Do piernika dodaję to warzywo. Dzięki niemu jest niesamowicie wilgotny

Aromatyczny i miękki piernik przygotowuję tuż przed świętami. Nie musi odczekać, gotowy jest już od razu po upieczeniu. Dodatek startej marchewki sprawia, że jest wilgotne i mięciutkie, a samo warzywo jest niemal niewyczuwalne.

PiernikPiernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Marchewkowy piernik to świetny przepis dla spóźnialskich - gotowy jest w kilka chwil i bliscy nie domyślą się, że nie jest to tradycyjny przepis. Gotowe ciasto można przełożyć powidłami, chociaż smakuje dobrze również bez żadnych dodatków. Jesienią to ciasto zdecydowanie deklasuje chlebki bananowe, babki i inne proste wypieki. Korzenny zapach wypełnia cały dom i sprawia, że wszyscy z utęsknieniem wypatrują przez szybę piekarnika, czy deser jest już gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealnie miękki, puszysty i wilgotny makowiec w świątecznym wydaniu. A to wszystko zasługa jednego dodatku

Piernik z marchewką

O tym, że marchewka sprawdzi się świetnie w ciastach wiadomo nie od dziś - ciasto marchewkowe bije rekordy popularności. W pierniku nie jest jednak tak oczywista, ale jej dodatek zdecydowanie robi robotę. Ciasto jest miękkie i pyszne. Chociaż kojarzy się przede wszystkim ze Świętami, to warto piec je cały rok. W połączeniu z kubkiem gorącej herbaty, kawy lub kakao smakuje po prostu bajecznie.

Piernik to jeden z obowiązkowych deseró na święta
Biedronka piernik © Adobe Stock

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1-2 łyżki przyprawy korzennej,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru, u mnie trzcinowy,
  • 1 i 1/2 szklanki oleju,
  • 4 jajka,
  • 300 g startej marchewki,
  • powidła.

Polewa:

  • 100 g masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • 80 g cukru,
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i kakao. Mieszam, aby składniki się połączyły.
  2. W misie miksera umieszczam jajka i cukier. Miksuję na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta i jasna, a cukier całkowicie się rozpuści (około 7-10 minut).
  3. Następnie cienkim strumieniem wlewam olej, cały czas miksując. Na koniec dodaję startą marchewkę i miksuję jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą.
  4. Do miski ze składnikami mokrymi dodaję przesiane składniki suche. Mieszam łyżką, tylko do połączenia. Ciasto powinno być gładkie i lejące.
  5. Ciasto przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 21x32 cm.
  6. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu studzę ciasto na kratce. Następnie kroję je na dwa blaty i przekładam powidłami.
  8. W rondelku umieszczam masło, mleko oraz cukier. Podgrzewam na niewielkim ogniu, do rozpuszczenia.
  9. Dodaję kakao, mieszam rózgą do połączenia. 
  10. Gotową polewą dekoruję przełożony piernik.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku