To ciasto bez pieczenia nie ma sobie równych. Połączenie słodkiej Nutelli i kwaśnych owoców to hit
Choć na polskie truskawki jeszcze trzeba poczekać, sezon na desery z tymi owocami można już zacząć. Te z importu również się do tego nadają. A to ciasto jest tak pyszne, że nie ma co czekać do maja. Warto je zrobić choćby już na święta.
Ciasta z galaretką i truskawkami kojarzą ci się z latem? Sezon na nie można zacząć już teraz. Na straganach i w dyskontach pojawiły się owoce, które idealnie nadają się do takich deserów. Zwłaszcza te z Grecji mają słodki smak i są trwałe. W galaretce będą się długo pięknie prezentować, bo długo nie rozmiękają.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą
Ciasto podbija kubki smakowe
Galaretka i truskawki to zgrana para. Nawet bez żadnych dodatków mogą być świetnym deserem, ale gdy jeszcze dodamy posmak czekolady i śmietanki, brzmi jak marzenie. Zestawienie smaków w tym cieście robi wrażenie. Warstwy są trzy, ale doskonale skomponowane. Słodka czekolada, kwaskowate owoce, delikatna śmietanka podbijają kubki smakowe. Spora też w tym zasługa galaretki, która nie bez powodu jest często wykorzystywana w wiosennych i letnich słodkościach. Zawsze dodaje świeżości.
Obejdzie się bez pieczenia
Masz już zaplanowane wypieki na Wielkanoc? Dołóż do listy jeszcze ten deser. Piekarnik w jego przypadku nie będzie potrzebny, zrobisz go szybko. Nie grożą tu żadne wpadki, z tym przepisem poradzą sobie nawet początkujący. A spektakularny efekt gwarantowany. Nikt nie odmowi dokładki.
Ciasto bez pieczenia z truskawkowa galaretką
Składniki:
Na spód:
- 300 g herbatników,
- 350 g kremu czekoladowego typu Nutella.
Na warstwę śmietankową:
- 1 galaretka truskawkowa,
- 250 ml wrzątku,
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
- 400 g jogurtu greckiego.
Na warstwę galaretkową:
- 2 galaretki truskawkowe,
- ok. 600 ml wrzątku,
- 400-450 g świeżych truskawek.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od warstwy galaretkowej. Truskawki umyj, osusz. Większe możesz przekroić na mniejsze kawałki. Dwie galaretki rozpuść w 600 ml wody i odstaw.
- Warstwa czekoladowa: herbatniki rozkrusz w blenderze, dodaj krem czekoladowy i wymieszaj. Masę wyłóż na spód formy.
- Warstwa śmietankowa: zacznij od rozpuszczenia galaretki. Odstaw ją do ostygnięcia i zacznij ubijać śmietankę.
- Do ubitej śmietanki dodaj jogurt, a potem cienką strużką tężejącą galaretkę nie przerywając miksowania.
- Masę śmietankową wyłóż na przygotowany spód. Wstaw formę do lodówki.
- Kiedy masa stężeje ułóż na niej przygotowane truskawki.
- Całość zalej tężejącą galaretką.
- Ciasto schładzaj w lodówce przez kilka godzin.