Najlepszy deser na zimno z mascarpone. Kupne lody się nie umywają

Po pierwszym kęsie tego smakowitego deseru będziesz owładnięty myślą o jego smaku. Od tego wprost nie można się oderwać. A wszystko za sprawą mascarpone, śmietanki i odrobiny świeżych owoców. Ten przepis na pewno przyda ci się na nadchodzące lato!

Deser z mrożonego mascarpone. Najlepszy na latoDeser z mrożonego mascarpone. Najlepszy na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | photocrew

Kiedy wskaźnik termometru przekracza dwadzieścia stopni, wszyscy uznajemy, że sezon na lody właśnie się rozpoczął. Na mieście niczym grzyby po deszczu wyrastają budki, w których możemy skosztować słodkich mieszanek owocowych popularnych producentów. Jeszcze nie tak dawno był to też czas, w którym na ulicach dało się słyszeć charakterystyczną i legendarną melodię furgonetki z lodami. Ale to już było...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Biorąc powyższe pod uwagę, nie powinien nikogo dziwić fakt, że ochota na lody nie mija nam właściwie przez cały sezon wiosenno-letni. A czy zawsze trzeba wychodzić na miasto i wydawać tam po 9 złotych za gałkę? Niekoniecznie! Dzisiaj chcemy ci zaprezentować smakowity deser z mrożonego mascarpone. Te domowe, śmietankowo-kremowe lody to jeden z naszych ulubionych patentów na poczucie się jak na wakacjach we Włoszech... bez kupowania biletów.

Letni deser z mascarpone

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 g śmietanki,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 szklanka owoców: truskawek i borówek.
Deser z mascarpone i śmietanki przygotujesz w kilka chwil
Deser z mascarpone i śmietanki przygotujesz w kilka chwil © Pixabay | pcdazero

Sposób przygotowania:

  1. Serek mascarpone umieść w misie blendera. Dodaj śmietankę, syrop klonowy (oczywiście możesz też użyć zwykłego cukru lub słodzika), esencję waniliową. Całość zmiksuj na gładko.
  2. Owoce umyj, truskawki pozbaw szypułek. Jeśli chcesz, skorzystaj z innych ulubionych letnich darów. Tu możliwości ogranicza tylko i wyłącznie twoja kreatywność. Może jagody? Maliny? Ananas? Daj nam znać, jaki masz na to pomysł!
  3. Owoce pokrój w mniejsze kawałki i wmieszaj w masę. Następnie przelej uzyskaną mieszankę do pojemników i włóż do zamrażarki. Po około 4-5 godzinach w mroźni będzie już na ciebie czekał pyszny deser mascarpone. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej