Od tego ciasta zaczynam sezon na rabarbar. To najlepszy przepis z notatnika mamy

Choć ciasta ze świeżymi owocami możemy piec przez cały rok, to te z rabarbarem są szczególne. Przede wszystkim rabarbar to jednak warzywo, a jego smak jest cierpko-słodki. Według mnie idealnie nadaje się on do wypieków i nadaje im niepowtarzalny charakter.

To sprawdzony przepis na ciasto z rabarbaremTo sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Przepisów na ciasta z rabarbarem jest mnóstwo. To warzywo jest coraz częściej wykorzystywane do nowoczesnych deserów, zestawiane z przyprawami, jak imbir czy kardamon. Jednak jeśli zależy ci na klasycznym smaku, czyli delikatnym, śmietankowym cieście z warstwą słodko-cierpkiego rabarbaru pod maślaną kruszonką, receptura mojej mamy jest niezawodna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana

Sprawdzony patent na wilgotność

Upieczenie takiego ciasta nie jest pracochłonne, zabiera znacznie mniej czasu niż przygotowanie kruchego z bezą czy drożdżowego. Dlatego można je zrobić nawet w tygodniu, by mieć proste i pyszne ciasto do porannej kawy. Jest nie tylko niezwykle smaczne, ale i długo zachowuje świeżość. Tutaj świetnie sprawdza się patent mojej mamy, by do ciasta użyć oleju i maślanki. Dzięki temu nie traci ono szybko wilgoci, jest lekkie i delikatne.

Jaki rabarbar wybrać do ciasta

Do ciasta wybierz soczyste, jędrne i świeże łodygi rabarbaru. Mogą być zarówno zielone, jaki czerwone. Pokrywa je dość twardą włóknistą skórką. Można ją usuwać, ale nie jest to konieczne.

Ciasto z rabarbarem ze starego przepisu mamy

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąka pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • szklanka maślanki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g rabarbaru i łyżka cukru,
  • cynamon do smaku.

Kruszonka:

  • 30 g masła,
  • 30 g cukru,
  • 50 g mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar pokrój w kostkę zasyp łyżką cukru, wymieszaj i odstaw. Kiedy puści sok, odlej go.
  2. Wcześniej przygotuj też kruszonkę. Mąkę połącz z cukrem, potem dodaj zimne masło i dłońmi rozcieraj składniki, by powstały okruszki. Schowaj ją do lodówki.
  3. Do miski wlej maślankę, dodaje jajka, olej oraz cukier, wymieszaj je trzepaczką lub mikserem bardzo delikatnie.
  4. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy. Całość tylko lekko i krótko wymieszaj.
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na wierzchu rozłóż rabarbar wymieszany z cynamonem oraz kruszonkę.
  7. Ciasto piecz przez ok. 40 minut.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇