Na ostatnią chwilę robię babkę z włoskim serem. Wychodzi mięciutka i pulchna jak chmurka
Kiedy dostaję telefon, że za godzinę wpaść mają goście, szybko wyciągam miski i robię pyszne ciasto. Zwykła babka z niecodziennym dodatkiem sprawia, że wszyscy rozpływają się w zachwytach.
Chociaż babka kojarzy się najmocniej ze Świętami Wielkanocnymi, to w moim domu pojawia się znacznie częściej. Zamiast jednak baby marmurkowej czy cytrynowej, wybieram najczęściej tę z dodatkiem włoskiego serka mascarpone. Ten niecodzienny w przypadku babki składniki sprawia, że mięciutkie ciasto wręcz rozpływa się w ustach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach
Babka z mascarpone
Mascarpone to w deserach żadna nowość. Najczęściej trafia do kremów lub klasycznego, włoskiego tiramisu. W tym przypadku jednak ląduje w cieście do babki. Nie jest to zabieg przypadkowy - kremowy, dość tłusty serek nadaje jej wilgotność. Ciasto jest mięciutkie i delikatne. Daleko mu do suchych, kruszących się babek.
Żeby dodać jeszcze więcej smaku, do babki z mascarpone dodaję pomarańczowy akcent. Dodaje to świeżości i lekkości, idealnie na wiosnę. Z tym przepisem na ciasto poradzi sobie każdy, nawet jeśli do tej pory jego przygoda z wypiekami ograniczała się do odwiedzenia pobliskiej cukierni.
Składniki:
- 150 g masła.
- 5 jajek.
- 200 g drobnego cukru,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 pomarańcza,
- 300 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Do rondelka przełóż masło i roztop je. Odstaw do wystudzenia.
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj, aż powstanie puszysta, jasna masa. Zajmuje to ok. 5 minut.
- Do ubitych jajek dodaj mąkę pszenną, wsyp proszek do pieczenia oraz wlej roztopione masło.
- Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do masy.
- Całość wymieszaj delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników.
- Powstałą masę przelej do keksówki lub formy do babek wysmarowanej masłem i oprószone mąką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 45-50 minut.
- Upieczoną babkę odstaw do wystudzenia.
Gdy babka przestygnie, możesz ją odpowiedni udekorować. Polej ją lukrem, oprósz cukrem pudrem lub przygotuj ulubioną polewę z czekolady. Ja najbardziej lubię połączenie polewy z białej czekolady i posypki z liofilizowanych malin. Smacznego!