Na ostatnią chwilę robię babkę z włoskim serem. Wychodzi mięciutka i pulchna jak chmurka

Kiedy dostaję telefon, że za godzinę wpaść mają goście, szybko wyciągam miski i robię pyszne ciasto. Zwykła babka z niecodziennym dodatkiem sprawia, że wszyscy rozpływają się w zachwytach.

Pyszna babka z dodatkiem serkaPyszna babka z dodatkiem serka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż babka kojarzy się najmocniej ze Świętami Wielkanocnymi, to w moim domu pojawia się znacznie częściej. Zamiast jednak baby marmurkowej czy cytrynowej, wybieram najczęściej tę z dodatkiem włoskiego serka mascarpone. Ten niecodzienny w przypadku babki składniki sprawia, że mięciutkie ciasto wręcz rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Babka z mascarpone

Mascarpone to w deserach żadna nowość. Najczęściej trafia do kremów lub klasycznego, włoskiego tiramisu. W tym przypadku jednak ląduje w cieście do babki. Nie jest to zabieg przypadkowy - kremowy, dość tłusty serek nadaje jej wilgotność. Ciasto jest mięciutkie i delikatne. Daleko mu do suchych, kruszących się babek.

Ta babka wyjdzie każdemu
Ta babka wyjdzie każdemu © Adobe Stock

Żeby dodać jeszcze więcej smaku, do babki z mascarpone dodaję pomarańczowy akcent. Dodaje to świeżości i lekkości, idealnie na wiosnę. Z tym przepisem na ciasto poradzi sobie każdy, nawet jeśli do tej pory jego przygoda z wypiekami ograniczała się do odwiedzenia pobliskiej cukierni.

Składniki:

  • 150 g masła.
  • 5 jajek.
  • 200 g drobnego cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 pomarańcza,
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  1. Do rondelka przełóż masło i roztop je. Odstaw do wystudzenia.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj, aż powstanie puszysta, jasna masa. Zajmuje to ok. 5 minut.
  3. Do ubitych jajek dodaj mąkę pszenną, wsyp proszek do pieczenia oraz wlej roztopione masło.
  4. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do masy.
  5. Całość wymieszaj delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników.
  6. Powstałą masę przelej do keksówki lub formy do babek wysmarowanej masłem i oprószone mąką.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 45-50 minut.
  8. Upieczoną babkę odstaw do wystudzenia.

Gdy babka przestygnie, możesz ją odpowiedni udekorować. Polej ją lukrem, oprósz cukrem pudrem lub przygotuj ulubioną polewę z czekolady. Ja najbardziej lubię połączenie polewy z białej czekolady i posypki z liofilizowanych malin. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀