PrzepisDeseryNajlepszy deser na zimno z mascarpone. Kupne lody się nie umywają

Najlepszy deser na zimno z mascarpone. Kupne lody się nie umywają

Po pierwszym kęsie tego smakowitego deseru będziesz owładnięty myślą o jego smaku. Od tego wprost nie można się oderwać. A wszystko za sprawą mascarpone, śmietanki i odrobiny świeżych owoców. Ten przepis na pewno przyda ci się na nadchodzące lato!

Deser z mrożonego mascarpone. Najlepszy na lato
Deser z mrożonego mascarpone. Najlepszy na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | photocrew

Kiedy wskaźnik termometru przekracza dwadzieścia stopni, wszyscy uznajemy, że sezon na lody właśnie się rozpoczął. Na mieście niczym grzyby po deszczu wyrastają budki, w których możemy skosztować słodkich mieszanek owocowych popularnych producentów. Jeszcze nie tak dawno był to też czas, w którym na ulicach dało się słyszeć charakterystyczną i legendarną melodię furgonetki z lodami. Ale to już było...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Biorąc powyższe pod uwagę, nie powinien nikogo dziwić fakt, że ochota na lody nie mija nam właściwie przez cały sezon wiosenno-letni. A czy zawsze trzeba wychodzić na miasto i wydawać tam po 9 złotych za gałkę? Niekoniecznie! Dzisiaj chcemy ci zaprezentować smakowity deser z mrożonego mascarpone. Te domowe, śmietankowo-kremowe lody to jeden z naszych ulubionych patentów na poczucie się jak na wakacjach we Włoszech... bez kupowania biletów.

Letni deser z mascarpone

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 g śmietanki,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 szklanka owoców: truskawek i borówek.
Deser z mascarpone i śmietanki przygotujesz w kilka chwil
Deser z mascarpone i śmietanki przygotujesz w kilka chwil© Pixabay | pcdazero

Sposób przygotowania:

  1. Serek mascarpone umieść w misie blendera. Dodaj śmietankę, syrop klonowy (oczywiście możesz też użyć zwykłego cukru lub słodzika), esencję waniliową. Całość zmiksuj na gładko.
  2. Owoce umyj, truskawki pozbaw szypułek. Jeśli chcesz, skorzystaj z innych ulubionych letnich darów. Tu możliwości ogranicza tylko i wyłącznie twoja kreatywność. Może jagody? Maliny? Ananas? Daj nam znać, jaki masz na to pomysł!
  3. Owoce pokrój w mniejsze kawałki i wmieszaj w masę. Następnie przelej uzyskaną mieszankę do pojemników i włóż do zamrażarki. Po około 4-5 godzinach w mroźni będzie już na ciebie czekał pyszny deser mascarpone. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
mascarponelodydomowe lody

Wybrane dla Ciebie