Do piernika dodaję to warzywo. Dzięki niemu jest niesamowicie wilgotny
Aromatyczny i miękki piernik przygotowuję tuż przed świętami. Nie musi odczekać, gotowy jest już od razu po upieczeniu. Dodatek startej marchewki sprawia, że jest wilgotne i mięciutkie, a samo warzywo jest niemal niewyczuwalne.
18.12.2023 18:57
Marchewkowy piernik to świetny przepis dla spóźnialskich - gotowy jest w kilka chwil i bliscy nie domyślą się, że nie jest to tradycyjny przepis. Gotowe ciasto można przełożyć powidłami, chociaż smakuje dobrze również bez żadnych dodatków. Jesienią to ciasto zdecydowanie deklasuje chlebki bananowe, babki i inne proste wypieki. Korzenny zapach wypełnia cały dom i sprawia, że wszyscy z utęsknieniem wypatrują przez szybę piekarnika, czy deser jest już gotowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Piernik z marchewką
O tym, że marchewka sprawdzi się świetnie w ciastach wiadomo nie od dziś - ciasto marchewkowe bije rekordy popularności. W pierniku nie jest jednak tak oczywista, ale jej dodatek zdecydowanie robi robotę. Ciasto jest miękkie i pyszne. Chociaż kojarzy się przede wszystkim ze Świętami, to warto piec je cały rok. W połączeniu z kubkiem gorącej herbaty, kawy lub kakao smakuje po prostu bajecznie.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1-2 łyżki przyprawy korzennej,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru, u mnie trzcinowy,
- 1 i 1/2 szklanki oleju,
- 4 jajka,
- 300 g startej marchewki,
- powidła.
Polewa:
- 100 g masła,
- 2 łyżki mleka,
- 80 g cukru,
- 2-3 łyżki ciemnego kakao.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i kakao. Mieszam, aby składniki się połączyły.
- W misie miksera umieszczam jajka i cukier. Miksuję na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta i jasna, a cukier całkowicie się rozpuści (około 7-10 minut).
- Następnie cienkim strumieniem wlewam olej, cały czas miksując. Na koniec dodaję startą marchewkę i miksuję jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą.
- Do miski ze składnikami mokrymi dodaję przesiane składniki suche. Mieszam łyżką, tylko do połączenia. Ciasto powinno być gładkie i lejące.
- Ciasto przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 21x32 cm.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu studzę ciasto na kratce. Następnie kroję je na dwa blaty i przekładam powidłami.
- W rondelku umieszczam masło, mleko oraz cukier. Podgrzewam na niewielkim ogniu, do rozpuszczenia.
- Dodaję kakao, mieszam rózgą do połączenia.
- Gotową polewą dekoruję przełożony piernik.