Ciasto z rabarbarem zyska sto procent smaku, kiedy dorzucisz te składniki. Deser jak marzenie

Jakie ciasto upiec na majowe spotkanie? Dla mnie wybór jest oczywisty - z rabarbarem. Uwielbiam jego smak, jednak moi goście, już niekoniecznie. Dlatego postanowiłam pójść na kompromis. Z rabarbaru nie zrezygnowałam, ale dołożyłam do niego składniki, które złagodziły jego kwaśny posmak. Wyszło rewelacyjnie!

torta, dolce, crostata, frutta, dessert, tradizionale, nonna, pezzo, rabarbaro, prugne, mele, cibo, menta, fatto in casa, crumbleDo rabarbaru można dołożyć kilka dodatków.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Sezon na desery z rabarbarem rozpoczyna się wiosną i trwa całe lato. Jego słodko-cierpki smak świetnie sprawdza się w ciepłe dni. W dodatku świetnie komponuje się z każdym rodzajem ciasta, a nawet z sernikami. Jednak jak to bywa, nie wszyscy są przekonani do tego warzywa.

Ma sporo zalet

Rabarbar jest zdrowym dodatkiem do wypieków. Podczas pieczenia wytwarzają się w nim cenne polifenole, które działają antynowotworowa. To także bogate źródło błonnika i witaminy C. Dobrze wpływa na perystaltykę jelit. Zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i E, a także potas i magnez. Długo można wymieniać zalety rabarbaru, jednak gdy komuś jego smak nie odpowiada, nic go nie przekona. Chyba że w cieście sprytnie połączymy rabarbar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Przyjemny bilans

Rabarbar świetnie łączy się ze słodkimi owocami, takimi jak truskawki czy maliny. Ciekawym dodatkiem do rabarbaru jest też konfitura z dzikiej róży. Jednak tym razem po raz pierwszy wypróbowałam jabłka i gorzką czekolady. Kawałeczki jabłek sprawiły, że ciasto zyskało jeszcze więcej wilgoci. Czekolada zaś dała mu odrobinę wytrawności, przyjemną goryczkę. Przy tych dodatkach kwaśna nuta rabarbaru była mniej wyczuwalna. Nawet jego przeciwnicy w wypiekach byli zadowoleni. Smaki były idealnie zbilansowane.

Ciasto ucierane z rabarbarem, jabłkami i czekoladą

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 260 g mąki pszennej,
  • 80 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 120 g cukru pudru oraz do podania, opcjonalnie.
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • 1 jabłko,
  • 200 g rabarbaru,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko obierz ze skórki, wykrój gniazda nasiennie i pokrój je w niewielką kostkę. Rabarbar pokrój na kawałki ok. 2 cm. Czekoladę pokrój drobno.
  2. Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Miksując, dodawaj jajka, a potem śmietanę. Nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  3. Do masy przesiej mąkę z proszkiem i sodą i zmiksuj. Dodaj przygotowane jabłka, rabarbar i czekoladę.
  4. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy. Piecz ok. 45-55 minut w temperaturze 180 stopni C.
  5. Gdy ciasto wystygnie, możesz posypać je cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser