PoradyTruskawki, które tak wyglądają nie nadają się do jedzenia. Inaczej sobie zaszkodzisz

Truskawki, które tak wyglądają nie nadają się do jedzenia. Inaczej sobie zaszkodzisz

Pełnia wiosny i zbliżające się lato kuszą nas nie tylko ciepłymi promieniami słońca, ale również świeżymi owocami i warzywami. Wśród nich królują truskawki - te soczyste i aromatyczne dary natury. Niestety, zdarza się, że po kilku dniach od zakupu na ich powierzchni pojawiają się niepokojące plamki pleśni. Co zrobić w takiej sytuacji?

Jakich truskawek lepiej nie jeść?
Jakich truskawek lepiej nie jeść?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ganna Zelinska

10.05.2024 16:45

Kiedy nadejdzie sezon na soczyste truskawki, cieszymy się ich smakiem i aromatem. Jednak nawet w najświeższych koszykach mogą się znaleźć owoce z pleśnią, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia. Odkryj, dlaczego warto unikać truskawek z widocznymi oznakami pleśni oraz jak zadbać o higienę owoców przed ich spożyciem!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak pozbyć się pestycydów z truskawek?

Najlepszym sposobem na pozbycie się pestycydów z truskawek jest umycie ich w specjalnym roztworze. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 1 litra przefiltrowanej wody
  • ½ szklanki octu (lub 2 łyżeczek kwasku cytrynowego)

Wymieszaj składniki w misce i włóż do niej truskawki z szypułkami. Mocz je przez 2-3 minuty.

Następnie płucz truskawki przez 3-4 minuty w czystej wodzie.

Dodatkowo możesz dodać do wody łyżkę sody oczyszczonej, która pomoże usunąć zanieczyszczenia i bakterie.

Pleśń na truskawkach - co robić?

Zdarza się, że na truskawkach pojawia się pleśń. Nawet jeśli spleśniała tylko jedna sztuka, lepiej wyrzucić wszystkie owoce z tej samej partii. Pleśń produkuje szkodliwe mykotoksyny, które mogą powodować poważne problemy zdrowotne.

Nie należy jeść truskawek z pleśnią, nawet jeśli usuniemy spleśniałą część. Mykotoksyny wnikają w cały owoc i są niewidoczne gołym okiem.

Jak bezpiecznie jeść truskawki?

Aby bezpiecznie jeść truskawki, należy:

  • Kupować truskawki z pewnego źródła.
  • Dokładnie myć truskawki przed jedzeniem.
  • Przechowywać truskawki w lodówce i zjeść je w ciągu 1-2 dni.
  • Wyrzucać truskawki z pleśnią.

Stosując się do tych prostych zasad, możemy cieszyć się pysznym i zdrowym smakiem truskawek bez obaw o zatrucie pokarmowe.

Wybrane dla Ciebie