PrzepisProste przepisyTo ciasto bez pieczenia nie ma sobie równych. Połączenie słodkiej Nutelli i kwaśnych owoców to hit

To ciasto bez pieczenia nie ma sobie równych. Połączenie słodkiej Nutelli i kwaśnych owoców to hit

Choć na polskie truskawki jeszcze trzeba poczekać, sezon na desery z tymi owocami można już zacząć. Te z importu również się do tego nadają. A to ciasto jest tak pyszne, że nie ma co czekać do maja. Warto je zrobić choćby już na święta.

Warstwowe ciasto Filadelfia
Warstwowe ciasto Filadelfia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasta z galaretką i truskawkami kojarzą ci się z latem? Sezon na nie można zacząć już teraz. Na straganach i w dyskontach pojawiły się owoce, które idealnie nadają się do takich deserów. Zwłaszcza te z Grecji mają słodki smak i są trwałe. W galaretce będą się długo pięknie prezentować, bo długo nie rozmiękają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Ciasto podbija kubki smakowe

Galaretka i truskawki to zgrana para. Nawet bez żadnych dodatków mogą być świetnym deserem, ale gdy jeszcze dodamy posmak czekolady i śmietanki, brzmi jak marzenie. Zestawienie smaków w tym cieście robi wrażenie. Warstwy są trzy, ale doskonale skomponowane. Słodka czekolada, kwaskowate owoce, delikatna śmietanka podbijają kubki smakowe. Spora też w tym zasługa galaretki, która nie bez powodu jest często wykorzystywana w wiosennych i letnich słodkościach. Zawsze dodaje świeżości.

Obejdzie się bez pieczenia

Masz już zaplanowane wypieki na Wielkanoc? Dołóż do listy jeszcze ten deser. Piekarnik w jego przypadku nie będzie potrzebny, zrobisz go szybko. Nie grożą tu żadne wpadki, z tym przepisem poradzą sobie nawet początkujący. A spektakularny efekt gwarantowany. Nikt nie odmowi dokładki.

Ciasto bez pieczenia z truskawkowa galaretką

Składniki:

Na spód:

  • 300 g herbatników,
  • 350 g kremu czekoladowego typu Nutella.

Na warstwę śmietankową:

  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 250 ml wrzątku,
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
  • 400 g jogurtu greckiego.

Na warstwę galaretkową:

  • 2 galaretki truskawkowe,
  • ok. 600 ml wrzątku,
  • 400-450 g świeżych truskawek.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od warstwy galaretkowej. Truskawki umyj, osusz. Większe możesz przekroić na mniejsze kawałki. Dwie galaretki rozpuść w 600 ml wody i odstaw.
  2. Warstwa czekoladowa: herbatniki rozkrusz w blenderze, dodaj krem czekoladowy i wymieszaj. Masę wyłóż na spód formy.
  3. Warstwa śmietankowa: zacznij od rozpuszczenia galaretki. Odstaw ją do ostygnięcia i zacznij ubijać śmietankę.
  4. Do ubitej śmietanki dodaj jogurt, a potem cienką strużką tężejącą galaretkę nie przerywając miksowania.
  5. Masę śmietankową wyłóż na przygotowany spód. Wstaw formę do lodówki.
  6. Kiedy masa stężeje ułóż na niej przygotowane truskawki.
  7. Całość zalej tężejącą galaretką.
  8. Ciasto schładzaj w lodówce przez kilka godzin.
truskawkiciasto bez pieczeniadeser

Wybrane dla Ciebie