Już nie piekę zwykłych biszkoptów. Stawiam na miodowy, bo jest wilgotniejszy

Biszkopt z dodatkiem miodu jest tak pyszny, że nadaje się jako samodzielny deser. Wystarczy podać go z owocami. A jeśli przełożysz go kremem, to już będzie prawdziwe mistrzostwo smaków.

Do ciasta biszkoptowego warto dodać odrobię octuMiód to dobry dodatek do biszkoptu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Biszkopt miodowy to idealna podstawa do tortów i innych ciast z kremem. Dzięki dodatkowi miodu zyskuje nowy, wyjątkowy smak. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych biszkoptów, ponieważ jego struktura jest bardziej zwarta i wilgotna, dlatego nie wymaga on dodatkowego nasączania.

Inspiracja z Japonii

Skąd pomysł na miodowy biszkopt? Inspiracją do tego przepisu było japońska kasutera. Ciasto, znane również jako castella, to tradycyjny wypiek biszkoptowy. Jego receptura znana jest w kraju Kwitnącej Wiśni od XVI wieku, przybyła wraz z Portugalczykami. Teraz kasutera jest bardzo popularna. Japończycy na jej bazie przygotowują desery albo podają samodzielnie. Mogą ją kupić w każdym supermarkecie lub przygotować w domu. My mamy tylko tę drugą opcję. Przepis na szczęście jest bardzo prosty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki zebra gotowe w kilka chwil. Porcje jeszcze smaczniejsze niż ciasto

Ważny jest dodatek miodu

Za wyjątkowym smakiem tego ciasta biszkoptowego odpowiada oczywiście miód. Znamy wiele innych wypieków, w których odgrywa on ważną rolę, choćby piernik czy miodownik. Ten biszkopt nie wymaga użycia żadnych środków spulchniających. Puszystą konsystencję zapewnia mu piana z białek, którą łączy się z pozostałymi składnikami. Trzeba jednak robić to stopniowo.

Biszkopt miodowy

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 130 g drobnego cukru,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 50 ml mleka,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W niedużym garnuszku rozgrzej mleko i dodaj miód, aby stał się płynny.
  2. Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj na jasną, puszystą masę razem z połową cukru, dodaj przesiane mąki, mleko z miodem i połącz składniki przy pomocy miksera.
  3. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę wraz z pozostałym cukrem. Połącz ze sobą obie masy, stopniowo dodając pianę z białek i mieszając całość łyżką, aby ciasto pozostało puszyste.
  4. Powstałą masę wlej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, bez natłuszczania blaszki.
  5. Piecz biszkopt w 170 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty