Nawet nie wkładaj do lodówki. Stracą wszystkie wartości i cały smak

Cebula, pomidory, marchewka... to tylko niektóre z wielu warzyw i owoców, które z przyzwyczajenia przechowujemy w lodówce. Bez zastanowienia, po powrocie z zakupów wrzucamy je do chłodziarki błędnie przekonani, że niska temperatura pomoże im zachować świeżość na dłuższy czas. Niestety nie wszystkie produkty dobrze znoszą warunki, jakie panują w lodówce.

Czego nie przechowywać w lodówce? Czego nie przechowywać w lodówce?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Generalnie rzecz biorąc, lodówka nie jest odpowiednim miejscem do przechowywania owoców egzotycznych, roślin strączkowych, konserw (oczywiście przed otwarciem), a także oliwy, pieczywa czy kawy i herbaty. Istnieją jednak pewne wyjątki. Na przykład kiwi można przechowywać w lodówce, a olej lniany, mimo że znajduje się na półce w chłodziarce, nie straci swoich właściwości. Co więcej, przechowywanie go w chłodzie przedłuży jego trwałość. Przyjrzyjmy się bliżej, co warto wiedzieć na temat przechowywania owoców i warzyw.

Dla jakich warzyw lodówka nie jest odpowiednim miejscem?

W ziemniakach przechowywanych w lodówce skrobia może ulec przemianie w cukier, co z kolei wpływa na ich smak i teksturę. Aby uniknąć tego niepożądanego efektu, ziemniaki powinny być przechowywane w suchym, chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

Podobnie jak ziemniaki, cebula również może ulec zmianom pod wpływem niskich temperatur. W przypadku cebuli niska temperatura sprawi, że warzywo stanie się miękkie i szybciej zacznie się psuć. Cebulę najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym miejscu, na przykład w spiżarni.

Czosnek może stracić swoje właściwości pod wpływem niskich temperatur. Przechowywanie czosnku w lodówce może spowodować, że stanie się wilgotny, straci smak i zacznie kiełkować. Dlatego czosnek powinien być przechowywany w spiżarni lub innym zaciemnionym miejscu.

Czego nie przechowywać w lodówce?
Czego nie przechowywać w lodówce? © Pixabay

Pomidory to kolejny produkt, który może stracić swoje właściwości pod wpływem niskich temperatur. Niska temperatura może spowodować, że stracą swój smak i konsystencję, dlatego powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

Bazylia, podobnie jak inne zioła, może stracić swój aromat i zacząć chłonąć zapachy innych produktów przechowywanych w lodówce. Najlepiej więc trzymać ją na zewnątrz w pojemniku z zimną wodą. Bakłażan może stać się miękki i stracić swój smak i konsystencję pod wpływem niskich temperatur dlatego powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej. Podobnie dynia i kabaczki, a także marchew i papryka.

Jakich owoców nie powinno się trzymać w lodówce?

Banany nie powinny być przechowywane w lodówce, szczególnie jeśli są jeszcze niedojrzałe. Kiedy jednak banan osiągnie odpowiedni stopień dojrzałości, warto go przenieść do lodówki, aby zahamować dalsze procesy dojrzewania. Należy jednak pamiętać, że banany wytwarzają etylen, gaz, który przyspiesza proces dojrzewania, a co za tym idzie, może przyspieszyć psucie się innych warzyw i owoców przechowywanych w pobliżu. Aby zminimalizować emisję etylenu i opóźnić proces dojrzewania bananów, warto zawinąć je w folię.

Awokado, choć dojrzewa w temperaturze pokojowej, po osiągnięciu odpowiedniego stopnia dojrzałości może być przechowywane w lodówce. Ananasy można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne. Warto jednak zauważyć, że temperatura lodówki może wpłynąć na smak i konsystencję ananasa.

Mango to kolejne owoce, które powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, aby osiągnąć odpowiedni stopień dojrzałości. Brzoskwinie i nektarynki, mimo że można je przechowywać w lodówce, lepiej jest trzymać je w temperaturze pokojowej, aby nie straciły smaku i aromatu.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy