Żona Lewandowskiego robi pierniczki inaczej niż wszyscy. Najbardziej zaskakuje jedna rzecz

Anna Lewandowska już od wielu lat jest na bakier ze spożywaniem glutenu — to wiemy wszyscy. Pytanie brzmi: jak w takim razie żona popularnego piłkarza przygotowuje świąteczne pierniczki? A może zupełnie rezygnuje z tej tradycyjnej potrawy? Spokojnie, to przecież nie wchodzi w grę...

Anna Lewandowska ma autorski sposób na pierniczki. Oczywiście bezglutenowyAnna Lewandowska ma autorski sposób na pierniczki. Oczywiście bezglutenowy
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Anna Lewandowska, yrabota

Nie jest specjalną przesadą uznanie, że Anna Lewandowska stała się w Polsce prawdziwym symbolem diety bezglutenowej. Sprzeciw gwiazdy wobec pszenicy nie jest jednak wynikiem mody, lecz przemyślanej, popartej analizą wielu badań naukowych decyzji. Na swoim portalu internetowym Lewandowska opowiadała o tym w ten sposób:

Nietolerancja glutenu to jedna z najczęściej występujących nadwrażliwości pokarmowych. Warto pamiętać, że osoby zdrowe, u których nie stwierdzono chorób glutenozależnych bądź nietolerancji nie muszą zupełnie rezygnować z glutenu, ale już do rezygnacji z pszenicy naprawdę zachęcam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj dla ukochanej osoby śniadanie w uroczym wydaniu. Na pewno będzie zachwycona!

Na późniejszym etapie swojego "manifestu" Anna Lewandowska wytłumaczyła, że w dzisiejszych czasach szczepy pszenicy są mocno modyfikowane, a ich aktywne składniki stają się przyczyną chorób trzewnych i nietolerancji. Z tego też powodu bizneswoman stanowczo odradza korzystania z pszenicy.

Teraz możesz już się domyślić, że przepis na pierniczki świąteczne żony Roberta Lewandowskiego z całą pewnością nie zawiera klasycznej mąki pszennej. Czego zamiast niej użyła polska sportsmenka? Mała podpowiedź: w przepisie główne role gra gryka i owies. Ale nie tylko, bo są tam jeszcze liczne przyprawy. Zobacz recepturę i daj nam znać, jak ci się podoba!

Anna Lewandowska używa w przepisie na pierniczki świąteczne mąki gryczanej i owsianej
Anna Lewandowska używa w przepisie na pierniczki świąteczne mąki gryczanej i owsianej © Canva | fascinadora

Pierniczki świąteczne z przepisu Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 80 g masła klarowanego,
  • 3/4 szklanki mąki owsianej,
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej,
  • 1,5 łyżki pomieszanych przypraw: cynamon, kardamon, imbir, wanilia, goździki, gałka muszkatołowa lub gotowa przyprawa do piernika,
  • szczypta soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek miodu lub syropu z agawy,
  • 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Masło klarowane rozpuść. Wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami pierniczków. Zagnieć z nich ciasto, owiń je papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na około 40 minut.
  2. Następnie wyjmij masę z chłodziarki, rozwałkuj i wykrój z niej pierniki. Piecz przez 10 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat