PrzepisCiastaNa ostatnią chwilę robię babkę z włoskim serem. Wychodzi mięciutka i pulchna jak chmurka

Na ostatnią chwilę robię babkę z włoskim serem. Wychodzi mięciutka i pulchna jak chmurka

Kiedy dostaję telefon, że za godzinę wpaść mają goście, szybko wyciągam miski i robię pyszne ciasto. Zwykła babka z niecodziennym dodatkiem sprawia, że wszyscy rozpływają się w zachwytach.

Pyszna babka z dodatkiem serka
Pyszna babka z dodatkiem serka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż babka kojarzy się najmocniej ze Świętami Wielkanocnymi, to w moim domu pojawia się znacznie częściej. Zamiast jednak baby marmurkowej czy cytrynowej, wybieram najczęściej tę z dodatkiem włoskiego serka mascarpone. Ten niecodzienny w przypadku babki składniki sprawia, że mięciutkie ciasto wręcz rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Babka z mascarpone

Mascarpone to w deserach żadna nowość. Najczęściej trafia do kremów lub klasycznego, włoskiego tiramisu. W tym przypadku jednak ląduje w cieście do babki. Nie jest to zabieg przypadkowy - kremowy, dość tłusty serek nadaje jej wilgotność. Ciasto jest mięciutkie i delikatne. Daleko mu do suchych, kruszących się babek.

Ta babka wyjdzie każdemu
Ta babka wyjdzie każdemu© Adobe Stock

Żeby dodać jeszcze więcej smaku, do babki z mascarpone dodaję pomarańczowy akcent. Dodaje to świeżości i lekkości, idealnie na wiosnę. Z tym przepisem na ciasto poradzi sobie każdy, nawet jeśli do tej pory jego przygoda z wypiekami ograniczała się do odwiedzenia pobliskiej cukierni.

Składniki:

  • 150 g masła.
  • 5 jajek.
  • 200 g drobnego cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 pomarańcza,
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  1. Do rondelka przełóż masło i roztop je. Odstaw do wystudzenia.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj, aż powstanie puszysta, jasna masa. Zajmuje to ok. 5 minut.
  3. Do ubitych jajek dodaj mąkę pszenną, wsyp proszek do pieczenia oraz wlej roztopione masło.
  4. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do masy.
  5. Całość wymieszaj delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników.
  6. Powstałą masę przelej do keksówki lub formy do babek wysmarowanej masłem i oprószone mąką.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 45-50 minut.
  8. Upieczoną babkę odstaw do wystudzenia.

Gdy babka przestygnie, możesz ją odpowiedni udekorować. Polej ją lukrem, oprósz cukrem pudrem lub przygotuj ulubioną polewę z czekolady. Ja najbardziej lubię połączenie polewy z białej czekolady i posypki z liofilizowanych malin. Smacznego!

przepisbabkaproste ciasto

Wybrane dla Ciebie