Gospodynie na Kujawach robią kwaśnego klopsa. Ta zupa to regionalny hit

Słyszałeś kiedyś o "kwaśnym klopsie"? To prosta i sycąca zupa przygotowywana głównie na Kujawach i Pomorzu. To jedno z dań, które zasługuje na to, aby usłyszała o nim cała Polska.

To jedna z najpopularniejszych zup na Kujawach.To jedna z najpopularniejszych zup na Kujawach.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Kujawy i Pomorze to malowniczy region, który słynie z niezwykłych widoków, zabytków i... kuchni. To właśnie tutaj wynaleziono pierniki, kluski kładzione czy kontrowersyjną czerninę. Jest jednak jeszcze jedna potrawa, która w pełni zasługuje na większy rozgłos. To kwaśny klops, czyli prosta i sycąca zupa na bazie mięsa i jarzyn. W smaku przypomina coś pomiędzy krupnikiem a kwaśnicą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Kuchnia Kujaw i Pomorza

Kuchnia Kujaw i Pomorza jest prosta, smaczna i sycąca. Widać w niej wyraźny wpływ kuchni Mazowsza czy Wielkopolski. Większość dań bazuje na warzywach korzeniowych, drobiu i kiszonkach. Zakwaszanie wytrawnych potraw jest typowe dla tego regionu. Mieszkańcy używają do tego zakwasu żytniego, octu bądź soku z kiszonych ogórków czy kapusty.

Mówiąc o kuchni kujawsko-pomorskiej nie można nie wspomnieć o słynnym na całą Polskę pierniku toruńskim, miodowych nalewkach czy rogalach barcińskich. Jak można się domyśleć, rogale barcińskie są inspirowane kultowymi rogalami marcińskimi, jednak różnią się nadzieniem. W wersji kujawsko-pomorskiej biały mak zastępuje się mielonymi migdałami.

W sezonie wiosennym na Kujawach przygotowuje się kwaskową zupę z rabarbaru, którą doprawia się śmietanką i cynamonem. W pozostałe miesiące jada się zacierkę kraszoną czy wspomniany kwaśny klops. Sercem tej zupy są klopsy oraz wyjątkowy, wyczuwalnie kwaskowy wywar. To wyjątkowe danie, które zasługuje na większe uznanie. Większość potrzebnych składników z pewnością masz już w domu.

Kwaśny klops — przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego),
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 duże jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 8 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 5 łyżek śmietany,
  • łyżka mąki,
  • łyżka octu,
  • łyżka majeranku.

Przygotowanie:

  1. Mięso wymieszaj z jajkiem i kaszą manną. Dopraw je solą i pieprzem. Uformuj z niego niewielkie kulki przypominające klopsy.
  2. Warzywa umyj i obierz. Pietruszkę zetrzyj na tarce. Ziemniaki i marchewkę pokrój w niewielką kostkę.
  3. Wlej bulion do garnka. Dodaj do niego warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i klopsiki. Wstaw garnek na gaz i doprowadź do wrzenia.
  4. Gotuj zupę przez 20 minut.
  5. Pod koniec gotowania przygotuj zaprawę ze śmietany. Zmieszaj ze sobą ocet, śmietanę, mąkę i majeranek. Dodaj do nich łyżkę wazową wrzącej zupy, a następnie wlej zaprawę do garnka. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
  6. Podawaj z pajdą dobrego chleba.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy