Ciasto z rabarbarem zyska sto procent smaku, kiedy dorzucisz te składniki. Deser jak marzenie
Jakie ciasto upiec na majowe spotkanie? Dla mnie wybór jest oczywisty - z rabarbarem. Uwielbiam jego smak, jednak moi goście, już niekoniecznie. Dlatego postanowiłam pójść na kompromis. Z rabarbaru nie zrezygnowałam, ale dołożyłam do niego składniki, które złagodziły jego kwaśny posmak. Wyszło rewelacyjnie!
05.06.2024 | aktual.: 05.06.2024 18:52
Sezon na desery z rabarbarem rozpoczyna się wiosną i trwa całe lato. Jego słodko-cierpki smak świetnie sprawdza się w ciepłe dni. W dodatku świetnie komponuje się z każdym rodzajem ciasta, a nawet z sernikami. Jednak jak to bywa, nie wszyscy są przekonani do tego warzywa.
Ma sporo zalet
Rabarbar jest zdrowym dodatkiem do wypieków. Podczas pieczenia wytwarzają się w nim cenne polifenole, które działają antynowotworowa. To także bogate źródło błonnika i witaminy C. Dobrze wpływa na perystaltykę jelit. Zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i E, a także potas i magnez. Długo można wymieniać zalety rabarbaru, jednak gdy komuś jego smak nie odpowiada, nic go nie przekona. Chyba że w cieście sprytnie połączymy rabarbar.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przyjemny bilans
Rabarbar świetnie łączy się ze słodkimi owocami, takimi jak truskawki czy maliny. Ciekawym dodatkiem do rabarbaru jest też konfitura z dzikiej róży. Jednak tym razem po raz pierwszy wypróbowałam jabłka i gorzką czekolady. Kawałeczki jabłek sprawiły, że ciasto zyskało jeszcze więcej wilgoci. Czekolada zaś dała mu odrobinę wytrawności, przyjemną goryczkę. Przy tych dodatkach kwaśna nuta rabarbaru była mniej wyczuwalna. Nawet jego przeciwnicy w wypiekach byli zadowoleni. Smaki były idealnie zbilansowane.
Ciasto ucierane z rabarbarem, jabłkami i czekoladą
Składniki:
- 120 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 260 g mąki pszennej,
- 80 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 120 g cukru pudru oraz do podania, opcjonalnie.
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- 1 jabłko,
- 200 g rabarbaru,
- 100 g gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Jabłko obierz ze skórki, wykrój gniazda nasiennie i pokrój je w niewielką kostkę. Rabarbar pokrój na kawałki ok. 2 cm. Czekoladę pokrój drobno.
- Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Miksując, dodawaj jajka, a potem śmietanę. Nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Do masy przesiej mąkę z proszkiem i sodą i zmiksuj. Dodaj przygotowane jabłka, rabarbar i czekoladę.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej formy. Piecz ok. 45-55 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Gdy ciasto wystygnie, możesz posypać je cukrem pudrem.