PrzepisSzybkie ciastoDo piernika dodaję to warzywo. Dzięki niemu jest niesamowicie wilgotny

Do piernika dodaję to warzywo. Dzięki niemu jest niesamowicie wilgotny

Aromatyczny i miękki piernik przygotowuję tuż przed świętami. Nie musi odczekać, gotowy jest już od razu po upieczeniu. Dodatek startej marchewki sprawia, że jest wilgotne i mięciutkie, a samo warzywo jest niemal niewyczuwalne.

Piernik
Piernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.12.2023 18:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Marchewkowy piernik to świetny przepis dla spóźnialskich - gotowy jest w kilka chwil i bliscy nie domyślą się, że nie jest to tradycyjny przepis. Gotowe ciasto można przełożyć powidłami, chociaż smakuje dobrze również bez żadnych dodatków. Jesienią to ciasto zdecydowanie deklasuje chlebki bananowe, babki i inne proste wypieki. Korzenny zapach wypełnia cały dom i sprawia, że wszyscy z utęsknieniem wypatrują przez szybę piekarnika, czy deser jest już gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piernik z marchewką

O tym, że marchewka sprawdzi się świetnie w ciastach wiadomo nie od dziś - ciasto marchewkowe bije rekordy popularności. W pierniku nie jest jednak tak oczywista, ale jej dodatek zdecydowanie robi robotę. Ciasto jest miękkie i pyszne. Chociaż kojarzy się przede wszystkim ze Świętami, to warto piec je cały rok. W połączeniu z kubkiem gorącej herbaty, kawy lub kakao smakuje po prostu bajecznie.

Biedronka piernik
Biedronka piernik© Adobe Stock

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1-2 łyżki przyprawy korzennej,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru, u mnie trzcinowy,
  • 1 i 1/2 szklanki oleju,
  • 4 jajka,
  • 300 g startej marchewki,
  • powidła.

Polewa:

  • 100 g masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • 80 g cukru,
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i kakao. Mieszam, aby składniki się połączyły.
  2. W misie miksera umieszczam jajka i cukier. Miksuję na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta i jasna, a cukier całkowicie się rozpuści (około 7-10 minut).
  3. Następnie cienkim strumieniem wlewam olej, cały czas miksując. Na koniec dodaję startą marchewkę i miksuję jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą.
  4. Do miski ze składnikami mokrymi dodaję przesiane składniki suche. Mieszam łyżką, tylko do połączenia. Ciasto powinno być gładkie i lejące.
  5. Ciasto przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 21x32 cm.
  6. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu studzę ciasto na kratce. Następnie kroję je na dwa blaty i przekładam powidłami.
  8. W rondelku umieszczam masło, mleko oraz cukier. Podgrzewam na niewielkim ogniu, do rozpuszczenia.
  9. Dodaję kakao, mieszam rózgą do połączenia. 
  10. Gotową polewą dekoruję przełożony piernik.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl