Wiśniowa Grażyna zrobi furorę. Wszystkie kuzynki będą zazdrosne o ten szybki i pyszny przepis
Delikatny, śmietankowy krem, mięciutkie biszkopty i dla przełamania smaku soczyste, ale lekko cierpkie wiśnie... taki deser nie przejdzie bez echa na świątecznym stole. Żeby go zrobić nawet nie musisz włączać piekarnika, wystarczy niespełna pół godziny i będzie gotowe.
Nie łatwo się domyślić, że inspiracją dla ciasta wiśniowa Grażyna było klasyczne tiramisu. Do obu tych deserów używa się bowiem biszkoptów oraz przygotowuje krem na bazie mascarpone. Te włoskie akcenty sprawiają, że ciasto jest lekkie, ale jednocześnie kremowe. Naprawdę trudno odłożyć łyżeczkę i nie poprosić o dokładkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą
Jakich wiśni użyć do deseru?
Ciasto wiśniowa Grażyna ma szansę stać się hitem na świątecznym stole. Delikatne, niezwykle smaczne i z kwaskowatym akcentem. Chodzi o wiśnie. To owoce dla smakoszy. Nie mają słodyczy truskawek, ale lekko wytrawny i cierpki posmak. Daje to ciekawy kontrast smakowy w połączeniu z kremem na bazie mascarpone i śmietany. Na świeże wiśnie trzeba jeszcze trochę poczekać, ale te z kompotu czy z syropu, też się sprawdzą. Jeśli robisz latem takie przetwory, to dobra okazja, by je wykorzystać. Trzeba tylko pamiętać o tym, by przed wyłożeniem owoców na ciasto dobrze je odsączyć. Można to zrobić tuż przed podaniem deseru.
Dlaczego warto jeść wiśnie?
To pyszne owoce, które są bogate w cenne składniki odżywcze. Zawierają silne przeciwutleniacze, zwłaszcza antocyjany, które pomagają neutralizować wolne rodniki i mogą wspierać pracę serca oraz układ krążenia. Mają również właściwości przeciwzapalne i mogą łagodzić objawy stresu oksydacyjnego w organizmie. Są bogate w witaminy, minerały i błonnik.
Wiśniowa Grażyna
Składniki:
- 3 opakowania biszkoptów,
- 150 g mleka zagęszczonego bez cukru.
Na krem:
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 250 g serka mascarpone,
- cukier puder do smaku,
- cukier waniliowy do smaku,
- opcjonalnie: śmietanfix.
Dodatkowo:
- słoiczek wiśni w syropie lub wiśnie z kompotu.
Sposób przygotowania:
- Biszkopty namocz w mleku zagęszczonym, a następnie wyłóż nimi dno blachy.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem, stopniowo wmiksuj serek mascarpone. Pod koniec dodaj cukier do smaku oraz śmietanfix.
- Krem wyłóż na biszkopty. Rozłóż kolejną warstwę kremu i tak aż do wyczerpania składników buduj warstwy.
- Na wierzchu ciasta rozłóż odsączone wiśnie z zalewy.