znacznie mniej czasu niż przygotowanie kruchego z bezą czy drożdżowego. Dlatego można je zrobić nawet w tygodniu, by mieć proste i pyszne ciasto do porannej kawy. Jest nie tylko niezwykle smaczne, ale i długo zachowuje świeżość. Tutaj świetnie sprawdza się patent mojej mamy, by do ciasta użyć oleju i maślanki. Dzięki temu nie traci ono szybko wilgoci, jest lekkie i delikatne.
Jaki rabarbar wybrać do ciasta
Do ciasta wybierz soczyste, jędrne i świeże łodygi rabarbaru. Mogą być zarówno zielone, jaki czerwone. Pokrywa je dość twardą włóknistą skórką. Można ją usuwać, ale nie jest to konieczne.
Ciasto z rabarbarem ze starego przepisu mamy
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąka pszennej tortowej,
- 3/4 szklanki cukru,
- pół szklanki oleju,
- 2 jajka,
- szklanka maślanki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g rabarbaru i łyżka cukru,
- cynamon do smaku.
Kruszonka:
- 30 g masła,
- 30 g cukru,
- 50 g mąki.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar pokrój w kostkę zasyp łyżką cukru, wymieszaj i odstaw. Kiedy puści sok, odlej go.
- Wcześniej przygotuj też kruszonkę. Mąkę połącz z cukrem, potem dodaj zimne masło i dłońmi rozcieraj składniki, by powstały okruszki. Schowaj ją do lodówki.
- Do miski wlej maślankę, dodaje jajka, olej oraz cukier, wymieszaj je trzepaczką lub mikserem bardzo delikatnie.
- Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy. Całość tylko lekko i krótko wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu rozłóż rabarbar wymieszany z cynamonem oraz kruszonkę.
- Ciasto piecz przez ok. 40 minut.