Żona Lewandowskiego robi pierniczki inaczej niż wszyscy. Najbardziej zaskakuje jedna rzecz
Anna Lewandowska już od wielu lat jest na bakier ze spożywaniem glutenu — to wiemy wszyscy. Pytanie brzmi: jak w takim razie żona popularnego piłkarza przygotowuje świąteczne pierniczki? A może zupełnie rezygnuje z tej tradycyjnej potrawy? Spokojnie, to przecież nie wchodzi w grę...
10.12.2023 11:57
Nie jest specjalną przesadą uznanie, że Anna Lewandowska stała się w Polsce prawdziwym symbolem diety bezglutenowej. Sprzeciw gwiazdy wobec pszenicy nie jest jednak wynikiem mody, lecz przemyślanej, popartej analizą wielu badań naukowych decyzji. Na swoim portalu internetowym Lewandowska opowiadała o tym w ten sposób:
Nietolerancja glutenu to jedna z najczęściej występujących nadwrażliwości pokarmowych. Warto pamiętać, że osoby zdrowe, u których nie stwierdzono chorób glutenozależnych bądź nietolerancji nie muszą zupełnie rezygnować z glutenu, ale już do rezygnacji z pszenicy naprawdę zachęcam.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na późniejszym etapie swojego "manifestu" Anna Lewandowska wytłumaczyła, że w dzisiejszych czasach szczepy pszenicy są mocno modyfikowane, a ich aktywne składniki stają się przyczyną chorób trzewnych i nietolerancji. Z tego też powodu bizneswoman stanowczo odradza korzystania z pszenicy.
Teraz możesz już się domyślić, że przepis na pierniczki świąteczne żony Roberta Lewandowskiego z całą pewnością nie zawiera klasycznej mąki pszennej. Czego zamiast niej użyła polska sportsmenka? Mała podpowiedź: w przepisie główne role gra gryka i owies. Ale nie tylko, bo są tam jeszcze liczne przyprawy. Zobacz recepturę i daj nam znać, jak ci się podoba!
Pierniczki świąteczne z przepisu Anny Lewandowskiej
Składniki:
- 80 g masła klarowanego,
- 3/4 szklanki mąki owsianej,
- 1/2 szklanki mąki gryczanej,
- 1,5 łyżki pomieszanych przypraw: cynamon, kardamon, imbir, wanilia, goździki, gałka muszkatołowa lub gotowa przyprawa do piernika,
- szczypta soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 6 łyżek miodu lub syropu z agawy,
- 2 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
- Masło klarowane rozpuść. Wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami pierniczków. Zagnieć z nich ciasto, owiń je papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na około 40 minut.
- Następnie wyjmij masę z chłodziarki, rozwałkuj i wykrój z niej pierniki. Piecz przez 10 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Smacznego!