Na ostatnią chwilę robię babkę z włoskim serem. Wychodzi mięciutka i pulchna jak chmurka

Kiedy dostaję telefon, że za godzinę wpaść mają goście, szybko wyciągam miski i robię pyszne ciasto. Zwykła babka z niecodziennym dodatkiem sprawia, że wszyscy rozpływają się w zachwytach.

Pyszna babka z dodatkiem serkaPyszna babka z dodatkiem serka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż babka kojarzy się najmocniej ze Świętami Wielkanocnymi, to w moim domu pojawia się znacznie częściej. Zamiast jednak baby marmurkowej czy cytrynowej, wybieram najczęściej tę z dodatkiem włoskiego serka mascarpone. Ten niecodzienny w przypadku babki składniki sprawia, że mięciutkie ciasto wręcz rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Babka z mascarpone

Mascarpone to w deserach żadna nowość. Najczęściej trafia do kremów lub klasycznego, włoskiego tiramisu. W tym przypadku jednak ląduje w cieście do babki. Nie jest to zabieg przypadkowy - kremowy, dość tłusty serek nadaje jej wilgotność. Ciasto jest mięciutkie i delikatne. Daleko mu do suchych, kruszących się babek.

Ta babka wyjdzie każdemu
Ta babka wyjdzie każdemu © Adobe Stock

Żeby dodać jeszcze więcej smaku, do babki z mascarpone dodaję pomarańczowy akcent. Dodaje to świeżości i lekkości, idealnie na wiosnę. Z tym przepisem na ciasto poradzi sobie każdy, nawet jeśli do tej pory jego przygoda z wypiekami ograniczała się do odwiedzenia pobliskiej cukierni.

Składniki:

  • 150 g masła.
  • 5 jajek.
  • 200 g drobnego cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 pomarańcza,
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  1. Do rondelka przełóż masło i roztop je. Odstaw do wystudzenia.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj, aż powstanie puszysta, jasna masa. Zajmuje to ok. 5 minut.
  3. Do ubitych jajek dodaj mąkę pszenną, wsyp proszek do pieczenia oraz wlej roztopione masło.
  4. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do masy.
  5. Całość wymieszaj delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników.
  6. Powstałą masę przelej do keksówki lub formy do babek wysmarowanej masłem i oprószone mąką.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 45-50 minut.
  8. Upieczoną babkę odstaw do wystudzenia.

Gdy babka przestygnie, możesz ją odpowiedni udekorować. Polej ją lukrem, oprósz cukrem pudrem lub przygotuj ulubioną polewę z czekolady. Ja najbardziej lubię połączenie polewy z białej czekolady i posypki z liofilizowanych malin. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku