Jest najzdrowszym ciastem bożonarodzeniowym. Jedz, by mieć serce jak dzwon i zdrowe kości

Piernik to nie tylko pyszny, ale i zdrowy wypiek. Zawiera przyprawy korzenne, które wspierają zdrowie serca, kości i układu odpornościowego. Jak przygotować zdrowy piernik?

Świąteczny stół z przekąskamiŚwiąteczny stół z przekąskami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zeynap
Marcin Michałowski

Święta Bożego Narodzenia bez piernika to jak zima bez śniegu - trudno to sobie wyobrazić. Ten aromatyczny i korzenny wypiek nie tylko rozpieszcza podniebienia, ale również kusi swoimi prozdrowotnymi właściwościami. Dlatego warto poznać tajemnice najzdrowszego ciasta bożonarodzeniowego, które nie tylko uświetni świąteczny stół, ale zadba o zdrowie serca i kości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choinka twarożkowa. Idealna przekąska na święta Bożego Narodzenia

Krótka historia piernika

Piernik to nieodłączna część świątecznego stołu, zarówno w Polsce, jak i w innych krajach. Pierwsze wzmianki o miodowym wypieku pochodzą już ze starożytnego Rzymu, choć niestety, przepis z tamtych czasów zaginął. Piernik powrócił do historii w średniowieczu, a jego współczesna receptura, prawdopodobnie inspirowana przez Holandię, jest popularna na całym świecie.

W Polsce pierwszy przepis na piernik datuje się na 1725 r., choć ciekawostką jest, że znalazł się on w księdze medycznej, a nie kulinarnym zapisie. Piernik wówczas był sprzedawany w aptekach jako remedium na niestrawność i przeziębienia. Nazwa "piernik" wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny," oznaczającego pieprzny, nawiązującego do charakterystycznego, pikantnego smaku.

Piernik – właściwości prozdrowotne

Piernik zawdzięcza swoje właściwości prozdrowotne obecności przypraw korzennych, takich jak cynamon, imbir, kardamon, goździki i anyż.

  • Cynamon jest bogaty w antyoksydanty, które chronią organizm przed uszkodzeniami wywoływanymi wolnymi rodnikami.
  • Imbir ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pomaga również w trawieniu i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca.
  • Kardamon jest źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi.
  • Goździki mają właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne.
  • Anyż działa rozkurczowo i pomaga w łagodzeniu bólów brzucha.

Piernik jest również dobrym źródłem żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Piernik może więc pomóc nam w:

  • wsparciu trawienia,
  • zwalczaniu stanów zapalnych,
  • uregulowaniu poziomu cukru we krwi,
  • wzmocnieniu układu odpornościowego,
  • poprawie nastroju.

Oczywiście, jak każdy deser, piernik nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach. Jednakże, spożywany w rozsądnych porcjach, może być zdrowym dodatkiem do naszej świątecznej diety.

Jak odchudzić piernik?

Jeśli chcemy, aby piernik był jeszcze zdrowszy, możemy zastosować kilka prostych trików, które pozwolą obniżyć jego kaloryczność:

  • Użyj brązowego lub kokosowego cukru zamiast białego. Brązowy cukier zawiera więcej składników odżywczych, takich jak magnez, żelazo i potas. Kokosowy cukier jest natomiast bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie.
  • Dodaj do piernika przyprawy korzenne, takie jak cynamon, goździki imbir i gałkę muszkatołową. Przyprawy korzenne nie tylko wzbogacą smak piernika, ale również zmniejszą jego kaloryczność.
  • Zamiast białej mąki pszennej użyj mąki migdałowej. Mąka migdałowa jest bardzo sycąca, co zmniejszy ryzyko przejedzenia.
  • Masło wymienić na olej kokosowy. Olej kokosowy jest zdrowszym tłuszczem niż masło.

Kupując piernik lub pierniczki, warto poszukać w składzie białej mąki pełnoziarnistej lub mąki gryczanej. Mąki te są zdrowsze niż mąka pszenna i mają niższy indeks glikemiczny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej