Ewa Wachowicz przechowuje truskawki tylko w ten sposób. Nie pleśnieją
Zdarzyło ci się wyrzucić truskawki, bo stały się miękkie i pojawiła się na nich pleśń? Lepiej do tego nie dopuszczać i odpowiednio o nie zadbać zaraz po przyniesieniu do domu. To bardzo delikatne owoce i mają swoje wymagania. Ewa Wachowicz ma na nie sprytny sposób.
13.05.2024 13:46
W sezonie truskawki warto kupować nawet codziennie, oczywiście w takich ilościach, by je zjeść czy wykorzystać do potraw. Jednak, gdy zostanie coś na zapas, zadbaj o odpowiednie przechowywanie. Truskawki bardzo szybko się psują, tracą smak, aromat i walory odżywcze.
Na płasko
Truskawki są miękkie, dlatego sprzedawane są w łubiankach czy pudełkach. Przesypywanie ich do torebek to nie jest dobry pomysł, bo szybko się wtedy gniotą. Jednak nawet dobrze zapakowane truskawki, po przyniesieniu do domu, od razu przesyp do płaskiego naczynia. To dobra okazja, by je przebrać i od razu odłożyć te nadpsute czy uszkodzone. Truskawki ułóż tak, by nie naciskały się. Możesz zostawić je w temperaturze pokojowej, a najlepiej na świeżym powietrzu. Nie udało się wszystkich zjeść? Wypróbuj te sposoby, by przedłużyć ich świeżość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z szypułkami
Najprostszy sposób? Włożyć je do lodówki, choć truskawki tracą smak w chłodzie. Dobre miejsce dla nich to dolna szuflada. Nie myj ich przed schowaniem do lodówki, bo wilgoć przyspiesza psucie. Lepiej opłucz owoce je tuż przed zjedzeniem i to bez długiego namaczania. Wystarczy krótka kąpiel na sitku pod bieżącą wodą.
Ewa Wachowicz dodaje jeszcze jedną poradę, by przed włożeniem do lodówki nie pozbawiać truskawek szypułek. Chronią one przed nasiąkaniem. Te delikatne owoce natychmiast wchłaniają wodę jak gąbka, tracą wtedy smak. Dlatego korzystniej usunąć szypułki już po umyciu. Chcesz przechować dłużej już opłukane truskawki? Poukładaj je na płasko, by się nie uszkadzały w płaskim naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Będzie on wchłaniał nadmiar wilgoci. Truskawki przykryj również warstwą papierowego ręcznika.
...