Bez kawy i amaretto. Takim tiramisu będą zajadać się nawet dzieci
Na straganach pojawiły się truskawki z importu. Choć smakiem nie dorównują naszym, to jednak do deserów świetnie się nadają, zwłaszcza te pochodzące z Grecji. Właśnie te owoce zainspirowały mnie do przygotowania tiramisu w trochę innej wersji.
Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zdobył olbrzymią popularność. Nic dziwnego, bo jest pyszny i doskonale skomponowany. Delikatna masa na bazie mascarpone i warstwa biszkoptów nasączonych w kawie z dodatkiem likieru migdałowego amaretto... niewielu potrafi się mu oprzeć. Oprócz licznych zalet, ma chyba tylko jedną wadę. Nie nadaje się dla dzieci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
Tiramisu - co to za deser?
Kiedy ostatnio miała mnie odwiedzić znajoma z małą córeczką, zastanawiałam się, jaki deser dla nich przygotować. Wiedziałam, że obie uwielbiają kuchnię włoską. Słynie ona z doskonałych past, pizzy, ale też deserów. Wśród nich jest słynne tiramisu, które można zjeść chyba w każdej restauracji specjalizującej się w daniach z Italii. Jednak wśród składników tego deseru jest mocna kawa i likier amaretto, które dla dzieci nie są wskazane. Kiedy zobaczyłam na straganie greckie truskawki w dobrej cenie, pomyślałam, że to świetny trop. Tiramisu z owocowym twistem nie może się nie udać i nie smakować.
Truskawki pasują do tiramisu.
Do mojego deseru użyłam dwóch rodzajów truskawek. Świeże, greckie owoce są idealne do dekoracji. Wyróżnia je to, że są słodkie i aromatyczne, ale też dość twarde więc długo wyglądają idealnie rozłożone na wierzchu ciasta. Są trwałe i mają mało soku. Natomiast do namaczania biszkoptów przygotowałam syrop z truskawek mrożonych. Takie połączenie świetnie się sprawdziło w tym deserze. Choć uwielbiam posmak kawy w tiramisu, to przyznaję, że truskawkowy aromat też świetnie komponuje się z kremem na bazie mascarpone. Deser jest zdecydowanie bardziej orzeźwiający.
Truskawkowe tiramisu
Składniki:
- 250 g świeżych truskawek,
- 400 g mrożonych truskawek,
- 750 g mascarpone,
- 5 żółtek,
- 6 łyżek cukru,
- sok z cytryny do smaku,
- cukier puder do smaku,
- 2 paczki podłużnych biszkoptów (najlepiej specjalnych do tiramisu).
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzewaj mrożone truskawki, dodaj do nich pół szklanki wody oraz łyżkę cukru. Kiedy staną się miękkie, zblenduj je.
- Świeże truskawki umyj, pokrój na mniejsze części. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cukrem pudrem.
- Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Dodaj do niej mascarpone, wymieszaj na gładki krem.
- Biszkopty namaczaj w syropie truskawkowym i układaj na dnie formy.
- Przykryj je warstwą kremu i ułóż ponownie namoczone biszkopty. Powtarzaj do wykończenia składników.
- Na wierzchu rozprowadź krem. Deser udekoruj świeżymi truskawkami.
- Deser wstaw na kilka godzin do lodówki.