PrzepisBoże NarodzenieŻona Lewandowskiego robi pierniczki inaczej niż wszyscy. Najbardziej zaskakuje jedna rzecz

Żona Lewandowskiego robi pierniczki inaczej niż wszyscy. Najbardziej zaskakuje jedna rzecz

Anna Lewandowska ma autorski sposób na pierniczki. Oczywiście bezglutenowy
Anna Lewandowska ma autorski sposób na pierniczki. Oczywiście bezglutenowy
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Anna Lewandowska, yrabota
10.12.2023 11:57

Anna Lewandowska już od wielu lat jest na bakier ze spożywaniem glutenu — to wiemy wszyscy. Pytanie brzmi: jak w takim razie żona popularnego piłkarza przygotowuje świąteczne pierniczki? A może zupełnie rezygnuje z tej tradycyjnej potrawy? Spokojnie, to przecież nie wchodzi w grę...

Nie jest specjalną przesadą uznanie, że Anna Lewandowska stała się w Polsce prawdziwym symbolem diety bezglutenowej. Sprzeciw gwiazdy wobec pszenicy nie jest jednak wynikiem mody, lecz przemyślanej, popartej analizą wielu badań naukowych decyzji. Na swoim portalu internetowym Lewandowska opowiadała o tym w ten sposób:

Nietolerancja glutenu to jedna z najczęściej występujących nadwrażliwości pokarmowych. Warto pamiętać, że osoby zdrowe, u których nie stwierdzono chorób glutenozależnych bądź nietolerancji nie muszą zupełnie rezygnować z glutenu, ale już do rezygnacji z pszenicy naprawdę zachęcam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na późniejszym etapie swojego "manifestu" Anna Lewandowska wytłumaczyła, że w dzisiejszych czasach szczepy pszenicy są mocno modyfikowane, a ich aktywne składniki stają się przyczyną chorób trzewnych i nietolerancji. Z tego też powodu bizneswoman stanowczo odradza korzystania z pszenicy.

Teraz możesz już się domyślić, że przepis na pierniczki świąteczne żony Roberta Lewandowskiego z całą pewnością nie zawiera klasycznej mąki pszennej. Czego zamiast niej użyła polska sportsmenka? Mała podpowiedź: w przepisie główne role gra gryka i owies. Ale nie tylko, bo są tam jeszcze liczne przyprawy. Zobacz recepturę i daj nam znać, jak ci się podoba!

Anna Lewandowska używa w przepisie na pierniczki świąteczne mąki gryczanej i owsianej
Anna Lewandowska używa w przepisie na pierniczki świąteczne mąki gryczanej i owsianej© Canva | fascinadora

Pierniczki świąteczne z przepisu Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 80 g masła klarowanego,
  • 3/4 szklanki mąki owsianej,
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej,
  • 1,5 łyżki pomieszanych przypraw: cynamon, kardamon, imbir, wanilia, goździki, gałka muszkatołowa lub gotowa przyprawa do piernika,
  • szczypta soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek miodu lub syropu z agawy,
  • 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Masło klarowane rozpuść. Wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami pierniczków. Zagnieć z nich ciasto, owiń je papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na około 40 minut.
  2. Następnie wyjmij masę z chłodziarki, rozwałkuj i wykrój z niej pierniki. Piecz przez 10 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także