Ewa Wachowicz nie dodaje ziemniaków do zupy kalafiorowej. Serwuje ją z nietypowym dodatkiem
Zupa kalafiorowa to jedno z tych dań, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. W każdym domu przygotowywało się ją nieco inaczej, jednak propozycja Ewy Wachowicz jest naprawdę zaskakująca. Na próżno szukać w niej... ziemniaków.
06.05.2024 | aktual.: 11.05.2024 18:12
Sezon na kalafior czas start! To właśnie teraz smakuje najlepiej. Nie może zabraknąć go w naszym wiosennym menu. Warzywo można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak zupa kalafiorowa to ponadczasowa klasyka, która nigdy się nie nudzi. Kalafiorowa z przepisu Ewy Wachowicz zaskakuje wyjątkowym smakiem. Wszystko przez nietypowy dodatek, który nadaje jej wyjątkowej lekkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa kalafiorowa z przepisu Ewy Wachowicz to hit. Nie ma w niej ziemniaków
Słodka, słona, kremowa i mocno warzywna. Z odrobiną śmietany i toną koperku. Zupa kalafiorowa to smak wiosny na talerzu. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest niezwykle aromatyczna i delikatna. Najczęściej podaje się ją z ziemniakami, jednak Ewa Wachowicz przygotowuje ją nieco inaczej.
Prowadząca "Ewa gotuje" zastąpiła je grysikiem z jajka i kaszy manny. Pominęła też śmietanę czy jogurt. Dzięki temu zupa jest lekka i zarazem sycąca. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 10 minut. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w garnku, a kiedy zmiękną, należy dodać do nich przygotowany wcześniej grysik. W zupie nie ma mięsa czy śmietany, dlatego też pokochają ją wegetarianie i miłośnicy kuchni roślinnej.
Zupa kalafiorowa wg Ewy Wachowicz - przepis
Składniki:
- 1/2 świeżego kalafiora,
- 1/2 selera,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- biała część pora,
- 3 ziarenka pieprzu,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- sól,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- 1 jajko,
- szklanka kaszy manny.
Przygotowanie:
- Kaszę manną wysyp na stolnicę. Zrób z niej kopczyk, a na środku zostaw dołeczek. Wbij do niego jajko, a całość wyrób na gładkie ciasto.
- Seler, marchew i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Pora umyj, osusz i pokrój w plasterki. Wszystkie składniki umieść w głębokim garnku i dodaj do nich liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i posiekany czosnek. Całość zalej wodą i gotuj przez 20 minut.
- W międzyczasie umyj kalafior i podziel go na różyczki. Wrzuć go do gotującej się zupy i gotuj ok. 15 minut, aby nie stracił jędrności.
- Pod koniec gotowania zetrzyj grysik do zupy. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Podawaj z posiekanym koperkiem.