Ewa Wachowicz nie dodaje ziemniaków do zupy kalafiorowej. Serwuje ją z nietypowym dodatkiem

Zupa kalafiorowa to jedno z tych dań, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. W każdym domu przygotowywało się ją nieco inaczej, jednak propozycja Ewy Wachowicz jest naprawdę zaskakująca. Na próżno szukać w niej... ziemniaków.

Zupa kalafiorowa z przepisu Ewy Wachowicz to hit tej wiosny.Zupa kalafiorowa z przepisu Ewy Wachowicz to hit tej wiosny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | marysckin

Sezon na kalafior czas start! To właśnie teraz smakuje najlepiej. Nie może zabraknąć go w naszym wiosennym menu. Warzywo można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak zupa kalafiorowa to ponadczasowa klasyka, która nigdy się nie nudzi. Kalafiorowa z przepisu Ewy Wachowicz zaskakuje wyjątkowym smakiem. Wszystko przez nietypowy dodatek, który nadaje jej wyjątkowej lekkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Zupa kalafiorowa z przepisu Ewy Wachowicz to hit. Nie ma w niej ziemniaków

Słodka, słona, kremowa i mocno warzywna. Z odrobiną śmietany i toną koperku. Zupa kalafiorowa to smak wiosny na talerzu. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest niezwykle aromatyczna i delikatna. Najczęściej podaje się ją z ziemniakami, jednak Ewa Wachowicz przygotowuje ją nieco inaczej.

Prowadząca "Ewa gotuje" zastąpiła je grysikiem z jajka i kaszy manny. Pominęła też śmietanę czy jogurt. Dzięki temu zupa jest lekka i zarazem sycąca. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 10 minut. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w garnku, a kiedy zmiękną, należy dodać do nich przygotowany wcześniej grysik. W zupie nie ma mięsa czy śmietany, dlatego też pokochają ją wegetarianie i miłośnicy kuchni roślinnej.

Zupa kalafiorowa wg Ewy Wachowicz - przepis

Składniki:

  • 1/2 świeżego kalafiora,
  • 1/2 selera,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • biała część pora,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • sól,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 1 jajko,
  • szklanka kaszy manny.


Przygotowanie:

  1. Kaszę manną wysyp na stolnicę. Zrób z niej kopczyk, a na środku zostaw dołeczek. Wbij do niego jajko, a całość wyrób na gładkie ciasto.
  2. Seler, marchew i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Pora umyj, osusz i pokrój w plasterki. Wszystkie składniki umieść w głębokim garnku i dodaj do nich liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i posiekany czosnek. Całość zalej wodą i gotuj przez 20 minut.
  3. W międzyczasie umyj kalafior i podziel go na różyczki. Wrzuć go do gotującej się zupy i gotuj ok. 15 minut, aby nie stracił jędrności.
  4. Pod koniec gotowania zetrzyj grysik do zupy. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
  5. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯