Bez kawy i amaretto. Takim tiramisu będą zajadać się nawet dzieci

Na straganach pojawiły się truskawki z importu. Choć smakiem nie dorównują naszym, to jednak do deserów świetnie się nadają, zwłaszcza te pochodzące z Grecji. Właśnie te owoce zainspirowały mnie do przygotowania tiramisu w trochę innej wersji.

Tiramisu w owocowej wersji smakuje doskonaleTiramisu w owocowej wersji smakuje doskonale
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zdobył olbrzymią popularność. Nic dziwnego, bo jest pyszny i doskonale skomponowany. Delikatna masa na bazie mascarpone i warstwa biszkoptów nasączonych w kawie z dodatkiem likieru migdałowego amaretto... niewielu potrafi się mu oprzeć. Oprócz licznych zalet, ma chyba tylko jedną wadę. Nie nadaje się dla dzieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Tiramisu - co to za deser?

Kiedy ostatnio miała mnie odwiedzić znajoma z małą córeczką, zastanawiałam się, jaki deser dla nich przygotować. Wiedziałam, że obie uwielbiają kuchnię włoską. Słynie ona z doskonałych past, pizzy, ale też deserów. Wśród nich jest słynne tiramisu, które można zjeść chyba w każdej restauracji specjalizującej się w daniach z Italii. Jednak wśród składników tego deseru jest mocna kawa i likier amaretto, które dla dzieci nie są wskazane. Kiedy zobaczyłam na straganie greckie truskawki w dobrej cenie, pomyślałam, że to świetny trop. Tiramisu z owocowym twistem nie może się nie udać i nie smakować.

Truskawki pasują do tiramisu.

Do mojego deseru użyłam dwóch rodzajów truskawek. Świeże, greckie owoce są idealne do dekoracji. Wyróżnia je to, że są słodkie i aromatyczne, ale też dość twarde więc długo wyglądają idealnie rozłożone na wierzchu ciasta. Są trwałe i mają mało soku. Natomiast do namaczania biszkoptów przygotowałam syrop z truskawek mrożonych. Takie połączenie świetnie się sprawdziło w tym deserze. Choć uwielbiam posmak kawy w tiramisu, to przyznaję, że truskawkowy aromat też świetnie komponuje się z kremem na bazie mascarpone. Deser jest zdecydowanie bardziej orzeźwiający.

Truskawkowe tiramisu

Składniki:

  • 250 g świeżych truskawek,
  • 400 g mrożonych truskawek,
  • 750 g mascarpone,
  • 5 żółtek,
  • 6 łyżek cukru,
  • sok z cytryny do smaku,
  • cukier puder do smaku,
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów (najlepiej specjalnych do tiramisu).

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podgrzewaj mrożone truskawki, dodaj do nich pół szklanki wody oraz łyżkę cukru. Kiedy staną się miękkie, zblenduj je.
  2. Świeże truskawki umyj, pokrój na mniejsze części. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cukrem pudrem.
  3. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  4. Dodaj do niej mascarpone, wymieszaj na gładki krem.
  5. Biszkopty namaczaj w syropie truskawkowym i układaj na dnie formy.
  6. Przykryj je warstwą kremu i ułóż ponownie namoczone biszkopty. Powtarzaj do wykończenia składników.
  7. Na wierzchu rozprowadź krem. Deser udekoruj świeżymi truskawkami.
  8. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przed wojną gotowali z nich zupę. Dziś na targu można szukać ze świecą
Przed wojną gotowali z nich zupę. Dziś na targu można szukać ze świecą